Sigarada evdeki bulgurdan olundu

 

19.04.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sigarada evdeki bulgurdan olundu

Şükrü KIZILOT - skizilot@yaklasim.com - 19 Nisan 2010 Pazartesi - Hürriyet


SİGARA kaçakçılığı ve vergi kaybı konusunda (maalesef) haklı çıktık.

Hürriyet okurları hatırlayacaktır. Mart ayı ile ilgili hiçbir sonuç belli değilken;

“Sigarada Dimyat’a Pirince Giderken” başlıklı 11 Mart 2010 tarihli yazımızda, yüzde 36’yı bulan vergi artışı nedeniyle, evdeki bulgurdan olunacağını yani mevcut vergilerin bile toplanamayacağını,

“Sigara Kaçakçılığının Dayanılmaz Cazibesi” başlıklı 25 Mart 2010 tarihli yazımızda da; fabrika çıkış fiyatı 7 TL olan sigaranın, 5.48 TL’sinin yani yüzde 78’inin vergi olduğunu, bunun kaçak ve sahte sigara piyasasını canlandıracağını, bunun da vergi gelirlerini azaltacağını iddia etmiştik.

Nitekim emniyetin verilerine göre, yılın ilk iki ayında yakalanan kaçak sigarada, geçen yılın ilk iki ayına kıyasla yüzde 370 artış olması ve Maliye Bakanı Şimşek’in de “Sigarada vergi yükselince, kaçakçılık daha cazip hale geldi. Bunun farkındayız” şeklindeki açıklaması da bu iddiamızı doğrulayıcı nitelikteydi.

YÜZDE 66 GERİLEDİ

2010 yılı Mart ayına ait bütçe sonuçları belli oldu.

Vergi gelirleri, geçen yılın Mart ayına göre, yüzde 37,5 oranında arttı. Bu artış gelir vergisinde yüzde 30, Dahilde Alınan KDV’de yüzde 102, İthalde Alınan KDV’de yüzde 41, Damga Vergisi’nde yüzde 43.

Sigaradan toplanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile ilgili tabloya bakıyoruz; Mart 2010 ÖTV geliri;

2009 yılının Mart ayına göre yüzde 37 gerilemiş.

2010 yılının Şubat ayına göre de yüzde 66 gerilemiş!

Bir ayda tiryakilerin yüzde 66’sı sigarayı bırakmayacağına göre, sigaradan alınan vergi gelirlerindeki azalmada, piyasadaki kaçak sigara artışının etkili olduğu anlaşılıyor.

Türkiye’de 7 TL’ye (yaklaşık 4.70 dolara) satılan bir sigara; Rusya’da bir dolara satılıyor. Suriye, Irak, İran ve Ermenistan’da ise 1.30-1.50 dolar arasında satılıyor.

Kaçakçılar, bir TIR kaçak sigaradan 2 milyon lira kazanıyorlar.

Böyle olunca da sigara kaçakçılığının dayanılmaz cazibesi ortaya çıkıyor. Daha fazla vergi toplayacağım diye sigara vergisini yüzde 36’ya kadar artıran Maliye, Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan oluyor!..

Alkollü içkide olduğu gibi, “kaçak ve sahte sigara” ile daha etkin şekilde mücadele edilmesi, şu aşamada en önemli çözüm yolu olarak gözüküyor.

Ek

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 576

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sigarada evdeki bulgurdan olundu