Yurt Dışı Hediyelik Eşyada İnce Noktalar

 

25.12.2010

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yurt Dışı Hediyelik Eşyada İnce Noktalar

Şükrü Kızılot - 25 Aralık 2010 Cumartesi - Hürriyet

YURT DIŞINA çıkanlar, Türkiye’ye beraberlerinde (yurt dışında aldıkları da dahil) kişisel eşyaları ve hediyelik eşyalarla birlikte dönüyorlar. Bunun dışında bir de yurt dışından posta ile gelen eşyalar var.

Bir süre önce bu konuda bazı düzenlemeler oldu ve önceki uygulamalar değişti. Bu yazımızda, son durumu Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2010/46 sayılı Genelgesi doğrultusunda açıklayacağız.

YOLCU BERABERİ EŞYA

Yurt dışından, yolcu beraberinde getirilen eşyalarla ilgili ikili bir ayırım var.

1. Kişisel Eşya:

Yurt dışına çıkanlar, ülkeye dönerken beraberlerinde bir kısmını da yurt dışından aldıkları kişisel eşyaları getiriyorlar.

Bu konuda rahatlatıcı bir haber verelim; gümrük vergisi açısından yurt dışından getirilen kişisel eşyaların değeri yönünden herhangi bir sınırlama yok. Örneğin, 5 bin ya da 25 bin dolarlık kişisel eşya (yurt dışında alınanlar dahil) getirilebilir. Hiçbir vergi ödenmez.

Ancak 2009/15481 sayılı Kararname eki Ek-9’daki listede yer alan eşyalar (sigara, alkol, kozmetik ürünler, elektronik/dijital eşya vs) için, değerine bakılmaksızın karşılarında yazılan miktarlarla sınırlı bir kısıtlama var (Ek liste ve 2010/46 sayılı Genelge için Bkz. www.yaklasim.com).

Genelgeye ulaşmak için tıklayınız / Ek listeye Ulaşmak için tıklayınız

2. Hediyelik Eşya:

Yurt dışından getirilen hediyelik eşyalarda 430 Euro’luk bir sınırlama var.

Hediyelik eşyanın değeri bu tutarı aşarsa, aşan kısım;

- AB ülkelerinden getirilen hediyelik eşyalar için yüzde 18,

- AB dışındaki ülkelerden getirilen hediyelik eşyalar için yüzde 20,

oranında vergiye tabi tutuluyor.

Hemen belirtelim, hangi eşyaların “kişisel”, hangilerinin “hediyelik” eşya olduğu, gümrük muayene memurunun takdirine bağlı.

POSTA İLE GELEN

Posta ile gelen eşyalarda muafiyet, 430 değil 150 Euro ile sınırlı.

Buna göre, gönderim başına değeri 150 Euro’yu aşmayan eşyalar vergiden muaf.

Gümrük yetkilileri, posta ile gelen eşyalara, hangi sıklıkta geldiğine göre bakıyor ve devamlılık arz ettiği kanaatine vardıkları takdirde, 150 Euroluk muafiyeti de uygulamadan, ticari eşya olarak değerlendiriyorlar.

Posta ile gelen, ticari bir özellik taşımayan ve değeri 151-1.500 Euro arasında olan eşyalar; AB ülkelerinden gönderilmişse yüzde 18, bunun dışındaki ülkelerden gönderilmişse, yüzde 20 oranında vergiye tabi tutuluyor.

Değeri 1.500 Euro’nun üzerinde olan posta ya da kargo ile gelen mallar ise, mal ithalatı kapsamında değerlendiriliyor.

CEP TELEFONU

Cep telefonunun (TV, müzik çalar ve video oynatabilme özelliğine sahip olanlar dahil) vergiden muaf olabilmesi için yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde olması gerekiyor.

Her bir yolcunun, iki takvim yılında bir adet ile sınırlı olmak üzere, telefonun değerine bakılmaksızın cep telefonunu gümrük vergilerinden muaf olarak yurda getirmeleri mümkün. Kullanılabilmesi için telefonun yurda girişten itibaren bir ay içinde GSM operatörlerinin yetkili mağazalarına gidilip pasaporta yazdırılması gerekiyor.

Ayrıca hediyelik eşya statüsünde veya posta/hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafen veya vergileri ödenerek cep telefonu getirilmesi mümkün değil.

Yurt dışına gidenlerin, bu yazıyı kesip, gitmeden önce bir daha okumalarında yarar var..

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 676

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yurt Dışı Hediyelik Eşyada İnce Noktalar