Kazlar uçmaya devam ediyor

 

15.05.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kazlar uçmaya devam ediyor

Şükrü Kızılot - 15 Mayıs 2005 Pazar - Hürriyet

KAZ denilince, akla hemen vergi ödeyen mükellefler geliyor...

Son zamanlarda, kazların sayısı konusunda, ilginç bir tartışma başladı. Maliye’nin internet sitesindeki resmi verilere göre, mükellef sayısı azalıyor. Yine aynı Maliye’nin basın açıklamasına göre de; ‘mükellef sayısı azalıyor’ diyenler, doğruyu söylemiyorlar!..

HANGİSİ DOĞRU?

Olayın doğrusunu öğrenmek için, Maliye Bakanlığı’nın internet sitesine ‘www.gelirler.gov.tr’ giriyoruz. Burada, mükellef sayıları her ay itibariyle belirtiliyor.

Geçen ay, 2005 yılının ilk üç ayına baktık, vergi mükellefi sayısı 106 bin azalmış. 21 Nisan’da bunu ‘Üç Ayda 106 Bin Kaz Uçtu’ diye yazdık. Ardından Maliye bir basın açıklaması yaptı ve ‘kazların uçmadığını’ hatta sayıca arttığını açıkladı.

Kafamız karıştı, mayıs ayını bekledik. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü’nün, ‘mükellef sayıları’ ile ilgili son listesine baktık.

ARTTI MI AZALDI MI?

Bize inanmayanlar, Maliye’nin adresini verdiğimiz internet sitesini açıp baksınlar. Yayınladığımız tabloyu görecekler.

Geçen ay, 2005 yılının ilk üç ayında mükellef sayısı 106 bin azaldı diye yazmıştık. Bu ay da merak edip, ‘2005’in ilk dört ayında ne olmuş?’ diye baktık. O da ne! Nisanda kümesten 70 bin kaz daha kaçmış ve kümesten kaçan mükellef sayısı 176 bin 613’e ulaşmış!.. Aslında terk ve re’sen terk şeklindeki azalma 500 bin civarında ama işe başlayanların sayısını, bu sayıdan düştükten sonra 176 bin 613’lük azalmayı buluyoruz!

Yakında basına bir açıklama daha yapılır ve ‘mükellef sayısı arttı’ denilirse kimse şaşırmasın! Peki... aşağıdaki ‘Beni kim dövüyor?’ fıkrasında olduğu gibi, mükellef sayısı artıyorsa, Maliye’nin resmi internet sitesinde, kendisinin açıkladığı 176 bin 619’luk azalma neyin nesi?

Beni kim dövüyor

BİR boks maçı öncesinde, antrenörü boksöre sürekli olarak maçı kazanacağını söylüyor ve moral veriyormuş. Maç başlamış ve bizim boksör başlamış dayak yemeye. İlk raunt bittiğinde, antrenör moral vermeye devam etmiş;

- Aferin evladım, çok iyi gidiyorsun. Adamı iyi dövdün, devam et...

İkinci raunt başlamış, değişen birşey yok. Bizim boksör dayak yemeye devam ediyor, bir gözü de yediği yumruktan iyice morarmış. Raunt bittiğinde antrenörü;

- Çok iyi dövüştün, bravo. Adamı öyle dövdün ki neredeyse devirecektin. Devam et iyi gidiyorsun...

Üçüncü raunt başlamış. Bu kez rakip boksör daha sert yumruklar atmaya başlamış. Bizim boksörün kaşı açılmış, dudağı patlamış, burnundan kanlar gelmeye başlamış. Ringin ortasına serildi serilecek. Neyse ki, gong imdadına yetişmiş ve üçüncü raunt da bitmiş. Perişan bir şekilde, kesik kesik nefes alırken, antrenörü başlamış konuşmaya;

- Aferin evlat, bu raunt da çok iyiydin. Hatta önceki rauntlardan daha iyiydin. Adamı perişan ettin, az kalsın ringin ortasına seriyordun. Çok iyi dövdün, perişan ettin adamı, bravo...

- Hocam, adamı çok iyi dövdüm, perişan ettim değil mi?

- Evet, evet, adamı perişan ettin, çok iyi dövdün...

- Hocam, madem ben adamı çok iyi dövüp, perişan ediyorum... Peki ama biri de beni dövüyor, beni döven kim?

Başbakan’ın gelir vergisi gerçekten sır mı

CUMA günkü Hürriyet’te, CHP Milletvekili Mehmet Ali Arslan’ın, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ortağı olduğu iki anonim şirketteki hisselerinin satışından doğan kazancın, gelir vergisi miktarı ve bunun ödenip ödenmediği konusunda soru önergesi verdiğine ilişkin bir haber vardı. Aynı haber Vatan Gazetesi’nde de ‘Başbakan’ın Vergisine Mahremiyet Perdesi’ başlığı altında yer alıyordu.

Başbakan Erdoğan adına önergeye yanıt veren Sanayi Bakanı Ali Coşkun da satıştan doğan kazancın gelir vergisi tutarı ve bunun ödenip ödenmediğine ilişkin bilgiyi ‘vergi mahremiyeti’ nedeniyle açıklayamayacağını belirtmiş.

Oysa sorunun yanıtı çok basitti:

Başbakan Erdoğan’ın 1995 yılında ortak olduğu şirket, 1999’da anonim şirkete dönüşmüş. Başbakan hisselerini 4 Şubat 2005’te satmış. Anonim şirket hisse senetleri (yoksa geçici ilmühaberler) edinme tarihinden itibaren bir yıl geçtikten sonra satıldığında, elde edilen kazanç, trilyonlarca lira dahi olsa gelir vergisine tabi değil (Bkz. Gelir Vergisi Kanunu Mükerrer Md. 80/1).

KADIN - ERKEK ÜSTÜNLÜĞÜ

Üstünlük tartışması öteden beri devam edip gidiyor. İşte bunlardan birkaçı;

Kadın: Sanat eserlerinin yüzde 90’ı kadınlardan esinlenilmiştir.

Erkek: Sanat eserlerinin yüzde 90’ı erkekler tarafından yapılmıştır.

Kadın: Doğum günü, evlilik yıldönümü gibi özel günleri hiç unutmayız.

Erkek: Biz de ütüyü fişte, yemeği ocakta, arabanın anahtarını kontakta unutmayız.

Kadın: Az bildiğimiz bir şey üzerinde, çok fazla konuşabiliriz.

Erkek: Yani çok konuşup, hiçbir şey söylemezsiniz.

Kadın: Hiç iki kadının silahla oynarken birbirini vurduğunu duydunuz mu?

Erkek: Hiç iki erkeğin ‘Aman Tanrım benim elbisemin aynısını giymiş’ diye mahvolduğunu duydunuz mu?

Günün sözü

Güneşi gözden kaçırdım diye ağlarsan yıldızları da göremezsin.

Tagore

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 662

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kazlar uçmaya devam ediyor