Vergi borcunu 36 aya kadar taksitte öde cezadan ve gecikme zammından kurtul

 

07.01.2011

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi borcunu 36 aya kadar taksitte öde cezadan ve gecikme zammından kurtul

Ekrem Sarısu - 07 Ocak 2011 Cuma - Posta

Soru: Ekonomik kriz nedeniyle yaklaşık üç yıldan beri vergilerimi düzenli olarak ödeyemiyorum. Epey birikmiş vergi borcum var. Af kanandan nasıl yararlanacağım? Neler yapmam gerekiyor? Biran önce borçtan kurtulmak istiyorum.

Bahri UÇLAN

Cevap: 31 Temmuz 2010 tarihine kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi borçlarınız aftan yararlanacak. Bu tarihten sonra verdiğiniz beyannameler üstüne tarh ve tahakkuk etmiş olan vergileriniz aftan yararlanamıyor.

Af kanunu kapsamındaki döneme ilişkin olup, af kanunun yayımlandığı tarihe kadar tahakkuk etmiş olmasına rağmen ödemediğiniz vergi borçlarınız için aftan şu şekilde yararlanacaksınız.

-Af Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ay sonuna kadar yazılı olarak başvuru yapmanız,

- Vergi aslının tamamı ile,

-Varsa vergi aslına bağlı olmadan kesilen cezanın yüzde 50 sinin,

-Vergi aslına ve cezasının yüzde 50 sine vade tarihinden, af kanunun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon oranında hesaplanacak olan gecikme faizini,

- Af Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 3 ncü ay sonuna kadar ödemeniz halinde başkaca bir bedel ödemeden,

- İlki af kanunun yayımlandığı tarihi takip eden 3 ncü ay sonuna kadar olmak üzere, ikişer aylık dönemlerde 12 ayda 6 eşit taksitte ödemeniz halinde yüzde 5, 18 ayda 9 eşit taksitte ödemeniz halinde yüzde 7, 24 ayda 12 eşit taksitte ödenmesi halinde yüzde 10 ve 36 ayda 18 eşit taksitte ödemeniz halinde yüzde 15 oranında hesaplanacak olan faizle birlikte,

ödemeniz halinde,

-Vergi aslına bağlı kesilen cezanın tamamının,

-Asla bağlı olmadan kesilen cezanın yüzde 50 sinin,

-Yüksek oranlı gecikme zammının tamamının tahsilinden vazgeçilecek. Yani silinecek.

Af kanunu kesinleşmiş vergi borçlarına sağladığı avantajdan yararlanarak vergi borcunuzdan kurtulabilirsiniz.

15 yıl prim ödeyip 62 yaşı doldurmanız gerekiyor

Soru:19 Ocak 1959 doğumluyum. 6 yıl 7 ay 11 günlük Bağ-Kurluyum. Ne zaman nasıl emekli olabilirim?

Haluk USLU

Cevap: En erken yaş haddinden emekli olabilirsiniz. Yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl prim ödeme ve 62 yaş şartlarına tabisiniz. 8 yıl 4 ay 19 gün daha prim ödeyerek, 6 yıl 7 ay 11 gün olan prim ödemenizi 15 tam yıla(5400 güne) tamamlamanız şartıyla, 62 yaşınızı dolduracağınız 19 Ocak 2021 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Emekliliği hak eden geçici kamu işçisinin iş akdinin fesih edilmesi yasaya uygun

Soru: Orman genel müdürlüğünde geçici işçi olarak çalışırken, 4/b ye geçmemiz istendi çok hak kaybımız vardı. Tabi ki geçmedik. Geçmeyince resen bize sorulmadan emekli edildik. Şuan emekliyim. Ne yapmam gerekiyor? Birde emekli edildikten 6 ay sonra toplu iş sözleşmesi bitti. Bu durumda SSK aldığım maaşta düzeltme yapmalı mı?

Ayhan ÇELİK

Cevap: Sizin gibi geçici işçi kadrosunda çalışanlar, yasa gereği sürekli işçi veya sözleşmeli personel statüsüne geçirildiler. Sizin gibi sözleşmeli personel statüsüne geçmek istemeyenlerden sizin gibi emekliliği hak edenlerin, tüm yasal hakları ödenerek iş sözleşmeleri fesih edildi. Bu şekilde yasal haklarını alarak iş sözleşmeleri fesih edilenler de kendi istekleri doğrultusunda emekli oldular. Sorunuzda belirttiğiniz gibi geçici işçinin re’sen emekli edilmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Emekliliği hak eden geçici işçinin iş akdinin fesih edilmesi söz konusu yapılan işlem doğru. Çünkü konuyla ilgili 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına Veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 1-3 nci maddesi: “(3) Ancak; bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları kapsamına girenlerin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık veya emeklilik aylığı bağlanmasına hak kazanacakları tarihte iş sözleşmeleri tüm yasal hakları ödenmek suretiyle sona erdirilir.” hükmünü içermektedir.

Bu aşamada yapacağınız bir işlem bulunmuyor. SGK emekli olacağınız tarih itibariyle hak ettiğiniz aylığı bağlamıştır. Aylık bağlandıktan sonra, maddi bir hata olmadığı sürece aylık yükseltilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.

İki yıl erken emekli edeceğinden askerliğinizi borçlanmalısınız

Soru: 14 Ocak 1964 doğumlu 30 Kasım 1986 Bağ-Kur girişliyim. 1984-1986 yılları arasında askerlik yaptım. Askerliğimi borçlanarak ne zaman emekli olabilirim? Askerliğimi borçlanmama gerek var mı? Varsa ne kadarını borçlanmalıyım?

Taha SEVİM

Cevap: Askerlik sürenizi( 18 ay kabul edilmiştir) borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra prim ödemenizi tamamlamış olacağınızdan, Bağ-Kurunuzu sonlandırıp, bundan sonra prim ödemeseniz de 48 yaşınızı dolduracağınız 14 Ocak 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerlik sürenizi borçlanmazsanız toplam prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 14 Ocak 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanmasıyla iki yıl erken emekli olacağınızdan, askerliğinizi borçlanmalısınız.

52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 20 Mart 1966 doğumluyum. 25 Temmuz 1991 tarihinde devlet memurluğuna başladım. Ve halen devam etmekteyim. Nisan-Kasım 1989 tarihinde kısa dönem olarak 8 ay askerlik yaptım. Askerlik süresini borçlanmam durumunda, hangi tarihte emekli olabilirim?

Sebahattin KAYA

Cevap: Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. 16 Kasım 2015 tarihine kadar çalışarak fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 52 yaşınızı dolduracağınız 20 Mart 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerlik sürenizi borçlanmazsanız 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Prim ödemeseniz de 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 18 Aralık 1957 doğumluyum. Askerliğimi borçlanmadım. Bağ-Kur başlangıç tarihim 1 Ekim 1983 dür. 18 yıl bir fiil prim ödedim. Geriye dönük borcum yok. Bu şartlar altında hangi yaşta emekli olabilirim?

Ömer KOLCU

Cevap: Emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Yaklaşık 7 yıl daha prim ödeyerek 18 yıl olan prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca, bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 58 yaşınızı dolduracağınız 18 Aralık 2015 tarihinde 15 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak, yaş haddinden emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 563

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi borcunu 36 aya kadar taksitte öde cezadan ve gecikme zammından kurtul