Emlak Vergisinde beyan yok bildirim var

 

22.05.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Emlak Vergisinde beyan yok bildirim var

Ekrem Sarısu - 22 Mayıs 2009 Cuma - Posta

Soru Banka Mayıs ayı başında banka kredisiyle küçük bir daire aldım. Bu daireye ait emlak vergisi beyannamesini hangi sürede ve nereye vermem gerekiyor?

Hayriye

Cevap: Emlak vergisinde beyan 9 Nisan 2002 tarihinden itibaren kaldırıldı. Satın aldığınız daire için emlak vergisi beyannamesi vermeyeceksiniz. Ancak, bulunduğunuz yerdeki belediyenin emlak vergisine bakan bölümüne emlak vergisi bildiriminde bulunacaksınız. Emlak Vergisi bildirimini 31 Aralık 2009 tarihine kadar yapabilirsiniz. 1010 yılından itibaren de emlak vergisi ödemeye başlayacaksınız.

Özürlüler için özel üretilmiş Bilgisayar KDV ye tabi değil


Soru: Özürlü bilgisayar satın aldığında KDV ödemesi gerekiyor mu?

A.S

Cevap: Özürlülerin eğitimleri, meslekleri ve günlük yaşamlarını için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları KDV den istisna edilmiştir.(KDVK. Md 17/4-s) Özürlü, özürlülerin kullanımı için özel olarak üretilmiş bilgisayar satın aldığında KDV ödemez. Ancak, özürlü olmayanlarında kullandığı bir bilgisayar satın alması halinde, KDV ödemesi gerekir.

Arsa değeri üstünden Tapu Harcı ödeme tarih oldu

Soru: Kaba inşaatı bitmiş ince işlerinin yapımına yeni başlanmış bir inşaattan peşin parayla daire almak için müteahhitle pazarlık halindeyiz. Parayı vermeden tapuyu almak istiyoruz. Müteahhitte tapu masrafını siz öderseniz arsa tapunuzu vereyim diyor. Ve arsa değeri üstünden harç ödeneceği için fazla masrafımın olmadığını belirtiyor. Ancak yazılarınızın biride farklı bir şey okuduğumu hatırlıyorum. Arsa tapusunu alırsak ne kadar masrafımız olur.

Yaman Atik

Cevap: Tapu Harcı uygulamasında radikal değişiklikler yapıldı. 28 Şubat 2009 tarihinden itibaren, daireye isabet eden arsa payı üstünden Tapu Harcı ödeme tarihe karıştı. Bu tarihten itibaren, dairenin alım-satım bedeli üstünden Tapu Harcı ödenmesi uygulamasına geçildi. Müteahhidin belirttiği gibi arsa payı değeri üstünden değil, dairenin gerçek alım-satım bedeli üstünden Tapu Harcı hesaplanıyor. Ayrıca, kriz nedeniyle zor duruma düşen inşaat sektöründe durma noktasına gelen talebi canlandırmak için, 29 Mart 2009 ile 30 Haziran 2009 tarihleri arasında uygulanmak üzere Tapu Harcı oranı “binde 15” den “binde 5” e indirildi. Kat irtifaklı arsa payı tapusunu 30 Haziran 2009 tarihine kadar almanız halinde, dairenin alım-satım bedeli üstünden binde 5 oranında siz, binde 5 oranın da da müteahhidin Tapu Harcı ödemesi gerekir.

Mahkeme kararıyla da olsa yaş düzeltmesi dikkate alınmaz

Soru: 3 Nisan 1964 doğumluyum. 6 Aralık 1983 tarihinde sigorta girişim oldu. Bugüne kadar 5700 gün prim ödedim. 1973 yılında mahkeme kararıyla yaşımı 6 yaş küçülttüm. Yaşımı tekrar 6 yaş büyültsem emeklilik için geçerli sayılır mı? Oluyorsa ne zaman emekli olabilirim?

İrfan ATASOY

Cevap: İlk defa sigortalı olunduğu tarihte nüfus kütüğünde kayıtlı olan doğum tarihi, emeklilik işlemlerine esas alınır. Sigorta başlangıç tarihinden sonraki yaş düzeltmeleri mahkeme kararı da olsa dikkate alınmaz. Yaşınızı büyütseniz bile, emeklilik açısından dikkate alınmayacaktır. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan prim ödemesiniz bile 48 yaşınızı dolduracağınız 3 Nisan 2012 de emekli olabilirsiniz.

Cenaze yardım ödeneğini kimler alabilir?

Soru: 10 Mart 2009 tarihinde dedem vefat etti. Veraset ilamı verildi. Acaba ölüm parası alabiliyor muyuz?

U.Ş

Cevap: Dedeniz sosyal güvenlik kurumlarımızdan birinden emekliyse veya aktif sigortalı olarak çalışırken vefat etmişse, bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumuna yazılı olarak başvuru yaparak cenaze yardım ödeneği alabilirsiniz. Ancak dedeniz sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmıyor veya emekli değilse, maalesef vefatı nedeniyle alacağınız bir yardım yok.

Malulen emeklilik için en az yüzde 60 işgücü kaybı gerek

Soru:1 Kasım 1974 doğumluyum.1 Ocak 1994 te sigortalı olarak çalışmaya başladım. 2008 yılında geçirdiğim rahatsızlıktan dolayı yüzde 50 özürlü raporu aldım. Bu ay vergi indiriminden yararlanacağım. 4680 gün prim ödemem var. En erken ne zaman emekli olabilirim. Ayrıca malulen emekli olabilir miyim? Olabilirsem nereye başvurabilirim?

Murat Kireç-İstanbul

Cevap: 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle 9 yıldan fazla 12 yıldan az süredir sigortalı olan, vergi indirim hakkı almış 3 ncü derece özürlüler emekli olmak için; 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün prim ödeme şartına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 16 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Ocak 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz. Yüzde 50 raporla malulen emekli olamazsınız. Çünkü; malulen emeklilik için en az yüzde 60 işgücü kaybı raporu aranmaktadır.

Kız çocuğuna dededen aylık bağlanmaz


Soru: Babam SSK dan emekli işçiydi. Vefat ettiği için annem su anda onun parasını alıyor annem herhangi bir işte çalışmıyor. Dedem (annemin babası) SSK dan emekliydi, 1993 de vefat etti. Annem dedemin parasını da alabilir mi? Ayrıca kız kardeşimin yaşı 18 i doldurduğu için, annemden kesilip ona ayrı maaş bağlandı. Bu durumda kız kardeşim dedemin maaşını alabilir mi? Ya da annem kendi hakkına düşen maaştan vaz geçip dedemin maaşını alabilir mi? Alırsa kız kardeşimin maaşı yine dedemin maaşından mı kesilecek? Yoksa o babamdan gelen maaşı mı alacak?

Rasim Cini

Cevap: Dedenizde babanız gibi SSK dan emekli olduğundan anneniz babanızdan dul, dedenizden yetim aylığı alamaz. Ancak tercih ettiği aylığı alabilir. Yani eşinden aldığı aylığı kestirip babasından aylık bağlatabilir. Ancak, babasından bağlanacak aylık eşinden bağlanacak aylıktan az olacağı için böyle bir işlem yapması doğru olmaz. Kız kardeşinizde dedesinden aylık alamaz. Evlenen veya sigortalı bir işe girene kadar yetim aylığını almaya devam eder.

SSK ve Bağ-Kurda aynı tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 23 Şubat 1967 doğumluyum. İlk sigorta girişim Temmuz 1989 ayıdır. 1993 Mart ayında yedek subay olarak askere gittim. 1994 Ağustos ayında döndüm. Kendime ait iş yerimi açarak 1994 Eylül ayında Bağ-Kura kayıt oldum. Ve halen aralıksız olarak Bağ-Kurluluğum devam etmektedir. Ayrıca 2450 gün de sigorta primi ödenmişliğim var. Ne zaman ve nasıl emekli olurum(Bağ-Kur mu? Yoksa SSK mı olmalı?

İlyas KARA

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 yıl prim ödeme ve 50 yaş şartına tabisiniz. Ara vermeden prim öderseniz, 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla(ara vermeden prim öderseniz 10 Kasım 2012 de tamamlanır) 50 yaşınızı dolduracağınız 23 Şubat 2017 tarihinde emekli olabilirisiniz. Bağ-Kur sigortanızı kapatıp, sigortalı bir işte çalışarak en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, yine 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte SSK dan emekli olabilirisiniz. SSK ve Bağ-Kur da emekli olacağınız tarih aynı.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 726

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Emlak Vergisinde beyan yok bildirim var