Bütçenin üç aylık karnesi iyi

 

20.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bütçenin üç aylık karnesi iyi

Şükrü Kızılot - 20 Nisan 2005 Çarşamba - Hürriyet

2005 yılı bütçesinin, üç aylık kesinleşen sonuçlarına baktığımızda, karne notlarının iyi olduğu fark ediliyor. İlk üç ayda, gelirlerin reel olarak arttığı, giderlerin ise reel olarak azaldığı göze çarpıyor.

İlk üç ayın gerçekleşen sonuçları, tabloda gösterilmiştir.

BÜTÇE AÇIĞI AZALIYOR

Tablodaki verilere göre, 2005 yılının ilk üç ayında yaklaşık 3 milyar YTL olan ‘bütçe açığı’ geçen yılın aynı dönemindeki 7 milyar YTL’ye göre, yüzde 57 oranında azaldı.

Bütçe açığındaki azalmanın temel nedeni, faiz ödemelerinde yaşanan düşüşle ilgili. Geçen yılın ilk üç ayında 14,9 milyar YTL olan faiz ödemeleri, bu yılın aynı döneminde, yüzde 21 azalarak 11,9 milyar YTL’ye kadar geriledi. Bu sonuç, düşen faiz oranları ve uzayan borçlanma vadeleri sayesinde gerçekleşti. Faiz giderlerinden sağlanan tasarruf, bir anlamda faiz dışı harcamalardaki artışı karşılamış durumda...

GELİRLER ARTIYOR

İlk üç ayın gelirlerine baktığımızda, en önemli gelir kalemi olan vergi gelirlerinin, reel olarak arttığı fark ediliyor. Ancak, vergi gelirlerini analiz ettiğimizde, bu artışın ağırlıklı olarak KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerden kaynaklandığı göze çarpıyor. Gelir vergisinin, toplam vergi gelirleri içindeki payı azalırken, dolaylı vergiler sürekli olarak artıyor. Bu da olayın ‘yumuşak karnı’ olarak göze çarpıyor.

SOSYAL GÜVENLİK

Dün ayrıntılı olarak yazdığımız gibi, sosyal güvenlik ‘ekonomide kara delik’ olmaya devam ediyor. Bütçe harcamalarının, yaklaşık yüzde 14’ü, sosyal güvenlik kuruluşlarına ‘transfer ödemesi’ olarak aktarılıyor. Sosyal güvenlik açıkları, giderek artıyor. Bu açık milli gelirin yüzde 5’ine yaklaşmış durumda.

SSK ve Bağ-Kur’un tahsil edilmeyen prim ve gecikme zammı alacağı 30 milyar YTL’ye yaklaştı. Bu soruna, kalıcı bir çözüm bulunması gerekiyor.

Bütçenin, ilk üç aylık karnesi iyi ama işsizlik ve kayıtdışı ekonomi sorununa ve yukarıda sözü edilen yapısal sorunlara çözüm bulunamazsa, gelecekte bütçe performansında, ciddi sapmalar olabileceği de gözardı edilmemeli...

Ekonomide gelişmeler ve yeni fırsatlar

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, 21 Nisan Perşembe günü, saat 11:00-13:00 arasında, Gazi Üniversitesi İİBF 100. Yıl Kültür Merkezi’nde ‘Ekonomide Gelişmeler ve Yeni Fırsatlar’ konulu konferans verecek.

Halkın da izleyici olarak katılabileceği bu konferansta, Maliye Bakanı, güncel mali ve ekonomik konularla ilgili soruları da yanıtlayacak.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 805

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bütçenin üç aylık karnesi iyi