Kapıcı ücretine vergi iadesi yok

 

02.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 


Kapıcı ücretine vergi iadesi yok

Şükrü Kızılot  - skizilot@yaklasim.com - 02 Nisan 2005 Cumartesi - Hürriyet


SON zamanlarda, konut kapıcıları ısrarla ‘Bize neden vergi iadesi ödenmiyor, biz de alışverişlerimizde fiş alıyor KDV ödüyoruz’ diye soruyorlar.

Bazıları da ‘Bizim vergi iadesini yönetici alıyor da bize vermiyor mu yoksa?’ diye soruyorlar. Önce soruların yanıtını verelim; halk arasında, ‘Ücretlilere Vergi İadesi’ olarak bilinen ‘Ücretlilerde Vergi İndirimi’ uygulamasından, yüz bini aşkın konut kapıcısı maalesef yararlanamıyor.

Nedenine gelince; konut kapıcılarının ücretleri, gelir vergisinden müstesna olduğu için (GVK Md. 23/6), vergi ödemedikleri gerekçesiyle, kapıcılara vergi iadesi yapılmıyor.

SAKAT MEMURA DA YOK

Ücretlilere vergi iadesi uygulamasından, sakat olan Devlet memurlarının da büyük bir kısmı yararlanamıyor. Nedenine gelince, vergi iadesi tutarının belirlenmesinde, ücretlinin ‘vergi matrahı’ yani verginin üzerinden hesaplandığı tutar, esas alınıyor. Ancak, devlet memurlarının büyük kısmında, aldıkları ücretin yüzde 70-80’i gelir vergisinden müstesna tutuluyor. Böyle olunca, vergi matrahı da çok düşük oluyor. Örneğin, brüt ücreti 1.000 YTL olan birinci derece sakat bir memurun, vergi matrahı 200-300 bin YTL civarında. Bu memura sağlanan ‘sakatlık indirimi’ ise, 440 YTL. Böyle olunca, ortada vergi matrahı kalmıyor, sakat memur da vergi iadesinden yararlanamıyor. Sakatlık indirimi, ikinci derece sakatlar için 220 YTL, üçüncü derece sakat olanlar için de 110 YTL. Böyle olunca ikinci ve üçüncü derece sakat memurların da, önemli kısmı, vergi iadesinden yararlanamıyor ya da çok düşük tutarda yararlanıyor. Sakat işçiler de vergi iadesinden ya hiç yararlanamıyor ya da düşük tutarda yararlanılabiliyorlar.

Sakat olmayan memurların, aldıkları ücretin de yaklaşık yüzde 70-80’i vergi iadesinden yararlandırılmıyor.

Böyle olunca, kapıcıların topladığı fişlerin tamamı, sakat memur ve işçiler ile memurların, topladığı fiş ve faturaların, büyük kısmı vergi iadesinden yararlandırılmıyor.

EMEKLİYE VAR

Kapıcılar, emekli oldukları zaman, yine vergi ödemiyorlar ama aldıkları emekli aylığı nedeniyle, vergi iadesinden yararlanabiliyorlar. Aynı şekilde sakat memurlar ile işçiler, emekli olduklarında, alacakları emekli aylığının, tamamı üzerinden vergi iadesinden yararlanabiliyorlar.

Emekli olanların, vergi iadesinden yararlandırılmasında, bize göre herhangi bir sorun ya da aksaklık yok. Ancak, çalışan bazı ücretlilerin, vergi iadesinden yararlanamamasını ya da kısmen yararlanmasını, doğru bulmuyoruz. Vergi iadesi uygulaması, fiş ve fatura toplanması suretiyle, belge düzeninin yerleştirilmesi amacına yönelik. Böyle olunca, amaçtan uzaklaşıyor ve fişsiz-faturasız alış-verişler, buna bağlı olarak da kayıtdışılık yayılıyor.

İşte temel sorun burada!...

Ücret gelirinin beyanı

TAM mükellef konumunda olan ücretliler, tek işverenden aldıkları, stopaj (vergi kesintisi) yoluyla vergilendirilen ücretleri için, tutarı ne olursa olsun, yıllık beyanname vermezler (GVK Md. 86/1-b).

Ancak birden fazla işverenden ücret alınması durumunda, birden sonraki işverenden alınan ücretin toplamı, 2004 yılı gelirleri için 14 milyar TL’yi, 2005 yılı gelirleri için de 15 bin YTL’yi aşması halinde, birinci işverenden alınan ücret de dahil, tüm ücret gelirleri beyan edilir, hesaplanan vergiden de daha önce kesilen vergiler düşülür, kalan kısım ödenir.

Birden fazla işverenden ücret alınması durumunda, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı, serbestçe belirlenebilecek (Bkz. 11.02.2004 tarih ve GVK-16/2004-8 sayılı Gelir Vergisi Kanunu Sirküleri).

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1328

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kapıcı ücretine vergi iadesi yok