Taksici deyip geçmeyin

 

26.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Taksici deyip geçmeyin

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 26 Nisan 2005 Salı - Hürriyet

TAKSİCİLER hakkında ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama taksiciler çok önemli.

Yıllar önce, eski Maliye Bakanlarımızdan İsmet Attila ile taksicilerin götürü vergisi konusunda konuşurken, bir ara ‘Taksicilerle ilgili konular çok önemli ve çok hassastır’ dedikten sonra şöyle devam etmişti:

- Hocam, biz siyasetçiler için iki meslek grubu çok önemlidir. Biri berberler diğeri de taksiciler... Onlarla ilgili bir konu ya da sorun olduğunda çok dikkat ederiz.

- Peki ama niçin özellikle berberler ve taksiciler?

- Bir berber ya da taksici, akşama kadar 100 kişiyle muhatap olur. Bu bir ayda binlerce kişi anlamına gelir. O nedenle berberler ya da taksiciler çok önemlidir. Bir taksiciyi kızdırmak en az 100 seçmeni kaybetmek demektir.

Olayın, hassas noktasını anlamıştım. O gün bugün hiç unutmam...

ESKİ TAKSİLER

Türkiye’de 17 bin 384’ü İstanbul, 8 bin 306’sı Antalya ve 8 bin 297’si Ankara’da olmak üzere toplam 88 bin 941 ticari taksi var. Özel otomobil sayısı da 4 milyon 995 bin 118. Buna göre, her 100 otomobilin ikisi ticari taksi...

Ticari taksilerin çoğu eskimiş durumda. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, eski taksilerin yenilenmesi için bankalarla 60 aya varan ‘ticari taksi kredisi’ konusunda, prensip anlaşmasına varmış durumda.

Şimdi sıra, yenilenecek ticari taksilerden, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) alınmamasına geldi.

YENİLEMENİN AVANTAJI

Otomobillerin yaşlanarak eskimesi, bazı olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden oluyor. Araçların eskimesi ile mekanik ve elektronik aksamlarda arızalar meydana gelmekte, bu durum kaza riskini artırmaktadır. Eskiyen ve aşınan motorlarda yakıtın tam olarak yanmaması, hava kirliliğinin artmasının yanısıra gereksiz yakıt sarfiyatına yol açıyor. Ayrıca karayolları da daha kısa sürede yıpranıyor. Ayrıca taksici esnafın güvenliği, yolcuların ve turistlerin konforlu bir şekilde seyahati de önemli...

Eski araçların meydana getirmiş olduğu zarar verici bu tür olumsuz durumlar, aralarında AB ülkelerinin de bulunduğu birçok ülkeyi, belli yaşın üzerinde eski taşıtların trafikten çekilmesini teşvik edici yasal düzenlemeler yapmaya yöneltmiştir. Bunlardan biri de ‘vergi teşviki’ olmaktadır.

Kaldı ki yenileme sonucu, Maliye’nin yeni aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi nedeniyle 100 milyon YTL (100 trilyon lira) civarında vergi avantajı olacak. Ayrıca, üretici ve satıcı firmalar ile yan sanayinin elde edeceği kazanç nedeniyle, önemli tutarda gelir ve kurumlar vergisi geliri olabilecek.

BAŞBAKAN’IN SÖZÜ

Geçen hafta, Hilton Oteli’ndeki bir toplantıdan çıkan Başbakan Tayyip Erdoğan, otelin hemen yanındaki Billur Taksi Durağı’nda, şoförlerin dertlerini dinledi. Erdoğan’ı karşısında görünce şaşıran taksiciler, bu ziyaretten hayli memnun kaldı. Şoförlerle birlikte çay içen Erdoğan; ‘Taksilerimiz Avrupa Birliği standartlarında olacak. Taksilerimizi yenilemek için bizden bir kereye mahsus ÖTV ve KDV alınmasın’ diyen taksicilere, ‘Maliye Bakanı ile görüşeceğim. Taksici esnafımıza elimizden gelen yardımı esirgemeyeceğiz’ dedi.

Başbakan, bu gibi konularda söz verince, sözünü tutan bir yapıya sahip. Bakalım taksici esnafın, eski taksilerin yenilenmesindeki ÖTV ve KDV alınmaması ne zaman ve nasıl sonuçlanacak?

Merakla bekliyoruz...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 827

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Taksici deyip geçmeyin