Emekli diplomatın yurtdışındaki 10 milyon doları

 

07.10.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Emekli diplomatın yurtdışındaki 10 milyon doları

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 07 Ekim 2009 Çarşamba -Hürriyet

ÖNCEKİ gün bir profesör arkadaşım, tanıdığı emekli bir diplomatla ilgili olarak aradı.

Bir konuda benimle 10-15 dakika görüşüp, merak ettiği bazı konuları sormak istiyormuş. Ben de “gayet tabii” diyerek, beklediğimi söyledim.

İLGİNÇ BİR SORU

Emeklilerin soruları genellikle bellidir; kira geliri, gayrimenkul satışı, arsasını daire karşılığı müteahhide vermeleri, emlak vergisi ya da Eurobond, Devlet tahvili ve Hazine bonosu faizlerinin vergi durumu veya bir şirketin kurucusu ya da yönetim kurulu üyesi olmaları halinde, emekli maaşlarından kesinti yapılıp yapılmayacağı gibi konulardır.

Bunlardan birini beklerken, hiç ummadığım bir soru ile karşılaştım;

- Yurt dışında, 10 milyon dolar civarında param var. Varlık Barışı Yasası'ndan yararlanmak suretiyle, yüzde 2 de vergi ödeyip getirmek istiyorum. Getireyim mi getirmeyeyim mi?

- Böyle sorduğunuza göre, kafanıza takılan bir ya da birkaç husus var. İsterseniz onları sorun.

- Benim yurt dışında paramın olması yasak değil. Tespiti halinde bu parama devlet el koyamaz ya da paramı Türkiye'ye getirmem için zorlayamaz diye biliyorum. Doğru mu?

- Evet, bu söylediklerinizin hepsi doğru. Ancak kafanızın bir noktaya takıldığı anlaşılıyor. O nedir yani kafanıza asıl takılan nedir?

- 2008 yılı kafama takıldı. 2008 yılı vergi yönünden ne olacak? O çok önemli benim için.

2008 NİÇİN ÖNEMLİ?


Dayanamayıp sordum;

- 2008 çok önemli derken neyi kastediyorsunuz?

- 2008'de 900 bin dolar civarında getiri sağladım. Daha doğrusu, yurt dışındaki paramla birkaç yıl önce 2008 yılı vadeli kağıtlar almıştım. Asıl gelirim 2008 yılında oldu. Paraları getirirsem, 2004-2007 yılları için vergi yönüyle sorunum olmuyor ama benim için 2008 çok önemli. 2008 yılı ne olacak?

- Daha önce de belirttim. Yasa 2008 yılını kapsamıyor. Yurt dışındaki 10 milyon dolarınızı getirdiğinizde, size 31 Aralık 2013 tarihine kadar, “bu paranın 2008 yılı getirisini niçin beyan etmediniz” diye sorulabilir. Hemen ardından da gelir vergisi, bunun bir katı “vergi ziyaı cezası” ve ayrıca geciken her ay için yüzde 2.5 “gecikme faizi” istenebilir.

- Peki. Bu kanunu çıkartanlar, bu durumu düşünmüyorlar mı? O zaman niye getireyim parayı? Parayı getirdiğimde kendime vergi ve ceza için davetiye çıkartmış oluyorum. Son durumu siz bilirsiniz, bu kanuna 2008 ilave edilecek mi?

- Açıkçası, bugün itibariyle bir gelişme yok. Ancak, önümüzdeki günlerde ya da haftalarda küçük bir değişiklikle bu sorun çözümlenebilir. Yıl sonuna kadar zaman var. İsterseniz bir süre daha bekleyip, gelişmeleri izleyin. Kararınızı ondan sonra verin.

2008 KIRILMA NOKTASI

Futbol maçları ile ilgili olarak Erman Hoca'ya “Maçın kırılma dakikası kaçıncı dakika?” diye sorulduğunda, Hoca örnekler verip yorumlar yaparak kırılma noktasını açıklıyor.

Varlık Barışı'nın başarılı olmasında yani yurt dışındaki dövizlerin Türkiye'ye getirilmesinde de “kırılma noktası” 2008 yılının vergi incelemesi yapılmayacak yıllara dahil edilmesiyle ilgili.

Önümüzdeki haftalarda bu ekleme yapılmazsa, yurt dışından gelecek dövizler konusunda, beklentiler karşılanmayabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 536

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Emekli diplomatın yurtdışındaki 10 milyon doları