Vergi kaçırana af direkten döndü

 

10.05.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi kaçırana af direkten döndü

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 10 Mayıs 2005 Salı - Hürriyet

GEÇTİĞİMİZ Salı günü ‘Vergi Kaçırana Dolaylı Af Geliyor’ başlığı altında duyurduğumuz; Yeni Türk Ceza Yasası ile naylon fatura ticareti yapanlara, sahte belge düzenleyenlere, sahte belge kullananlara, hayali ihracat yapanlara, defter ve belgelerini yok edenlere getirilen, dolaylı affın önlenmesi ile ilgili çağrımız, amacına ulaştı.

Maliye Bakanlığınca hazırlanan yeni bir yasa tasarısı ile bu suçları işleyenlere verilecek olan hapis cezalarının ertelenmesi önleniyor ve bu kişilerin hapse girmeleri sağlanıyor.

OLAY NEYDİ?

Vergi Usul Kanunu‘nun 359/b maddesine göre; sahte belge düzenleyen, kullanan ya da defter ve belgelerini yok eden kişilere; 18 aydan 3 yıla kadar ‘ağır hapis cezası’ veriliyor, bu ceza paraya çevrilemediği gibi ertelenmesi de mümkün olmuyordu.

Ancak, 1 Haziran 2005 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek ‘Yeni Türk Ceza Yasası’nın 51. maddesi ile iki yıl (18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyüklerde üç yıl) veya daha az süreyle hapis cezasına mahkum edilen, yukarıda yazılı fiilleri işleyen kişilerin, ‘hapis cezalarının ertelenmesine’ olanak sağlanıyordu. Bu erteleme sonucu, aynı suçu üç yıl içinde işlemedikleri sürece, bu kişiler hapse girmekten kurtuluyorlardı.

Bu uygulamanın yürürlüğe girmesi, Türkiye’de vergi kaçırmanın, sahte belge düzenleme ve kullanmanın yaygınlaşması anlamına gelecek, kayıt dışılık ve kaçakçılık çığ gibi büyüyecekti...

Geçtiğimiz Salı günü, tüyler ürpertici bu durumu açıkladıktan sonra, 1 Haziran 2005 tarihinden önce Maliye’nin ‘özel bir yasa tasarısı’ hazırlayıp, yasalaştırılmasını da sağlamak suretiyle, bu olayın önüne geçmesi gerektiğini, altını çizerek belirtmiştik.

NE YAPILIYOR?

Olayın ciddiyetini fark eden Maliye, hemen bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarının üçüncü maddesi ile yukarıda yazılı fiilleri işleyenlere verilen hapis cezasının ertelenmesi önleniyor.

Yapılan düzenleme ile 18 aydan 3 yıla kadar olan hapis cezası, ‘30 aydan 5 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur’ şeklinde değiştiriliyor.

Böyle olunca, asgari cezanın 30 ay yani iki yıldan fazla olması nedeniyle, yukarıda yazılı fiilleri işleyenlerin hapis cezası, ertelenemeyecek. Ayrıca paraya da çevrilemeyecek. Böylelikle, bunların hapse girmeleri kaçınılmaz olacak.

Tasarıda, bu düzenlemenin yani vergi kaçakçılarına 30 aydan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacağına ilişkin hükmün, 2 Haziran 2005 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Böylelikle Yeni Türk Ceza Kanunu’nun yürürlük tarihi olan 1 Haziran 2005‘ten bir gün sonra yürürlüğe girecek. Bu hükümle, TCK‘nın genel hükümlerine, küçük bir by pass yapılmış oluyor.

ÖDENMEYEN VERGİLER

Yeni tasarı ile


- Vadesi geçtiği halde ödenmemiş olan Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, stopaj, Motorlu Taşıtlar ve Damga Vergisi gibi vergi borçlarına, herhangi bir af ya da ödeme kolaylığı getirilmiyor. Kesinleşmiş vergi cezalarında ya da gecikme zammı tutarında indirim yapılması da sözkonusu değil.

- Vergi mahkemesi, bölge idare mahkemesi ve Danıştay’da bulunan, vergilerle ilgili ihtilaflı dosyalara, herhangi bir af ya da ödeme kolaylığı getirilmiyor.

- Vergi inceleme elemanlarınca incelenmekte olan mükelleflere ya da stoklarında faturasız mal veya demirbaş bulunanlara da ‘özel bir kolaylık’ veya ‘stok affı’ getirilmiyor.

YARIN: YENİ HAPİS CEZALARI VE İNCE NOKTALAR

İşsizlere ve ev hanımlarına Emlak Vergisi müjdesi

DÜN Maliye Bakanı telefonla aradı;

‘Hocam, sizin gündeme getirdiğiniz işsizlerin ve ev hanımlarının Emlak Vergisi sorunu vardı. Onu bir tebliğ ile çözüyoruz’ dedikten sonra olayı açıkladı:

‘Vergi Dairesi, SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’dan ayrı ayrı yazı alma formalitelerini kaldırıyoruz. Bir dilekçe verecekler, olup bitecek...’

Geç de olsa sorun çözümlenmişti. Perşembe günü, getirilen kolaylığı ayrıntılı olarak açıklayacağız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 2142

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi kaçırana af direkten döndü