Babanız tıraş olurken ödediği vergiler

 

19.06.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Babanız tıraş olurken ödediği vergiler

Şükrü Kızılot -  19 Haziran 2005 Pazar - Hürriyet

BUGÜN, Babalar Günü... Öncelikle, tüm babaların bu anlamlı gününü kutluyorum.

Babanızın, sabah kalkıp tıraş olmaya başladığında, arka arkaya ve değişik adlar altında çok sayıda vergi ödediğini biliyor musunuz?

Merak edenler için açıklayalım.

TIRAŞ KÖPÜĞÜ VERGİSİ

Tıraşa başlamadan önce kullanılan ‘tıraş köpüğü’ var ya o köpük ‘IV Sayılı ÖTV Listesi’ne göre, lüks sayılıyor ve Özel Tüketim Vergisi’ne tabi tutuluyor.

Bir süre önce, kürke, havyara, altın kaplama tabağa uygulanan yüzde 6.7’lik ÖTV oranı, yüzde 300 artırılıp 20’ye çıkartıldığında, babanızın tıraş köpüğü de kürk ve havyarla aynı tarifeye tabi tutuldu. O gün bugün, babanız tıraş köpüğü için yüzde 20 ÖTV ödüyor.

Bitmedi, tıraş köpüğünün bedeline yüzde 20 ÖTV eklendikten sonra, toplam tutar üzerinden, yüzde 18 de KDV alınıyor. Yani babanız ÖTV’nin de KDV’sini ödüyor!...

TIRAŞ BIÇAĞI, SU VE LOSYON

Tıraş bıçağının yüzde 18 KDV’si bir yana, tıraş olduktan sonra ‘yüz yıkama’ olayı var ya işte orada vergiler artıyor. Yüz yıkanırken tüketilen suyun hem yüzde 8 KDV’si hem de çevre temizlik vergisi var. Bitmedi, bir de atık su bedeli var!.. Özetle, babanız tıraş olduktan sonra yüzünü yıkarken, üç çeşit vergi ödüyor. Olay bunlarla bitmiyor; banyonun ışığı yanarken sarf edilen elektriğin de ‘elektrik tüketim vergisi’ ve ‘KDV’si var.

Babanız, tıraştan sonra losyon kullanıyorsa, ödediği vergiler, biraz daha devam ediyor. Losyonun yüzde 20 ÖTV’si ayrıca ÖTV’li tutar üzerinden hesaplanan yüzde 18 KDV’si var...

Görüyorsunuz ya babanız sabah kalktı daha tıraş olurken kaç çeşit vergi ödedi. Gün yeni başlıyor, babanız gün boyu daha kaç çeşit vergi ödeyecek bir bilseniz. Ödemeler bitmedi, sırada bir de anneniz var..

Özetle, babanızın işi zor!..

BABAM VE BEN


4 yaş: Babam her şeyi biliyor.

5 yaş: Babam çok şeyi biliyor.

6 yaş: Benim babam, senin babandan daha çok şey biliyor.

8 yaş: Babam galiba bazı şeyleri biliyor.

10 yaş: Babamın gençliğinde, her şey çok farklıymış.

12 yaş: Aslında, babam bu konuda hiçbir şey bilmiyor.

14 yaş: Babama kulak asma! O, artık çağ dışı kaldı.

21 yaş: Babam mı? Aman Tanrım! O, hiçbir şeyden anlamaz.

25 yaş: Babam bu konuda az da olsa bir şeyler biliyor. Ama o yaştaki insanın bu konuda bir şeyler bilmesi normal zaten.

30 yaş: Bu konuda babamın fikrini alsak iyi olur. O kadar deneyimli ki...

35 yaş: Babama sormadan hiçbir şey yapmasam iyi olacak.

40 yaş: Acaba babam bu konunun nasıl üstesinden gelirdi? Ne kadar akıllı ve deneyimli bir insandı.

50 yaş: Babamın yanımda olması ve bu konu hakkında fikir vermesini çok isterdim. Onun ne kadar akıllı olduğunu hiç takdir etmemişim. Oysa, ondan çok şey öğrenebilirdim. Meğer babam her şeyi biliyormuş. ANN LANDERS

(Teşekkürler Canan Perdahlı)

Bir gün

ORMANCININ biri nehrin üzerine sarkan ağacın dallarını keserken, baltasını suya düşürür. ‘Aman Tanrım’ diye bağırdığında bir peri belirir ve ‘Ne diye bağırıyorsun’ der.

Ormancı durumu açıklayınca, peri suya dalar ve elinde bir altın balta ile tekrar belirir.

‘Baltan bu muydu?’ diye sorar. Ormancı ‘Hayır’ der. Peri suya tekrar dalar ve bu sefer elinde gümüş bir balta, yine sorar; ‘Baltan bu muydu?’. Ormancı yine ‘Hayır’ der. Peri suya tekrar dalar ve bu sefer elinde demir bir balta ile sorar; ‘Baltan bu muydu?’. Ormancı ‘Evet’ der.

Ormancının dürüstlüğü perinin çok hoşuna gider ve baltaların üçünü de kendisine verir. Ormancı mutlu bir şekilde evine döner.

Birkaç gün sonra, ormancı karısıyla birlikte nehir boyunca yürürken karısı suya düşer. Ormancı ‘Aman tanrım’ diye bağırdığında, peri yine belirir ve sorar: ‘Ne diye bağırıyorsun?’

Ormancı ‘Karım suya düştü’ der. Peri suya dalar ve Jennifer Lopez’le birlikte geri döner. ‘Senin karın bu mu?’ diye sorar. Ormancı ‘Evet’ der.

Peri sinirlenmiştir. ‘Yalan söylüyorsun, bu değil’ der. Ormancı ‘Özür dilerim. Evet, ortada bir yanlış anlaşılma söz konusu. Eğer Jennifer Lopez için hayır deseydim, bu kez Catherine Zeta Jones ile geri dönecektin. Ona da hayır deseydim karımla dönecek ve her üçünü de bana verecektin. Ben fakir bir adamım ve üçünün sorumluluğunu taşıyabilecek durumda değilim. Jennifer Lopez’e evet deyişimin nedeni budur.’

Bu hikayeden alınacak ders:

Ne zaman bir erkek yalan söylüyorsa bunun iyi ve saygın bir nedeni vardır ve bu başkalarının yararı içindir.

Erkek kendisi için bir şey istiyorsa namerttir.

VE KADINLARIN BUNA CEVABI:

‘Hadi lennnn...’

(Teşekkürler Onur)

Baba olunca izin var mı

EŞİ doğum yapan babalara verilen ‘özel izin’ babanın devlet memuru olup olmadığına göre değişiyor.

Devlet memuru olan babaya, eşi doğum yaptığında, 3 gün mazeret izni veriliyor (657 Sayılı Devlet Memurları Yasası, Md.104/B).

İşçi olan babaya, eşi doğum yaptığında, bırakın üç günü üç saat bile izin hakkı yok. Nedense, İş Yasası’nda bu yönde bir düzenleme yapılmasına gerek duyulmamış!..

Günün sözü

MADDE-1: Babamız her zaman haklıdır.

MADDE-2: Babamızın haksız olduğu durumlarda, madde 1 hükümleri uygulanır.

MADDE-3: Yukarıdaki iki maddenin değiştirilmesi, asla teklif edilemez.

Şükran & Bulut & Onur Kızılot

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30
 

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 855

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Babanız tıraş olurken ödediği vergiler