Cep telefonu ile ayağa kurşun sıkmak

 

21.07.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Cep telefonu ile ayağa kurşun sıkmak

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 21 Temmuz 2009 Salı - Hürriyet

ARKA arkaya yapılan vergi artışları ve zamların, cep telefonu görüşmelerindeki “Özel İletişim Vergisi (ÖİV)” artışı ile devam ettirileceği söyleniyor.

Böyle bir vergi artışı, Maliye’nin “kendi ayağına kurşun sıkması” gibi bir şey olur.

Nedeni çok basit, kısaca açıklayalım.

DÜNYA REKORU


Cep telefonundan alınan vergiler, tabloda gösterilmiştir. Diğer ülkelerle kıyasladığımızda, cep telefonu ile konuşmalardan alınan vergiler bakımından “Dünya rekoru” yüzde 60 civarındaki vergi ile Türkiye’de. Türkiye’yi yüzde 30 vergi ile Uganda, yüzde 28 ile de Zambia izliyor. Gelişmekte olan 50 ülkede, alınan vergilerin ortalaması yüzde 17.1. Avrupa ortalaması da yüzde 19 civarında. Türkiye’de ise bunun üç katından fazla vergi alınıyor.

Türkiye’de cep telefonu ile yapılan görüşmelerden yüzde 25, sabit telefondan yüzde 15 alınan “Özel İletişim Vergisi” dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Daha ötesi, “Hazine Payı” olarak alınan yüzde 15 kesinti de dünyanın hiçbir ülkesinde yok.

Hazine’ye giden yüzde 15 pay üzerinden, ayrıca yüzde 18 KDV, yüzde 25 de Özel İletişim Vergisi alınması ise verginin vergisi oluyor!..

TÜRK ZEKÂSI

Cep telefonu ile görüşmelerdeki “dünya rekoru” vergi yüküne katlanamayan “Türk zekası”, olayı çözüyor; internet üzerinden haberleşiyor. Microsoft Türkiye Genel Müdürü’nün de açıkladığı gibi, Türkiye’de toplam 22 milyon MSN Messenger kullanıcısı var. Türkiye bu rakamlarla, dünyada ikinci sırada yer alıyor.

Bilmeyenler için açıklayalım; “Voip görüşmeleri” yani internet üzerinden haberleşme diye bir olay var. Bu hizmeti yurt dışı üzerinden alanlar, neredeyse “bedava” telefon görüşmesi yapıyorlar.

VOIP PATLAR

Olay şu; küçük bir voip modem ile normal telefon görüşmesi yapıyorsunuz.

10 Euro verip, dünyanın 50’ye yakın ülkesi ile saatlerce bedava görüşebiliyorsun.

Daha kaliteli hizmet veren voip şirketleri ise, şehirler arası ve şehir içi görüşmeyi sadece 1 sente yani 16 kuruşa veriyor. Üstelik vergisi ve KDV’si de dahil!.. Uzun süredir, cep telefonu vergilerinde indirim bekleniyordu. Şimdi “indirim” yerine Özel İletişim Vergisine “bindirim” yoluna gidilir vergi artışı yapılırsa, yakında herkes voipci olur. Olası bir vergi artışında da internet üzerinden haberleşmelerde yani Voip görüşmelerinde patlama olur.

Özet olarak belirtmek gerekirse, cep telefonunda özel iletişim vergisinin artması halinde, daha fazla vergi toplayayım diyen Maliye, mevcut vergileri bile toplayamayacak. Başka bir anlatımla, Dimyat’a pirince giderken, evdeki vergiden olacak...

Fransızların güzel bir sözü var; fazla vergi, vergiyi öldürür.

Cep telefonundaki dünya rekoru vergi, biraz daha artırılırsa, mevcut vergiler kadarı bile toplanamaz.

CEP TELEFONU ÜZERİNDEKİ YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER  (2009 YILI)

1) Özel İletişim Vergisi (ÖİV) (%)

 25

2) Hazine Payı (%)

15

3) KDV (%)

18

4) Kurum Masraflarına Katkı Payı (KMKP) (%)

 0.35

5) Özel İletişim Vergisi (Yeni Tesis)

31.10 TL

6) Telsiz Ruhsatname Ücreti

12.00 TL

7) Telsiz Kullanım Ücreti

12.00 TL

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 866

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Cep telefonu ile ayağa kurşun sıkmak