Miras kalan arsanın kat karşılığı müteahhide verilmesi vergiye tabi değil

 

21.05.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Miras kalan arsanın kat karşılığı müteahhide verilmesi vergiye tabi değil

Ekrem Sarısu - 21 Mayıs 2009 Perşembe - Posta

Soru: Miras yoluyla gelen arsanın müteahhide verilmesi ve karşılığında daire ve dükkân alınması işlemi Gelir Vergisine tabi mi? Mirasın kalma tarihi ile müteahhide verilme arasında bir süre şartı var mı?

Serdal Algül

Cevap: Veraset yoluyla edinilen arsanın, elde bulundurma süresi kaç yıl olursa olsun, müteahhide verilerek karşılığında konut ve işyeri alma alınma işlemi, Gelir Vergisine tabi değildir.

Ana baba varken kardeş mirastan pay alamaz

Soru: Çocuksuz evli olan ağabeyim, Nisan ayında vefat etti. Mirasçı olarak annem, babam, kız kardeşim ve ağabeyimin eşi var. Ağabeyimin mirası yengemle bizler arasında nasıl paylaştırılacak. Annemin babamın ve kız kardeşimle benim miras hissemiz yüzde kaç? Yengemin miras hissesi yüzde kaç?

Salman Akat

Cevap: Anne ve babanız sağ olduğu için, siz ve kız kardeşiniz ağabeyinizin mirasından pay alamazsınız. Ağabeyinizin mirasçıları; eşi, anneniz ve babanızdır. Eşi (yengeniz) mirastan yüzde 50 pay alır. Mirasın kalan yüzde 50 si de, eşit olarak anne ve babanız arasında bölüşülür. Yani payları yüzde 25 erdir.

Lehe oluşan kur farkının vergi karşısındaki durumu

Soru: Şirket merkezi olarak kullanılmak üzere alınan binanın finansmanı için kullanılan döviz cinsi krediye ilişkin olarak, lehimize oluşan kur farklarını Kar/ zarar hesabıyla mı? Yoksa bina hesabıyla mı ilişkilendireceğiz?

Süha

Cevap: Gayrimenkulü ne zaman aldığınız ve kur farklarının ne zaman oluştuğunu belirtmemişsiniz. Binayı satın aldığınız yıl sonuna kadar oluşan kur farklarını, binanın maliyeti ile ilişkilendirmeniz(Maliyetinden düşmeniz) zorunlu. Binayı satın aldığınız tarihi takip eden yıllarda lehinize oluşan kur farklarını ise; isterseniz kurum kazancının tespitinde hasılat olarak dikkate alabilirsiniz. İsterseniz binanın maliyeti ile ilişkilendirebilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihinize kalmıştır.

Arsa tapusunu ev tapusuna çevirene ceza yok


Soru: Tamamı kendime ait 2 katlı bir evim var. Tapuda 2007 yılında cins değişikliği yaptım. Şu anda tapuda 2 katlı kargir ev ve arsası yazıyor. Binanın tamamı bana ait olduğuna göre, yeniden kat mülkiyetine çevirmeli miyim? Tüm vergilerini 2 daire üzerinden zaten ödemekteyim.

Mücahit KOCAMAN-ÇORUM

Cevap: Cins değişikliği yaparak arsa tapunuzu ev tapusuna çevirirmiş olduğunuzdan, kat mülkiyeti kurdurma uygulaması sizi kapsamıyor. Yapacağınız herhangi bir işlem yok. Size kesilecek ceza da yok.

Hacizle aylığınızdan yapılan kesintileri almak için dava açabilirsiniz

Soru: Türkiye Vakıflar Bankası kredi kartı borcumdan dolayı emekli maaşıma haciz konularak Ocak Şubat Mart ve Nisan aylarına ait maaşımdan kesinti yapılmıştır.

Posta gazetesindeki yazılarınızdan öğrendiğim bilgilere dayanarak haczi durdurdum. Önceki aylarda kesilen paramı icradan alabilir miyim?

Yılmaz ŞEN

Cevap: Emekli aylığınızdan yapılan kesintileri geri almanız ayrı bir dava açmanızı gerektir. yeni bir dava açarak emekli aylığınıza haciz konarak yapılan kesintileri geri almanızda mümkün.

Aylık bağlama oranı tek başına emekli aylığı tutarını belirlemez

Soru: 1 Ocak 1955 doğumlum. 10 Ekim 1986 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışmaya başladım. Ve hala çalışmaya devam ediyorum. Şuana kadar 8100 gün prim ödemem var. 600 gün askerlik borçlanması yatırdım. Şimdi emekli olmamla 9000 günü tamamlamam arasında emekli olduğumda ücret olarak ne kadar fark eder öğrenmek istiyorum?

Ömer KARADERİLİ

Cevap: Emekli aylığı hesaplanması oldukça karmaşık. Basitçe izah edecek olursak, emekli aylığı tutarını prim ödeme gün sayısı ile üstünden prim hesaplanan kazanç tutarı belirliyor. 8100 günle 9000 gün arasında emekli aylığı bağlama oranı 5 puan artar. Ancak, prime esas kazancın alt sınırı üstünden prim ödendiği sürece, tek başına aylık bağlama oranı emekli aylığı yükseltmiyor. Çünkü; taban aylık uygulaması olduğundan, prime esas kazancın alt sınırı üstünden(asgari ücret) prim ödenmişse, 9000 gün prim ödeyenle 5000 gün prim ödeyeninde aynı tutarda aylık bağlanıyor. Primlerinizi prime esas kazancın alt sınırı üstünden ödemişseniz, 8100 günle 9000 gün prim ödemeyle aynı tutarda aylık bağlanır. Ancak, primleriniz yüksek kazanç üstünden örneğin, prime esas kazancın tavan tutarı üstünden ödemişseniz, emekli aylığınız 5 puan artar.

4 yıl borçlanmayla hemen emekli olabilirsiniz

Soru: 20 Mart 1965 doğumluyum. Sigorta girişim 10 Mart 1992 yılındandır. Türkiye’den 5700 gün prim ödedim. Yurtdışında çalıştığım günlerin ne kadarını ödersem hemen emekli olmaya hak kazanırım?

Kadriye MUTLU/İZMİR

Cevap: Yurtdışı çalışma sürenizin 4 yılını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 4 yıl geri gider ve emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan borçlanma bedelini ödediğiniz tarihte emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi borçlanarak eski yasaya tabi olabilirsiniz

Soru: 18 Kasım 1955 doğumluyum. SSK girişim 15 Şubat 1978 dir. SSK ya ödenen pirim günüm 2045 gün. 2002 - 2004 yılları arası 713 gün ödenmiş Bağ-Kurum var. Şu an isteğe bağlı ödüyorum. Askerliğimi satın alsam, 3600 günle nasıl emekli olabilirim?

Sami TOPKAN

Cevap: Şayet askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süresi(20 ay kabul edilmiştir) kadar geri gider ve kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; eski yasa hükümleri olan; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra 242 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız 18 Kasım 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinizden sonra yapmışsanız, 842 gün daha prim ödeyerek(600 gününü askerlik borçlanmasıyla kapatabilirsiniz), 2758 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 18 Kasım 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ancak, 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayıldığından, bu şartlarla emekli olabilmeniz için, 842 gün primi sigortalı bir işte çalışarak ödemelisiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 864

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Miras kalan arsanın kat karşılığı müteahhide verilmesi vergiye tabi değil