Sıcak para ve Tobin Vergisi

 

06.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sıcak para ve Tobin Vergisi

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 06 Nisan 2005 Çarşamba - Hürriyet

SICAK para deyince, sade vatandaşın aklına ‘nakit para’ geleceğini tahmin etmek zor değil. Ancak, yazımıza konu ‘sıcak para’ farklı bir anlamda kullanılıyor.

Bu deyimle, Türkiye’ye yurtdışından ihracat, turizm ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları dışında gelen ‘kısa vadeli para’ ifade ediliyor. Buradaki sıcaklığı biraz da ‘el yakması’ olarak algılamakta yarar var.

Genellikle yabancı yatırımcılar, finansal amaçlarla getirdikleri bu parayla, Türkiye’deki ‘düşük kur’ ve ‘yüksek faiz’den yararlanılıyor. Yüklü bir kazanç elde ettikten sonra da bu parayı ülkelerine götürüyorlar.

İNCE NOKTA


Sıcak para olayında;

1- Reel faizin yüksek olması

2- Döviz kurunun da düşük olması,

yatırımcıların, aradığı iki koşul. Türkiye, bir süredir bu koşulları taşıdığı için, özellikle yabancı yatırımcılar için, cazip ülkelerden biri durumuna geldi. Şu anda, Türkiye’deki sıcak para, yaklaşık 37.6 milyar dolar olarak ifade ediliyor. Bunun; 20 milyar doları hisse senedi, 10 milyar doları Eurobond kalanı da mevduat ve diğer yatırım enstrümanlarından oluşuyor.

Ancak, bu olayın Türkiye açısından yumuşak karnı, sıcak paranın aniden dışarı çıkması noktasında... Yabancılar, makasın kapandığı yani reel faizin düştüğü ve döviz kurunun yükseldiği aşamada ya da yurtdışındaki reel faiz oranlarının artması halinde, ani bir hareketle, portföylerini boşaltıp, döviz alıp ülkeyi terkediyorlar. Sonra, ani para çekilişi ile ilgili riskler başlıyor...

Bu aşamada, dünkü yazımızda Maliye Bakanı Unakıtan’ın da belirttiği gibi ‘dalgalı kur’ önemli bir güvence oluyor. Sabit kurun uygulandığı durumlarda, yüksek oranlı develüasyon kaçınılmaz oluyor. Kuşkusuz bu olay tek başına kur ile ilgili değil, ‘mali disiplin’ de çok önemli...

TOBİN VERGİSİ

Amerikalı Nobel ödüllü iktisatçı James Tobin ilk kez 1971 yılında, spekülatif amaçlı kısa vadeli sermaye hareketlerinin vergilendirilmesi yoluyla, piyasa hassasiyetlerinin azaltılabileceğini ve döviz spekülasyonlarının önemli ölçüde azaltılabileceğini ileri sürdü. Tobin, yaklaşık 35 yıl önce; piyasa dalgalanmalarını kontrol edebilmek ve kısa vadeli paraların aniden çekilişi halinde, doğacak riskleri azaltmak amacı ile dövizli işlemler üzerinden, binde 1 ile binde 5 oranında vergi alınmasını önerdi (Tobin Vergisi konusunda Bkz. Şükrü Kızılot Mustafa Durmuş, Ekonomik Kriz, Kamu Maliyesi ve IMF Politikaları, Ed.Ö.F.Çolak, Aralık, 2002, s.95-153).

O yıllarda fazla önemsenmeyen bu vergi, kısa vadeli sermaye hareketlerinin günlük hacminin trilyon dolarları aşması ve bunun finansal krizlere neden olması sonucu, son yıllarda ulusal ve uluslar arası platformlarda, ciddi şekilde ele alınıp tartışılmaya başlandı.

Tobin Vergisi’ni savunanlara göre; iyi tasarlanmış ve uluslararası düzeyde kabul görmüş böyle bir vergiyle, spekülatif sermayenin yol açtığı istikrarsızlıkla mücadele edilebileceği gibi, ülkenin iç kaynakları da güçlenebilir. Ayrıca ani çıkış yapacak sıcak paranın girişini engelleyip, Türkiye’ye krizi tetiklemeyecek nitelikte ve daha uzun vadelerle yabancı sermayenin gelmesini özendirebilir. Çünkü bu vergi oranı vadeye görede azaltılabilmektedir.

Tobin Vergisi’ne karşı olanlara göre de; küreselleşen finans piyasasının bir parçası olan Türkiye’de ‘Tobin Vergisi’ finansal piyasaların gelişimi üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Vergi faize, buradan da bütçeye yansıyabilir. Sıcak paranın, ülkeyi terketmesine neden olabilir. Sıcak paranın şu anda; cari açığı finanse etmek, sermaye piyasalarına likitide sağlamak ve Hazineyi finanse etmek gibi işlevleri var. Bunlar, gözardı edilmemesi gereken bazı gerçekler... Tobin Vergisi, kriz dönemlerinde, bir önlem olarak düşünülebilir. Son Güneydoğu Asya krizinde, Tobin Vergisi uygulamasının örneği görüldü ancak krizden sonra, bu vergi kaldırıldı...

Sonuç olarak, Tobin Vergisi’nin, sonuçları ve etkileri bakımından iyi analiz edilmesi gerekiyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1057

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sıcak para ve Tobin Vergisi