Bireysel emeklilikte kafalar karıştı

 

16.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bireysel emeklilikte kafalar karıştı

Şükrü Kızılot - 16 Nisan 2005 Cumartesi - skizilot@yaklasim.com - Hürriyet

GEÇTİĞİMİZ cumartesi yayınlanan ‘Özel Sağlık Sigortasına Prim Darbesi’ başlıklı yazımızla ilgili çok sayıda mail ve faks aldık.

İşverenlerce, özel sağlık şirketlerine ödenen ‘Özel Sağlık Sigortası Primleri’nden, SSK primi kesileceğini öğrenenler olaya adeta inanamıyorlardı. Bazı okurlarımız, SSK’nın prim kesintisi yapılacağını belirten özelgesinin fotokopisini istiyordu. Bazıları da ‘Geriye dönük sigorta primi’ bununla ilgili gecikme cezası ‘ek prim bildirgeleri’ verilmesinin işkence olacağını ayrıca ‘idari para cezası’ ödemek zorunda kalacaklarını belirterek, adeta isyan ediyorlardı...

SSK’DAN GELEN YANIT

‘Özel Sağlık Sigortasına Prim Darbesi’ başlıklı yazımızla ilgili olarak, SSK’dan üç sayfalık bir yanıt geldi. 13 Nisan 2005 tarih ve 282128 sayılı yazıda, özetle şunlar belirtiliyordu.

1- Özel sağlık sigortası primlerinden, SSK primi kesintisi yapılacağı doğrudur.

2- 506 sayılı Yasanın 77. maddesinde, prim kesilmeyecek ayni ve nakti ödemeler sayılmıştır. Bunların arasında, özel sağlık sigortası primleri yoktur.

3- Ayni yardımlar, mal olarak yapılan yardımlardır. Özel sağlık sigortası primlerinin, ayni yardım olarak değerlendirilmesi de mümkün değildir.

4- SSK Yönetim Kurulu 14.10.2004 Tarih ve 1901 sayılı kararı ile işverenler tarafından, sigortalılar için BİREYSEL EMEKLİLİK ve ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARINA ödenen prim ve katkı payı tutarının, sigorta primlerinin hesabına esas tutulacak kazançların aylık tutarının tespitinde, gözönüne alınmaması yönünde, 506 sayılı Kanunun 77. maddesinde yasal değişiklik yapılması uygun görülmüştür.

BİREYSEL EMEKLİLİĞE DE PRİM

SSK’nın yazısından da farkedildiği gibi, yalnızca özel sağlık sigortalarına ödenen primler değil, bireysel emeklilik sigortalarına ödenen katkı payları da SSK primine tabi. SSK’dan aldığım yazıda, bireysel emeklilik katkı payındaki SSK primi uygulamasına ilişkin bir ayrıntı yeralmıyor. Örneğin, işçinin elde ettiği ücretin yüzde 10’unu ve yıllık bazda asgari ücretin yıllık tutarını aşan kısmı, prim kesintisine tabidir şeklinde bir açıklama yeralmıyor.

Yapılan ödemenin tamamından prim kesilmesi halinde, özel sağlık sigortası ile ilgili; geriye dönük sigorta primi, ek bildirgeler, gecikme cezaları gibi sorunlar burada da yaşanır.

SSK’nın böylesine önemli olan ve geniş kesimi ilgilendiren bir konuda, uygulamanın nasıl olacağını ‘açık ve net olarak’ ortaya koymasında yarar var.

Bunun da ötesinde, biran önce yasal bir düzenleme yapılarak, bireysel emeklilik ve özel sağlık sigortası prim ve katkı paylarının tamamının, SSK sigorta primine tabi olmadığı, belirtilmeli.

Bu yapılmazsa, ortalık çok karışır!...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 909

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bireysel emeklilikte kafalar karıştı