48 yıllık asgari ücrete 6 şişe şarap

 

12.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

48 yıllık asgari ücrete 6 şişe şarap

48 yıllık asgari ücrete 6 şişe şarap

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 12 Mart 2006 Pazar - Hürriyet

ABD'nin New-York kentinde, geçtiğimiz hafta, Christie's tarafından düzenlenen müzayedede, Bourgogne üzümlerinden yapılmış, altı şişe Romanee Conti 1985 mahsulü şaraba 170 bin 375 dolar (yaklaşık 230 bin YTL) ödenmiş.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, bu rakam, bugüne kadar bir şarap müzayedesinde ödenen en yüksek tutarmış.

Aynı müzayedede, başka şaraplar da 100 bin dolar sınırını aşmış. Örneğin, iki litrelik iki şişe ABD'nin New-York kentinde, geçtiğimiz hafta, Christie's tarafından düzenlenen müzayedede, Bourgogne üzümlerinden yapılmış, altı şişe Romanee Conti 1985 mahsulü şaraba 170 bin 375 dolar (yaklaşık 230 bin YTL) ödenmiş. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, bu rakam, bugüne kadar bir şarap müzayedesinde ödenen en yüksek tutarmış.

Aynı müzayedede, başka şaraplar da 100 bin dolar sınırını aşmış. Örneğin, iki litrelik iki şişe Chateau Cheval-Blanc (1947) şarabına 135 bin 125 dolar, 2000 rekoltesi Bordeaux şaraplarından oluşan sekiz kasaya da 105 bin 750 dolar ödenmiş.

Oturup hesap ettik, asgari ücret alan birinin eline ayda net 380.46 YTL ücret geçiyor. Asgari ücretli bir vatandaş, 48 yıl bir kuruş harcamadan eline geçen parayı biriktirirse, altı şişe Romanee Conti'nin 1985 mahsulünü alabiliyor!..

İşin doğrusu, asgari ücretlinin 230 bin YTL'si olsa; "pahalı şarap benim neyime" der ve başını sokacak bir ev hatta iki küçük ev alır...

PETRUS OLAYI

Pahalı şarap deyince, birkaç yıl geriye gittik. Vakıflar Bankası'nın bir üst düzey yöneticisi, akşam yemeğinde içtiği Petrus şarabına 4.3 milyar lira (4.300 YTL) hesap ödeyince, hayret etmiştik. Gerçi o kişi Hürriyet'e yaptığı açıklamada "Kimisi yat alır, kimisi hovardalık yapar. Bizimkisi de bu..." demişti ama yine de o kadar parayı bir şişe şaraba vermeyi anlayamamıştık. Bu arada Petrus adını da ezberlemiştik.

Meğer daha pahalı şaraplar varmış da biz bilmiyormuşuz!..

Yeri gelmişken, dünyanın en pahalı akşam yemeğini de hatırlatalım.

Barclays Bank'da yatırım uzmanı olarak çalışan altı bankacı, büyük bir iş bitirmişler. Bunu da Londra'daki ünlü Petrus Restoran'da Petrus şarabı içerek, bir yemekle kutlamaya karar vermişler. Önce "Chateau Petrus"un 1945, 1946 ve 1947 serilerinden daha sonra 1900 yılına ait "Chateau d'Yquem" şarabından içerek yemeği noktalamışlar.

Banka adına gelen fatura 44 bin 7 sterlindir! (yaklaşık 103 bin YTL)

MÜSLÜMANLIĞIN AVANTAJI

Fatura, bankadan tahsil edilince, ortalık karışır. Olay basına yansır ve tepkiler giderek artar.

Sonunda 6 bankacıdan 5'i işten atılır.

İşinden atılmayan tek bankacı ise, "Müslüman olduğu için" akşam yemeği boyunca içki içmediğini kanıtlayan, Pakistan uyruklu Mr.Hyder'dır...

Zengin olduk

VAHŞİ Batı'da beyazlar ve Kızılderililer ile olan savaşlar sırasında yerel eyalet hükümeti bir bildiri yayınlar ve her Kızılderili kellesi için 100 dolar mükafat koyduğunu ilan eder. Temel ve Dursun, 100 dolar mükafatı duyunca tam teşkilat silahlanıp Amerika'ya giderler ve Kızılderili aramaya başlarlar.

Günlerce dağ bayır dolaşıp Kızılderili izi sürerler ama bir türlü karşılarına Kızılderili çıkmaz.

Yine bir gün uzun bir arayıştan sonra yorgun düşerler ve bir ağacın gölgesinde moralleri bozuk olarak uyuya kalırlar...

Belli bir süre sonra Temel gözünü açar. Bir de bakar ki karşısında, oklarını ve mızraklarını kendilerine çevirerek zafer naraları atan en az 300 Kızılderili var...

Bunu gören Temel sevinçle Dursun'u dürterek uyandırır:

"Dursun olum uyan, bak zengin olduk..."

(Teşekkürler Mehmet ORUNCAK)

İhracatçıya anında yurt içine bir yıl sonra

BİLİN bakalım nedir?

Teknik bir konu olduğu için bilemeyebilirsiniz. En iyisi ne olduğunu biz açıklayalım.

Tekstilde KDV oranı yüzde 18'den 8'e indirilince, ilginç bir tablo ortaya çıktı.

Şirketler, yurtdışına tekstil ürünü ihraç ettiklerinde, bununla ilgili KDV'yi aylık dönemler itibarıyla "KDV iadesi olarak" geri alabiliyorlar. Bunda sorun yok.

Yurtiçinde, yüzde 8 KDV oranına tabi tekstil ürünlerini satanlar ise, Bakanlar Kurulu'nun iade sınırı tespit etmemesi nedeniyle, KDV iadesini bir yıl sonra alabiliyorlar.

İhracatçıya aylık dönemler halinde yapılan KDV iadesinin, yurt içinde satış yapanlara da aylık dönemler itibariyle yapılmaması önemli bir çelişki.

Sorunun giderilmesi için, Bakanlar Kurulu'nun bir karar alıp, iade sınırını belirlemesi gerekiyor.

Bu çelişki bir an önce giderilmeli.

Evlilik yüzüğü

EVLENİRKEN herkesin takıp, zamanla özellikle bazı erkeklerin "parmağımı sıkıyor" ya da "Yüzük takmaktan hoşlanmıyorum. Alerji yapıyor" gibi gerekçelerle çıkardıkları evlilik yüzüğünün, neden yüzük parmağına takıldığını merak ettiniz mi?

Okurlarımızdan Figen Müdüroğlu, merak edip araştırmış. Doktor olmadığını özellikle belirten Müdüroğlu'nun açıklaması özetle aşağıdaki gibi.

Neden evlilik yüzüğü yüzük parmağına takılır biliyor muydunuz? Neden işaret parmağı, baş parmak ya da serçe parmak değil de yüzük parmağı?.. Evlilik yüzüğünü ilk defa eski Mısır prensesi Nefertiti takmış.... O yıllardaki tıbbın ne kadar ilerde olduğu, ayrı bir tartışma konusu ama yüzyıllar sonra anlaşılmıştır ki direkt kalbe giden tek damar evlilik yüzüğünü taktığımız parmaktadır... Başka hiçbir parmağımızda direkt kalbe giden bir damar yok...

GÜNÜN SÖZÜ

Bilge insan, kendi kusurlarını; küçük insan ise başkalarının kusurlarını arar.

Konfüçyüs (M.Ö. 551-479)

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 906

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

48 yıllık asgari ücrete 6 şişe şarap