Gemin sağlamsa dalgaya aldırma

 

05.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Gemin sağlamsa dalgaya aldırma

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 05 Nisan 2005 Salı - Hürriyet

BU söz, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a ait...

Geçenlerde, Maliye Bakanlığı’ndaki odasında, bir saati aşkın süre birlikte olduk. Sıcak para, cari açık ve Tobin Vergisi’nden tutun da mali disipline ve yapısal reforma, vergilerle ilgili son gelişmelere, başta futbol olmak üzere sporla ilgili konulara, merak ettiğim ‘Unakıtan’ soyadının nereden geldiğine hatta doğduğu ‘Domurcalı’ Köyü’ndeki değirmenlerine kadar konuştuk...

Bu arada, yeni çıkan ‘Kiraz Kedi’nin KDV’si’ kitabımın üçüncü baskısını imzalayıp ‘Bu kitap, verginin gülen yüzünü yansıtıyor. İçinde siz de varsınız’ diyerek kitabı uzattım. Hemen kendisi ile ilgili kısmı bulup, 30 yıl gecikmeli, mezuniyet ve kep giyme töreni ile ilgili sayfaları ilgi ile okudu... Ardından, Hesap Uzmanlığı’na giriş sınavı ile ilgili kısmı da okuyunca, bir süre daldı ve uzaklara gitti...

SİSTEME GÜVEN

Unakıtan, bugünlerde İbn-i Haldun’un ‘Adamına güvenme, sistemine güven’ sözünü sık sık tekrarlıyor. Ardından devam ediyor ‘Önce kendine güveneceksin. Kendine güvenmiyorsan, gerisi boş. Mali disiplin varsa korkma yani gemin sağlamsa, gelen dalgalara aldırma, bir şey olmaz...’ ABD ekonomisinin, dünyanın en güçlü ekonomisi olduğunu işaret eden Unakıtan, başlangıçta 0.80 olan dolar-Euro paritesinin, bugün 1.30 civarında olmasının, ABD’de büyük bir sorun yaratmayışını, ABD ekonomisinin güçlü olmasına bağlıyor. Bakan’a, ‘Peki... Tobin Vergisi’ne ne diyorsunuz?’ diye soruyorum. Bu tür bir vergiyi düşünmediklerini açıkladıktan sonra, sıcak para olayı ile ilgili gelişmeleri de ‘dalgalı kur’ uygulaması nedeniyle, fazla önemsemediklerini belirtiyor.

‘Merak etmeyin sıcak para ne yanar ne de donar’ dedikten sonra, hisse senedi satanların, ani satışlarında bir fiyat düşmesi olacağı gibi döviz almaya başladıklarında da dövizde bir artış doğacağının altını çizdi.

DALGALI KUR AVANTAJI

Görünen o ki sıcak paraya Tobin Vergisi konusunda, Maliye’nin bir çalışması yok. Dalgalı kur olayı, bu konuda önemli bir güvence olarak görülüyor. Büyüme ile ilgili rakamlar da belli ki ilave bir moral takviyesi olmuş.

Maliye Bakanı ile biraz da futbol kulüplerinin sorunlarını ve şans oyunları vergisini konuştuktan sonra nisan ayının ikinci haftasında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde, ‘Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Son Durum’ konulu bir konferans düzenlemeyi kararlaştırdık.

Bakan uğurlarken, ‘Geçen sefer, diplomamı alıp, kep giyerken hanım yoktu. Sonradan epey sitem etti. Bu sefer hanımı da getireceğim’ diye hatırlatmayı da unutmadı...

Emlak Vergisi ödemeyene af yok

BİR süredir, bazı gazetelerde ‘Emlak Vergisi ödemeyenlere af geliyor. Sadece ana parayı ödeyen ev sahipleri, faiz ve ceza vermeyecek’ şeklinde haberler çıkıyor. Böyle bir af, kesinlikle sözkonusu değil. Emlak Vergisi borcu olanların, daha fazla faiz binmeden, borçlarını biran önce ödemelerinde yarar var.

Af çalışması, gayrimenkulünü daire ya da dükkan olarak kullandığı halde, kat mülkiyetine geçmeyip ‘kat irtifaklı arsa tapusuna sahip olanlar’ ile ilgili. Başbakanlık Müsteşarı’nın koordinatörlüğünde, daha önce Hürriyet’te önerdiğimiz ve katrilyonlarca liralık gelir kaynağı olarak da gösterdiğimiz ‘İskan Harcı’ ile ilgili bir af tasarısı hazırlanıyor.

Buna göre, bitmiş dairesi ya da diğer bağımsız bölümü ile ilgili kat irtifaklı arsa tapusu olanlar ‘cins düzeltmesi harcı’nı cezasız ödeyerek, daire tapusu alabilecekler. Böylelikle, tapu kayıtlarında ‘arsa’ gözüken 5-10 katlı apartmanlar, ‘bina’ olarak gözükebilecek.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 707

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Gemin sağlamsa dalgaya aldırma