İsviçre’den para getirenler diken üstünde

 

03.03.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İsviçre’den para getirenler diken üstünde

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 03 Mart 2010 Çarşamba - Hürriyet

NİYE Mİ?İsviçre ile Türkiye arasında;

- Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması olmadığını,

- Bilgi değişimi anlaşmasının da bulunmadığını, en yetkili ağız olan Maliye Bakanı’nın açıklamasından öğrendiler de onun için!

Şimdi “Varlık Barışı”ndan yararlanıp, Türkiye’ye getirdikleri paralar nedeniyle diken üstündeler..

SÜRPRİZ DEĞİL

Hürriyet okurları için bu bilgiler sürpriz değil.

10 ve 14 Kasım 2009 tarihli Hürriyet’te “İsviçre’deki Paralar 1 ve 2” başlığı altında, bu anlaşmaların ikisinin de mevcut olmadığını belirterek, “Varlık Barışı” nedeniyle İsviçre’deki paralarını getirecek olanların, bu anlaşmaların olmamasından dolayı “vergi incelemesi” riski ile karşı karşıya olduklarını belirtmiştik.

Çünkü, İsviçre’deki paraların kanıtlanması aşamasında “kanaat verici belge” ile ispat yönünden, “getirilecek belgenin kabul edilmemesi” gibi ciddi bir sorun vardı.
İsterseniz o tarihte ne yazdığımızı, birlikte okuyalım.

“KARIŞIKLIK NEREDE?

Varlık Barışı ile ilgili yasayı (Md.2) ve tebliği (Md.2.1) dikkatle okuyoruz.

1. Kanunda geçen banka kavramı; “Bankacılık Kanunu’nun 3 üncü maddesinde tanımlanan bankaları ifade etmektedir” deniliyor.

2. İlgili maddeye bakıyoruz; “Türkiye’deki bankalar ile yurt dışındaki bankaların Türkiye’deki şubeleri” olan bankalar belirtiliyor.

3. Yurt dışı bankalar için tekrar Varlık Barışı yasasına ve tebliğine bakıyoruz;

- Bilgi değişiminde bulunulan yabancı ülkelerde, yetkili makamlardan alınan ve

- Mahallindeki Türk elçilik veya konsoloslukları tarafından tasdik olunan, belgelerin “kanaat verici belge” olduğu kabul ediliyor.
Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya gibi anlaşma yaptığımız 70 civarında ülke için sorun yok. Ancak bugün itibariyle, Türkiye’nin İsviçre ile;

- Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması yok (iki ülkede de yasa çıkması gerekiyor).

- Bilgi değişimi anlaşması da yok.
O halde, bilgi değişiminde bulunulan ülke olmadığı için İsviçre bankalarından alınacak belgeler, tıpkı offshore ülkelerden alınacak belgeler gibi “kanaat verici belge” değil.

Böyle olunca, ileride bir inceleme elemanı, “parayı getirdiğiniz tarih itibariyle İsviçre ile yapılmış çifte vergilendirmeyi önleme ya da bilgi değişimi anlaşması yok. Varlık Barışı yasasından yararlanamazsınız” diyerek birkaç yıllık vergi ve ceza isteyebilir.”

DİKEN ÜSTÜNDELER

Maliye Bakanı’nın, geçtiğimiz cuma günü İsviçre ile çifte vergilendirmeyi önleme ve bilgi değişimi anlaşmalarının olmadığını açıklaması, para getirenleri iyice tedirgin etti. “Varlık Barışı” yasası ve ilgili tebliğe göre, İsviçre’deki paralarını getirenler, adeta diken üstündeler.

Hukuk devletinde, “söz değil yasa önemli” olduğuna göre, önümüzdeki aylarda ya da yıllarda, vergi inceleme elemanları, yasa hükümlerini uygulamak suretiyle, İsviçre’den getirilen paraları Varlık Barışı Yasası’ndan yararlandırmayıp, cezalı vergilendirme yoluna gidebilirler. Kaldı ki 2008 yılından dolayı cezalı vergi isteneceği de ayrı bir gerçek!

İşin doğrusu, 2008 ve öncesine ait endişelerin bir an önce giderilmesinde yarar var.

Yapılan bazı açıklamalara inanıp, parasını getirenlerin, ileride mağdur olmamaları için, yeni bir yasa ile güvenceye kavuşturulmaları gerekiyor. Bu yasa 2008 yılını da kapsayacak mini bir vergi barışına da olanak sağlarsa, ciddi bir gelir toplanabilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 471

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İsviçre’den para getirenler diken üstünde