Hafif aracın ağır vergi kaybı

 

14.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Hafif aracın ağır vergi kaybı

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 14 Nisan 2005 Perşembe - Hürriyet

HAFİF ticari araçların, binek araç olarak vergilendirilmeyişi nedeniyle yüz milyonlarca dolar vergi kaybı var. Bu kaybın büyük kısmı Özel Tüketim Vergisi, bir kısmı da Katma Değer Vergisi kaybı olarak karşımıza çıkıyor!..

Burada sözü edilen kayıp; araçların binek ya da ticari olarak tanımlanmalarında, Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı arasındaki, tanımlama farkından kaynaklanıyor.

Bu farklılıklar nedeniyle, özellikle 5 kişilik CDV (Car Derived Van) araçlar, hafif ticari araç sınıfında kabul edilince, ciddi vergi kaybı doğuyor.

FARKLI TANIMLAR

Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı’na bağlı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün Dünya Gümrük Örgütü’ne 15 Şubat 2005 Tarih ve 05NL0127-Ko sayılı yazısı ile yönelttiği soruya; Chrysler Voyager/Grand Voyager 1 + 1 kişililik ve Chrysler Voyager/Grand Voyager 1 + 4 kişilik araçların, binek araç olarak vergilendirilmesi gerektiği belirtildi. Bu yazıya istinaden Gümrükler Genel Müdürlüğü de 11 Mart 2005 tarih ve 06106 sayılı yazısı ile söz konusu araçların binek araç olarak sınıflandırılması gerektiğini açıkladı.

Tanım farkı nedeniyle, bir araçtan doğan vergi kaybı tabloda belirtilmiştir.

VERGİ KAYBI

2004 yılında yaklaşık 113 bin CDV araç satıldığını gözönüne aldığımızda, bundan doğan vergi kaybının yüz milyonlarca dolar olduğu ortaya çıkıyor.

Gerçi Maliye Bakanlığı, 4 Ocak 2005 tarihli Motorlu Taşıtlar Vergisi Sirküleri ile yukarıda sözü edilen araçların, Motorlu Taşıtlar Vergisini artırarak, oluşan kaybı azaltma yönünde küçük bir adım attı ama asıl kayıp ÖTV ve KDV’den kaynaklandığı için, bu adım yetersiz kaldı.

Bu konuda yapılacak olan belli; Gelirler Genel Müdürlüğü, Gümrükler Genel Müdürlüğü ve Sanayi Genel Müdürlüğü yetkilileri, en kısa zamanda biraraya gelip, bu konudaki mevzuatı gözden geçirip, uluslar arası mevzuatı gözönünde alarak, yeni bazı düzenlemeler yapabilirler. Örneğin, bu tip araçların ticari araç olabilmesi için, (tüm yolcular oturduktan sonra, arkada en az 2 m3 kargo hacmi kalması gibi) bazı ilave koşullar getirilebilir. Koşulları taşımayan araçların da ‘binek araç’ olarak vergilendirilmesi yoluna gidilir.

Böylelikle hem, yüzmilyonlarca dolarlık vergi kaybı önlenir hem de bu alandaki çelişkili uygulama ortadan kaldırılmış olur.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 855

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Hafif aracın ağır vergi kaybı