İhracatçının bir günlük şansı

 

11.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İhracatçının bir günlük şansı

İhracatçının bir günlük şansı

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 11 Mart 2006 Cumartesi - Hürriyet

FABRİKASINDA 100 kişi çalıştıran, üretiminin yüzde 60’ını ihraç edip, ülkeye üç milyon dolar kazandıran ve bu güne kadar devlete bir kuruş borcu olmayan bir şirket var. Vergilerini 20 yıldır günü gününe ödemiş.

İşsizliğin büyük sorun olduğu bir ortamda, 100 kişi çalıştıran ve ülkeye birkaç milyon dolar döviz getiren bu tür şirketlere ilgi göstermek ve dikkatli davranmak gerekiyor.

İLGİNÇ BİR YASAKLAMA

İhracat bağlantıları nedeniyle sık sık yurtdışına çıkan bu şirketin ortağı ve aynı zamanda genel müdürü olan kişi, ilginç bir yasaklama ile karşılaşıyor. İsterseniz, olayı kendisinden dinleyelim.

"7 Şubat 2006 tarihinde, ihracatla ilgili bazı iş görüşmeleri yapmak üzere, birkaç günlüğüne Almanya’ya gittim. 10 Şubat Cuma günü dönüş yaptığımda, pasaportuma el konuldu. Nedenini sorduğumda, şirketin vergi borcu nedeniyle 8 Şubat 2006 tarihinde, ’yurtdışına çıkış yasağı’ geldiğini öğrendim. Beraberimde gelen, ihracat yaptığım Alman şirketin yetkilisinin, pasaportuma el konulmasını hayretle izlediğini görünce moralim iyice bozuldu. İlgili memura; ’Bizim vergi borcumuz yok’ diye itiraz ettiysem de bir işe yaramadı. ’Vergi dairesinden yazı getirin kaldıralım’ diyorlardı...

Berbat bir hafta sonu geçirdikten sonra, 13 Şubat Pazartesi sabahı, vergi dairesine gittim. Olayı anlattığımda, şirket dosyalarını incelediler. Bir kuruş borcumuzun bulunmadığı, olayın vergi dairesinden kaynaklanan bir hata olduğu ortaya çıktı. Vergi dairesinden bununla ilgili yazıyı aldım ancak aynı hafta pasaportum gelmediği için, 20 Şubat’ta alabildim. Bu arada tek şansım, kısıtlamanın 8 Şubat’ta konması, benim de 7 Şubat’ta yurtdışına çıkmamdı. Aksi halde, yurt dışı iş görüşmelerim iptal olacak, uçağı da kaçıracaktım.

Bu konunun, bir özürle geçiştirilemeyecek kadar önemli olduğunu ve benim durumumda olan çok kişinin başına gelmiş olduğunu ve bundan sonra da gelebileceğini düşündüm. Yanımdaki Alman işadamına şahsım ve ülkem adına mahcup oldum. Vergi dairelerinin, bu tür kısıtlamalar koymadan önce, daha dikkatli olmaları ve ilgili şirketin ortak ya da yetkililerini uyarmaları gerekmez mi?"

UYGULAMA YANLIŞ


Doğru söze ne denir. "Mükellef hakları"ndan sözedilen şu günlerde, bu durumda olan mükelleflerin haklarına da göz atmak gerekiyor.

Yürürlükteki mevzuata göre, 15 bin YTL’nin üzerinde vergi borcu olana, "yurtdışı çıkış yasağı" konuyor. "Bu adam ya da bu şirket kimdir, bir bakalım" denilmiyor.

Yurtdışı çıkış yasağı ile ilgili yazı gönderiliyor. Kimi iş adamı, yurtdışına çıkarken olayı öğreniyor, hem uçağı kaçırıyor hem de iş toplantıları aksıyor. Bazen de ailece yurt dışına çıkacak olan bir iş adamı, eşi ve çocukları ile birlikte uçağı kaçırıyor ya da onları gönderip, kendisi Türkiye’de kalıyor.

Yanlışlığın düzeltilmesi de kolay olmuyor. Vergi dairesine gidip görüşmek, duruma göre ödeme makbuzlarını bulmak ardından "Vergi borcu yoktur. Pasaportunu iade edin" şeklinde yazının yazdırılıp, pasaporta el koyan makama gönderilmesini sağlamak. Sonunda pasaporta kavuşmak. Hepsi uzun soluklu, zaman alıcı ve sinir bozucu bir süreç...

Maliye Bakanlığı’nın, "yurtdışı çıkış yasağı" ile ilgili düzenlemeyi ve mevcut uygulamayı, gözden geçirmesinde yarar var...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 590

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İhracatçının bir günlük şansı