Ufak ufak tüyüyorlar

 

16.06.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ufak ufak tüyüyorlar

Şükrü Kızılot - 16 Haziran 2005 Perşembe - Hürriyet

BUGÜNKÜ yazımızın ayrıntılarına girmeden önce, konumuzla bağlantılı bir fıkra anlatmak istiyoruz.

UYANIK GARDİYAN

Hapishanede rahatsızlanan mahkum hastaneye kaldırılıyor ve kangren teşhisiyle ayaklarından biri kesiliyor.

Üç ay sonra, aynı mahkum hapishanede yine rahatsızlanıyor. Bu kez hastanede diğer ayağı kesiliyor. Aradan dört ay geçiyor. Yine rahatsızlık, yine hastane ve kollarından biri kesiliyor.

Aradan, iki ay geçiyor geçmiyor, aynı mahkum yine rahatsızlanıyor. Acıdan kıvranmasına rağmen, gardiyan hastaneye götürülmesine izin verilmiyor. Olay hapishane müdürüne intikal ediyor. Müdür de gardiyana çıkışıyor;

- Oğlum, adamcağız perişan durumda. Niye hastaneye kaldırılmasına izin vermiyorsun?

- Efendim, olay bildiğiniz gibi değil. Bizimle ilgili çok ciddi bir sorun var.

- Söyle bakalım neymiş o?

- Müdür Bey, bu mahkum ilk rahatsızlandığı zaman hastaneye kaldırıldı. Döndüğünde bir bacağı yoktu. Üç ay sonra yine rahatsızlandı, yine hastaneye kaldırıldı. Döndüğünde öbür bacağı da yoktu.

- Eee...

- Dört ay sonra yine rahatsızlandı ve hastaneye kaldırıldı. Bu kez döndüğünde, bir kolu yoktu. Şimdi yine hastaneye gitmek istiyor, ben de göndermiyorum.

- Niye?

- Niyesi var mı Müdür Bey. Daha anlamadınız mı? Adam ufak ufak hapishaneden tüyüyor!..

KÜMESTEN TÜYENLER

Yılbaşından bu yana, ‘kümesteki kazlar’ da ufak ufak tüyüyorlar.

Başka bir anlatımla, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren, vergi mükellefi sayısı sürekli azalıyor. Bununla ilgili ayrıntılar, yeni belli olan Mayıs 2005 sayıları ile birlikte, tabloda gösterilmiştir.

Tablodan da farkedileceği gibi, Aralık 2004 ayı sonuna göre; mükellef sayısı, Mart 2005’te 106 bin, Nisan 2005’te 176 bin ve Mayıs 2005’te ise 224.636 azalmış. Hemen belirtelim; işi terk ve re’sen terk şeklindeki bu azalma aslında 500 binin üzerinde. Ancak, bu sayıdan ilk 5 ayda işe başlayanlar düşüldükten sonra, ‘net azalma’ sayısı olan 224.636 bulunuyor.

Bu aşamada akla gelen sorulardan biri de; büyüme rekoru kırılan, herşeyin iyiye gittiği bir ekonomide, vergi mükellefi sayısında azalma değil artış olması gerekirken, ‘mükelleflerin niçin ufak ufak tüydüğü’ ile ilgili...

İşçi bildirimi cezasına af

İŞE alınan, ayrılan ve çalışması sona eren işçilerin, Ek-1 ve Ek-2 bildirimlerini zamanında vermeyen işverenlere kesilen, ağır para cezaları bir defaya mahsus olmak üzere affediliyor. Bununla ilgili bir önerge, ilgili komisyonda kabul edildi.

Ayrıca Ek-1 ve Ek-2 bildirimimleri, bundan böyle sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılacak. Bölge Müdürlüklerine bildirim verme yükümlülüğü ortadan kaldırılıyor.

Daha önce Hürriyet’te önerdiğimiz, tek bildirim olayına sıcak bakılması sonucu, gereksiz bir kırtasiyecilik de ortadan kalkmış oluyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 834

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ufak ufak tüyüyorlar