Emlak Vergisi yüzde 100 artıyor

 

02.07.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Emlak Vergisi yüzde 100 artıyor

Şükrü Kızılot - 02 Temmuz 2005 Cumartesi - Hürriyet

YAKLAŞIK 19 milyon vatandaşı ilgilendiren emlak vergisine, dört koldan zam geliyor...

Gayrimenkul sahipleri, 2006 yılında yüzde 100 civarında artacak olan ‘emlak vergisi sürprizi’ ile karşı karşıyalar!

Bina, arsa ve arazi vergisi mükellefleri, 2006 yılında 2005’te ödedikleri emlak vergisinin, yaklaşık yüzde 100 fazlası emlak vergisi ödeyecekler.

ARTIŞ NEREDEN GELİYOR?

1- Vergi Oranları Artıyor: Kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında hazırlanan İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı Taslağı’na göre; emlak vergisi oranları yüzde 50 oranında artırılıyor. Oranların artırılması sonucu, örneğin İstanbul’daki konutu için binde 2 oranında emlak vergisi ödeyen bir vatandaş, 2006 yılında, binde 3 oranında emlak vergisi ödeyecek.

2- Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı Artıyor: Emlak vergisi mükellefleri, ödedikleri emlak vergisinin yüzde 10’u oranında ‘Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı’ ödüyorlar. 2006 yılında emlak vergisi oranları yüzde 50 artırılınca, katkı payı da yeni vergi tutarı üzerinden hesaplanacak. Böyle olunca, 2005 yılına kıyasla daha fazla katkı payı ödenecek.

Arsa ve Bina m2 Değerleri Artıyor: Emlak vergisi uygulamasında, bina değerinin hesaplanmasına esas olan arsa ve bina m2 değerleri de artıyor.

3- Arsa birim değeri, dört yılda bir artırılıyor. Binaya ait arsa payı da binanın emlak vergisi değerini etkiliyor. 2006 yılında ödenecek olan emlak vergisinin hesabında, bu yıl yükseltilerek belirlenecek olan arsa değeri esas alınacak. Hürriyet okurları hatırlayacaktır, 2002 yılında ‘Ankara yandı!’ manşetiyle, Ankara ve diğer illerde, arsa değerlerindeki, 50 kat hatta 60 kat olan değer artışını duyurmuştuk. Sonunda, olay mahkemeye intikal etmiş ve değerler aşağı çekilmişti. Artışın, bu yıl kaç kat olacağını ise, hep birlikte izleyeceğiz.

4- Emlak vergisinin hesaplanmasına esas olan ‘Bina metrekare normal inşaat maliyet bedeli’ de 2006 yılı için, yükseltilmek suretiyle yeniden belirlenecek.

Sonuçta, yükseltilen arsa değeri ve bina metrekare inşaat maliyet bedeli, gayrimenkulün emlak vergisi değerini, 2005 yılına kıyasla çok yukarı çekmiş olacak... Yükseltilen bu tutar üzerinden de yüzde 50 artırımlı emlak vergisi ve katkı payı hesaplanacak.

Görüldüğü gibi vergi oranı artışı, katkı payı artışı, binanın arsa değeri artışı ve binanın metrekare inşaat maliyet bedeli artışı derken, 19 milyon mükellefin 2006 yılı emlak vergisine, dört koldan zam geliyor.

Başlıkta yüzde 100 artıştan söz ettik ama ödenecek vergi tutarı, 2005 yılına kıyasla yüzde 100’ün çok üzerinde artarsa, bu da size sürpriz olmasın!..

Prefabrik konuta lüks tarifesi

EMLAK vergisinde, dikkati çeken bir başka çelişki de ‘prefabrik konutlar’ ile ilgili... 36 No.lu Emlak Vergisi Tebliği’ne göre; ‘Taşıyıcı sistemi prefabrik ve ön germeli inşaat türü ile özellik arz eden binaların hesabında, kullanış tarzına göre (otel, sinema, tiyatro, işyeri ve mesken binası gibi) varsa bir üst inşaat değerinin, ortalama rakamı esas alınır. Bir üst sınıfa ait değer yoksa, tespit edilen inşaat sınıfındaki değer yüzde 50 artırılmak suretiyle nazara alınır.’

Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 20-25, Kuzey Avrupa ve Amerika’da yüzde 40-50’ye kadar yükselen prefabrik binalar, ülkemizde yüzde 3 civarında. Yapısının taşıyıcı sistemi daha güvenli ve kaliteli olan, üstelik daha ucuza mal olan prefabrik konutların bir üst sınıfa alınmasını ya da değerinin yüzde 50 artırılmasını anlamak, gerçekten çok zor...

Prefabrik konut inşaatını desteklemek ve teşvik etmek gerekirken, daha ucuza mal olan prefabrik konuta, zamlı emlak vergisi uygulamak, bize özgü fıkra gibi bir olay!..

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 882

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Emlak Vergisi yüzde 100 artıyor