Ağustos ayı bütçesi fazla verecek

 

19.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ağustos ayı bütçesi fazla verecek

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 19 Ağustos 2009 Çarşamba - Hürriyet

DİYECEKSİNİZ ki, “Daha ağustos ayının sonuna gelmedik, hatta temmuz ayı bütçe sonuçları bile açıklanmadı. Ağustos ayı bütçesinin fazla vereceğini nereden biliyorsunuz?”

Hemen açıklayalım; ağustos ayına ait özel gelirler var. O gelirlere bakarak, ağustos ayı bütçesinin fazla verebileceğini tahmin ediyoruz.

NEDİR O GELİRLER?

Birincisi dünkü bir gelişme.

Cumhurbaşkanı’nın imzaladığı bir yasaya göre, işsizlik fonu nemaları, bütçeye aktarılacak.

Bu fazlalığın, 2009 yılında 4 milyar TL civarında olması tahmin ediliyor.

İkincisi ise, ağustos ayında tahsil edilen geçici vergiler.

2009 yılının;

- Birinci döneminde, (Şubat 2009’da), 3 milyar 873 milyon TL,

- İkinci döneminde, (Mayıs 2009’da), 3 milyar 387 milyon TL

olan geçici gelir ve kurumlar vergisi tahsilatının, üçüncü dönemde (Ağustos 2009’da)

3 - 3.5 milyar TL civarında olması bekleniyor.

Üçüncüsü ise, mali tatil nedeniyle temmuz ayında tahakkuk eden vergilerin, yaklaşık 5.1 milyar TL’lik kısmının, ağustos ayında Hazine hesaplarına girmesi oluyor.

Böyle olunca, ağustos ayındaki özel gelirlerin etkisiyle, bu aya
ait bütçenin açık değil fazla vermesi söz konusu. Hemen belirtelim ağustos ayına ait faiz ödemelerinin ise 7.6 milyar TL olması dikkati çekiyor.

TEMMUZ AYI AÇIK VERECEK


Bunu tahmin etmek de zor değil. Temmuz ayında, Hazine’nin nakit açığı 9.5 milyar TL olarak açıklandı. Tek başına bu veri bile, Temmuz 2009 bütçesinin açık vereceğinin göstergesi.

Hazine Müsteşarlığı’nın
açıkladığı temmuz ayı nakit gerçekleşmelerinde, faiz dışı açık 4.4 milyar TL olarak görünüyor. Oysa geçen yılın aynı döneminde 3.9 milyar TL faiz dışı fazla vardı.

Kuşkusuz nakit açığı kadar bütçe açığı olmayacak ama yarısı civarında bir açık da sürpriz olmasın.

İşsizlik ödeneği alan işsizi işe alanlara teşvik

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün onayladığı ve Resmi Gazete’de yayınlanan 5921 sayılı “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, işsizlik ödeneği alan işsizlerin işe alımına teşvik getiriyor.

Buna göre;

- İşverenler, normal işsizler yerine, İŞKUR’dan “işsizlik ödeneği” alan birini işe alırlarsa,

- İşe alınan işsiz sayısı, işe alınma tarihinden önceki aydan geriye doğru, altı ayda işyerinde çalışan ortalama işçi sayısının üzerinde olursa,

- Kısa vadeli sigorta primi yüzde 1 olmak üzere, işçi ve işverene ait primler ile Genel Sağlık Sigortası Priminin; asgari ücret (693 TL) üzerinden, hesaplanan kısmı, kalan işsizlik ödeneği süresince, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Buna göre, 693 x yüzde 33.5 = 232.16 TL toplam SGK primi, İŞKUR tarafından ödenecek.

İLAVE İŞÇİ AVANTAJI

2009 yılı Nisan ayına ait prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalı sayısına ilave olarak, 31 Aralık 2009’a kadar işe alınan ve fiilen çalıştırılan işçiler için, asgari ücret üzerinden “işveren prim hisseleri” 6 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Bunun için işe başlama tarihinden önceki 3 ay içinde, aynı işverende çalışmamış olma koşulu aranacak. Bu düzenlemeden yararlanabilme ve başvuru süresinin 6 ay uzatılması konusunda da Bakanlar Kurulu’na yetki veriliyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 612

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ağustos ayı bütçesi fazla verecek