İthalatçı sevinçten uçuyor

 

09.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İthalatçı sevinçten uçuyor

İthalatçı sevinçten uçuyor

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com -  09 Mart 2006 - Perşembe - Hürriyet

BİR süredir tartışılan, tekstil ve hazır giyimdeki KDV ile ilgili KDV indirimi kararnamesi, dünkü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Sektörü, ikiye bölen bu kararnameye en çok ithalatçılar sevindi. İplikçiler ve tekstilciler de memnun olanlar arasında. Ayrıca, düzenlemenin kayıtdışılığı önleyici boyutu KDV'deki yüzde 10 indirimin, tüketicilere yansıyacak olması da sevindirici. Bugünlerde, yüzde 50-60 indirimli satışa rağmen, "sinek avlayan" mağazaları görünce, tüketiciye yansıma boyutunu net olarak farkedemiyoruz. Ancak, yine de fiyatları aşağı çekecek olması bakımından olumlu.

İTHALATÇI MUTLU

Tekstil ve hazır giyimdeki KDV indirimine sevinenlerin başında, ithalatçılar geliyor. Şimdiye kadar, yüzde 18 KDV ödeyerek Türkiye'ye getirdikleri ürünleri, şimdi yüzde 8 ödeyerek getirecekler. Satış KDV'si de yüzde 8'e düştüğü için, ithalatçıların satışları artacak. Buna bağlı olarak da ithalat artacak. İşin ilginç yönü, burada, yerli üretici de ithalata yönlendiriliyor.

KDV'si indirilen ürünlerin, üretiminde kullanılan hammaddelerin önemli kısmının KDV'si indirilmedi. Mamul malın KDV'si indirildi. Yüzde 8 ürünün örneğin ipliğin, kumaşın ya da hazır giyimin imalinde kullanılan taraftarik asit, moni etilen, kaprolaktan, düğme, kopça, fermuar, pul, taş ve sim, boncuk, her türlü boya ile ütüleme, paketleme vs. yüzde 18 KDV'ye tabi. Böyle olunca, üreticiler yüzde 18 KDV'ye tabi hammaddeleri alıp, mamul hale getirmektense, mamul malı yüzde 8 KDV ile ithal etmeyi tercih edebilecekler.

HAZIR GİYİM SIKINTILI

Hükümetten, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması, enerji indirimi, kurun dengelenmesi ve KDV indirimi gibi çok sayıda talebi olan tekstil ve hazır giyimcilerin, yalnızca KDV indirimi yapılması ile birlikte, umutları uçup gitti. Son üç yılda, kur nedeniyle geliri yüzde 20 azalan ancak giderleri örneğin işçilikte yüzde 100'ün üzerinde, diğer girdilerde de yüzde 20-30 hatta 50 artan ve KDV yönünden ciddi bir sorunları olmayan ihracatçılar, KDV indirimine sevinemediler. Aşırı değerli lira ve çılgın maliyetlerin altında, her geçen gün "mum gibi eriyen" sektör temsilcileri, en azından enerji fiyatlarında bir düzelme bekliyorlardı.

AGSD Başkanı Canip Karakuş, yukarıda açıklanan beklentilerinin karşılanmadığını belirttikten sonra, bu düzenlemenin sektörde işten çıkarmaları artırıp, ithalata yönelmeyi hızlandıracağına ve ciddi bir sorun olan, Çin mallarının bundan sonra iç pazara yüzde 10 daha düşük girecek olmasına da dikkati çekiyor.

KDV İADESİNE DİKKAT

KDV indirimi konusunda, dile getirilmeyen bir sorun var. O da "KDV iadesi" ile ilgili. Oran indirimi, kumaş satanlar başta olmak üzere, bazı sektörlerde KDV iadesi yönünden hazine aleyhine sorun yaratabilecek.

Örneğin kumaşçıların büyük kısmı, yüzde 18 KDV ödeyerek aldıkları kumaşı, genellikle faturasız sattılar. Böyle olunca, önemli tutarda "indirilecek KDV"leri gözüküyor.

Şimdi kardeş şirketlere ya da birbirlerine, gerçekte stoklarında olmayan ancak faturalı girişi gözüken kumaşları, yüzde 8 KDV ile sattıklarında, KDV Yasası Madde 29 uyarınca, KDV iadesi alabilecekler. Bunun kumaş dışındaki alanlara da yansıması halinde, KDV iade tutarı çok yüksek tutara ulaşabilir.

Bu nedenle, bazı sektörlerde şimdiden "fiili envanter" yaptırılmasında yarar var.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 672

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İthalatçı sevinçten uçuyor