Sigara ve alkole ek vergi kaçağı artıracak

 

30.09.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 


Sigara ve alkole ek vergi kaçağı artıracak

Şükrü Kızılot - 30 Eylül 2010 Perşembe - Hürriyet


SİGARA ve alkolden “sağlık vergisi” alınması için harekete geçildiğine dair haberler, bunlarla ilgili vergileri tekrar gündeme getirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, sigara ve içkiden ek bir sağlık vergisi alınması ile ilgili çalışmaları başlattılar.
Ancak bu konuda kesin kararı “verginin patronu”Maliye Bakanlığı verecek.

SİGARADA YÜZDE 359 VERGİ

Tablo-I’in incelenmesinden de fark edileceği gibi, yüksek fiyatlı sigaralarda, vergilerin vergisiz sigara bedeline oranı yüzde 359. Başka bir anlatımla, sigaranın vergi öncesi fiyatının yüzde 359’u kadar vergi alınıyor.

Bu oran, orta fiyatlı sigaralarda yüzde 358 olarak karşımıza çıkıyor.

Sigaranın, satış bedelinin ise (yüksek fiyatlı sigaralarda) yüzde 78’i vergilerden oluşuyor.

Sigarada, Özel Tüketim Vergisi’nin de ayrıca KDV’si yani verginin vergisi alınıyor.
“Sağlık Vergisi”nin getirilmesi, sigara fiyatında artışa neden olacak bu da sigara kaçakçılarını sevindirecek. Kaçak sigara ticareti daha da artacak.

RAKIDA YÜZDE 132 VERGİ

Tablo-II’nin incelenmesinden de fark edileceği gibi, halk arasında “70’lik”denilen rakıda;

Vergilerin (ÖTV + KDV’nin), vergi öncesi fiyata oranı yüzde 132. Perakende satış fiyatının ise yüzde 57’si vergilerden oluşuyor.

Votkadanalınan vergilerin, vergi öncesi fiyata oranı ise yüzde 168’i buluyor. Perakende satış fiyatının ise yüzde 63’ü vergilerden oluşuyor.

Alkollü içkilerde de ÖTV’nin KDV’si (verginin de vergisi) alınıyor.

KAÇAKÇILIK ARTACAK

Sigara ve alkollü içkideki vergilerin artması, bunlarla ilgili kaçakçılığın cazibesini artırıp teşvik edecek. Ayrıca kayıtdışı üretim tırmanacak, sağlıksız kaçak üretimden kaynaklanan zehirlenme ve ölümler gündeme gelebilecek.

Paul Leroy Beaulieu’nun “Fazla vergi vergiyi öldürür”diye bir sözü var. Sigara ve alkollü içkilerdeki vergi oranını artırmakla, daha fazla vergi toplanamayacak. Sigara ve içki içenler de azalmayacak, sonuçta Dimyat’a pirince gidilirken, evdeki bulgurdan olunacak..

Konuyu, AB ülkeleri ve Türkiye kıyaslaması yaparak, ileride tekrar ele alacağız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 680

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sigara ve alkole ek vergi kaçağı artıracak