Akaryakıt dünden pahalı yarından ucuz

 

24.10.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Akaryakıt dünden pahalı yarından ucuz

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 24 Ekim 2009 Cumartesi Hürriyet

2010 bütçesinde, akaryakıttan toplanacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirlerinde yüzde 32 artış öngörülüyor.

Bu da özellikle akaryakıt başta olmak üzere bazı ürünlerin vergilerine zam anlamına geliyor. Nitekim perşembe günkü “Bu hesap vergi artışı getirir” yazımızın mürekkebi kurumadan, benzinin litresine 10 kuruş zam geldi ve 3.36 lira oldu.

REKOR FİYAT

Yapılan son zam ile benzin ve alınan vergi, rekor fiyata çıktı.

Türkiye’de ve bazı ülkelerdeki benzin satış fiyatı, dolar cinsinden Tablo-I’de gösterilmiştir.

Tablodan da fark edileceği gibi, benzin satış fiyatı bakımından rekor Türkiye’de!.. Kuşkusuz, alınan vergiler bakımından da rekor yine Türkiye’de.

RAFİNERİ FİYATININ 4 KATI

Tablo-II’den de fark edileceği gibi, benzinin (kurşunsuz 95 oktan) rafineri çıkış fiyatı 84 kuruş. Pompa satış fiyatı ise bunun yüzde 400’ü kadar yani 3.36 TL. İlginçtir, rafineri çıkış fiyatı benzinden 2 kuruş fazla yani 86 kuruş olan motorin, vergisinin daha az olması nedeniyle benzinden daha düşük fiyata (2.80 TL) satılıyor.

Bu fiyatın 2.21 TL’si vergilerden oluşuyor.

Tablo-III’de 2010 yılında öngörülen ÖTV gelirlerinin dağılımına baktığımızda; 2010 yılı ÖTV gelirlerinin yüzde 56’sının petrol ve doğalgazdan elde edileceğini ve 2010’da öngörülen yüzde 26’lık ÖTV artışına da baktığımızda, 2010’da akaryakıt ÖTV’sinde artış yapılmasının kaçınılmaz olduğunu fark ediyoruz.

Başlıkta belirttiğimiz gibi, akaryakıt fiyatı bugün itibariyle dünden pahalı ama yarına (2010’a göre) daha ucuz!..

DİĞER ÖTV ARTIŞLARI

2010 yılı ÖTV geliri hedeflerine baktığımızda, toplam ÖTV gelirlerinin, yüzde 30’unun tütün mamullerinden oluştuğunu ve vergi artışı olarak da yüzde 42 bir artışın hedeflendiğini fark ediyoruz. Bu da 2010 yılında sigara ÖTV’sinde ve doğal olarak fiyatında artış olacağı anlamına geliyor.

Motorlu Taşıtlar ÖTV’sinde yüzde

61 artış hedefleniyor ama 2009’daki indirime göre toplanan vergi esas alınarak artış hedeflendiği için; Motorlu Taşıt ÖTV’sinde artışa ihtimal vermiyoruz. Benzer durum, dayanıklı tüketim malları için de söz konusu.

Özetle, ÖTV gelirindeki artış, beraberinde vergi artışlarına da gebe...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 535

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Akaryakıt dünden pahalı yarından ucuz