Kahramanmaraş’ta ilginç bir uzlaşma

 

30.04.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kahramanmaraş’ta ilginç bir uzlaşma 

Şükrü Kızılot- skizilot@yaklasim.com - 30 Nisan 2005 Cumartesi - Hürriyet

KAHRAMANMaraş denilince, çok kişinin aklına, ünlü ‘Maraş dondurması’ gelir. Nedense benim aklıma bir de çoğunuzun bildiği Maraş ile ilgili fıkra gelir. Bilmeyenler için anlatalım:

Askerde, komutan askerlere nereli olduklarını soruyormuş. Askerlerden birine sormuş;

- Nerelisin evladım?

- Maraşlıyım komutanım.

Bunun üzerine, komutan askerin suratına bir şamar patlatır ve ardından;

- Ne demek Maraşlıyım, Kahramanmaraşlıyım diyeceksin. Söyle bakalım nerelisin?

- Kahramanmaraşlıyım komutanım!

Ardından komutan, yanındaki Çorumluya sorar;

- Sen nerelisin evladım?

- Kahramançorumluyum komutanım!..

MARAŞ’TAKİ UZLAŞMA

Maraş ile ilgili olarak ‘uzlaşma’ konusunda dikkatimizi çeken bir durum var. Öncelikle, bilmeyenler için, vergideki uzlaşma konusunda kısaca bilgi verelim. Uzlaşma; genellikle bir vergi incelemesi sonucu ikmalen ve re’sen salınan vergiler ve cezalarla ilgili olarak, mükellefle idare arasında ortaya çıkan uyuşmazlıkların, yargı yoluna başvurmadan önce, taraflarca konuşulup görüşülerek giderilmesi yani verginin ve cezanın miktarı konusunda, iki taraf arasında uyuşma sağlanarak, anlaşmazlığın çözümlenmesini ifade ediyor (Bu konuda ayrıntılı açıklama için Bkz. Prof.Dr. Şükrü Kızılot - Av. Zuhal Kızılot, Vergi İhtilafları ve Çözüm Yolları, 9. Baskı, Ankara, 2005).

Gelirler Genel Müdürlüğü’nün, 2004 yılı faaliyet raporunda yer alan, uzlaşma sonuçlarına bakıyoruz.

Tarhiyat Sonrası Uzlaşma:

Bingöl, Bitlis, Çankırı, Erzincan, Erzurum, Kars, Kastamonu, Kayseri, Mardin, Muş, Tunceli, Şırnak, Bartın ve Düzce’de, uzlaşmaya konu olan dosyaların yüzde 100’ ünde uzlaşmaya varılmış.

Ağrı, Amasya, Bilecik, Bolu, Denizli, Diyarbakır, Giresun, Niğde, Sinop ve Şanlıurfa’da, uzlaşmaya konu olan dosyaların yüzde 99’unda uzlaşmaya varılmış. Liste 98, 97, 96 diye devam edip gidiyor.

Ancak, 81 ilin içinde dikkati çeken bir il var. O da Kahramanmaraş. Bu ilde 100 dosyanın 61’inde uzlaşılmış. Türkiye ortalamasının 90‘ın üzerinde olduğunu göz önüne aldığımızda, Kahramanmaraş’taki uzlaşmaya varma oranındaki düşüklük, dikkati çekiyor.

Tarhiyat Öncesi Uzlaşma:

Amasya, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Uşak, Zonguldak, Bayburt, Kırıkkale, Şırnak, Bartın ve Karabük illerinde, tarhiyat öncesi uzlaşmaya konu olan dosyaların, yüzde 100’ünde uzlaşmaya varılmış.

Kahramanmaraş mı? Onu da belirtelim: SIFIR... Evet yanlış okumadınız, bu ilimizde tarhiyat öncesi uzlaşma diye bir olay olmamış!..

ELDEKİ VE DALDAKİ KUŞ

İngilizlerin, vergi uyuşmazlıklarını çözme konusunda ‘Eldeki bir kuş, daldaki iki kuştan daha iyidir’ diye bir sözleri var. Uzlaşma; vergi uyuşmazlıklarının, yargıya intikal etmeden, idari aşamada çözümüne olanak sağlayan bir olay.

Yukarıda belirtilen Kahramanmaraş örneği, burada bir simge. Türkiye genelinde ve müessese bazında, uzlaşma konusunun işlerliğini artırmakta ve yaklaşım birliği sağlamakta yarar var...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 714

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kahramanmaraş’ta ilginç bir uzlaşma