İsviçre'de parası olanlara korkulu rüya mı

 

22.08.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İsviçre'de parası olanlara korkulu rüya mı

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 22 Ağustos 2009 Cumartesi - Hürriyet

BİR süredir, İsviçre'de parası olanların durumu tartışılıyor.


İsviçre'nin en büyük bankası UBS'in, ABD'nin büyük baskısı sonucunda gizli hesap sahiplerini açıklayacağını duyurmasıyla, vergi kaçıran ABD'liler için zor bir dönem başladı.

ABD vergi idaresi ile UBS arasında yapılan anlaşma sonrasında, “vergi cenneti” ülkelerden biri olan İsviçre'nin, zengin ABD'liler için “cehennem” olacağı ifade ediliyor.

ÖNEMLİ GELİŞME

Amerikan Hükümetinin, İsviçre'deki off-shore bankalarda 52 bin ABD vatandaşının hesabı olduğunu açıklamasıyla başlayan süreç, ABD vergi idaresinin UBS'e karşı 2008 yılında açtığı davayı kazanmasıyla önemli bir gelişmeye sahne oldu.

Banka hesapları öğrenilen ABD vatandaşları, bu bankalardaki hesaplarının önemli kısmını vergi ve ceza olarak ödeyecekler.

Vergi ve cezasını ödemeyenler ise, hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekler.

TÜRKLERİN DURUMU

Şu aşamada, İsviçre'de hesabı olan Türk vatandaşları açısından, bir sorun gözükmüyor.

Birincisi, Türkiye'nin İsviçre'de parası olan Türk vatandaşlarının isimlerini öğrenmek için bir girişimi ya da açtığı dava yok.

İkincisi, ABD'deki vergi yasalarına göre, İsviçre bankalarında hesabı bulunan ABD vatandaşlarının, bu paranın kaynağı ve vergisinin ödenip ödenmediği yönünde sorgulanması, ödemeyenlerin ise hapse atılması söz konusu.

Türkiye'deki vergi yasalarına göre, Türk vatandaşlarının İsviçre'deki paraları ile ilgili olarak, “Nereden buldun, bu paranın vergisini ödedin mi?” diye sorgulanmaları söz konusu değil. Olsa olsa, İsviçre'de elde edilen faiz gelirinin (o da öğrenilirse) niye beyan edilmediği, 2004-2008 dönemi için sorgulanabilir.

Bu aşamada, “Varlık Barışı” Yasası'ndan yararlanıp, 2004-2007 dönemi için, olası vergi ve cezadan kurtulmak da mümkün.

Tefeci faizleri ne zaman inecek

“TEFECİ faizi” diyoruz çünkü, artık yüzde 30 yıllık faiz kalmadı. Son olarak Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 8.25'den yüzde 7.75'e indirmesi ile vergi borcunu ödemeyenlere uygulanan aylık yüzde 2.5, yıllık yüzde 30 faiz yine gündeme geldi.

Ekonomik krizden etkilenip, vergi borcunu ödeyemeyen mükellefler, “tefeci faizi” dediğimiz yüzde 30 faiz karşısında, inim inim inliyorlar.

Merkez Bankası faizinin 4 katı civarında olan gecikme zammı oranının da acilen, hiç değilse yarıya indirilmesi gerekiyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 612

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İsviçre'de parası olanlara korkulu rüya mı