Memurun promosyonu arttı emekli ne olacak

 

11.08.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Memurun promosyonu arttı emekli ne olacak

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 11 Ağustos 2010 Çarşamba - Hürriyet

DÜNKÜ Resmi Gazete’de yayımlanan 2010/17 No.lu Başbakanlık Genelgesi ile kamu görevlilerine bankalarca verilecek promosyon miktarının, hiçbir kesinti yapılmadan tamamının kamu personeline ödeneceği açıklandı.

OLAY NEYDİ?
Kamu kurumlarının maaş ödemelerine aracılık eden bankalar, bunun karşılığı olarak promosyon uyguluyorlar.
Yıllık tutarı 300 milyon lirayı bulabilen promosyonların, üçte ikisi personele dağıtılıyor, üçte birini geçmeyecek tutarı ise personelin ihtiyaçları için kullanılıyordu.

Promosyon uygulaması çerçevesinde kamu çalışanları, kurumların personel sayısı ve ödenek tutarına göre pay alabiliyordu. Bazı kamu çalışanları, üç yıllık olarak 300, bazıları ise 2.000 lira kadar promosyon alabiliyordu.

Kamu görevlilerine dağıtılacak promosyon başlangıçta her personele eşit olarak ve 6 ayda bir dağıtılıyordu. 4 Ağustos 2008 Tarih ve 2008/18 sayılı Genelge ile bununla ilgili (5) No.lu bent değiştirildi. Bu tarihten itibaren, her personele altı aylık süre ile sınırlı olmaksızın, bir defada ücreti ile orantılı promosyon ödenmesi yönünde düzenleme yapıldı.

NE OLDU?
Başbakanlık, dün yayımlanan genelgesiyle promosyon dağıtımı ile ilgili esasları değiştirdi. Bundan sonra promosyonun tamamının personele dağıtılmasını istedi.

Bankalarla kamu kurumları arasında imzalanacak yeni protokoller, promosyonun tamamı personele dağıtılacak şekilde imzalanacak.

Yeni genelge, önceki sözleşme bittikten sonra geçerli olacak ve promosyon tutarları da artacak.

EMEKLİLER NE OLACAK?
Promosyon genelgesi, yaklaşık 9 milyon emekliyi de heyecanlandırdı. Aylar önce “Emekliye 13. Maaş” diye açıklanan “emekliye promosyon” vaadinin, hiçbir hesaba kitaba dayanmadığını, bırakın bir maaşı, yarım maaş hatta çeyrek maaş kadar bile promosyon ödenemeyeceğini, bu olayın bir “balon” olduğunu iddia etmiştik.
Nitekim öyle de olmuştu.

Son gelişme, emekliler için de bir umut ışığı doğmasına neden oldu. İlk açıklamada, emekliye promosyonun yüzde 30’unun Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kalacağı açıklanmıştı.

SGK’nın bu yüzde 30’dan emekliler lehine vazgeçmesi halinde, emeklilere bir miktar da olsa promosyon ödenebilir.

75 MİLYAR EMEKLİ AYLIĞI
Tabloda da gösterildiği gibi, 9 milyon 317 bin emekliye yılda 75.5 milyar lira aylık ödeniyor.

Yine, tabloda da belirtildiği gibi SGK’nın bankalar üzerinden yaptığı işlemler, 205.5 milyar TL.

Bu tablodaki tutarın büyüklüğü ve yüzde 30 kesintinin kaldırılması, bankaların emeklilere ödeyeceği promosyon yönünden, SGK’nın gücünü artırıyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 679

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Memurun promosyonu arttı emekli ne olacak