Hangi ülkede insanlar bedava yaşıyor

 

05.07.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Hangi ülkede insanlar bedava yaşıyor

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 05 Temmuz 2005 Salı - Hürriyet

ACABA dünyanın hangi ülkesinde insanlar bedava yaşıyorlar, biliyor musunuz?

Sorunun yanıtını hemen vermek yerine, bazı ülkelerde, insanların yaşaması için, tanınan ‘yaşam sınırı’ diyebileceğimiz ‘asgari geçim indirimi’ tutarını belirtelim.

İNGİLTERE’DE

İster serbest çalışsın ister ücretli, İngiltere’de bekar bir kişiye, 2005 yılı için 4 bin 895 sterlin, ‘asgari geçim indirimi’ tanınıyor.

Bu ne anlama geliyor? diye merak edenlere açıklayalım; ‘Arkadaş; yeme, içme, kıyafet vs. olarak, sen yılda asgari 4 bin 895 sterlin ile geçinebilirsin, Maliye olarak biz, bu sınıra kadar olan gelirinden vergi almıyoruz’ diyorlar.

Evli olanlar için, bu tutara 2 bin 210 sterlin ilave ediliyor. Yaşlıların geçim indirimi tutarı, biraz daha yüksek. Geçim indirimi tutarı, genel olarak, her yıl itibariyle yükseltiliyor (Bkz. www.inlandrevenue.gov.uk).

ABD’DE

2005 yılında, bekar bir mükellefe tanınan geçim indirimi 5 bin ABD Doları. Evli mükellefler için bu tutar 10 bin dolara yükseliyor. Çocuklara ayrıca 4 bin 300 dolara kadar geçim indirimi sağlanıyor (Bkz. Tax Planing For US, Delloite, 2005 ve www.irs.gov).

ALMANYA’DA

2005 yılında, bekar bir mükellefe 7 bin 664 Euro ‘en az geçim indirimi’ tanınıyor.

Evli mükellefler için bu tutar 15 bin 329 Euro’ya yükseliyor. Çocuğu olanlara da ayrıca indirim uygulanıyor (Almanya ve diğer ülkeler için de Bkz. www.ibfd.org).

DİĞER ÜLKELER

1- Belçika’da: Bekar mükellefler için 7 bin 010 Euro, en az geçim indirimi uygulanıyor. Çocuk sayısına göre, ayrıca uygulanan en az geçim indirimi, dört çocukta 11 bin 450 Euro’ya ulaşıyor.

2- Danimarka’da: 2005 yılında uygulanan en az geçim indirimi 37 bin 600 Danimarka Kronu.

3- Finlandiya’da: En az geçim indirimi adı altında bir indirim belirlenmemiş ancak 12 bin Euro’nun altındaki gelir, vergi dışı bırakılarak, benzeri bir uygulama sağlanmış.

4- Fransa’da: 2005 yılında, 4 bin 334 Euro’ya kadar olan gelirler vergi dışı bırakılmış. 4 bin 334-8 bin 524 Euro arasındaki gelirlere ise, yüzde 6.83 vergi oranı uygulanıyor.

Liste uzayıp gidiyor. Biraz da insanların bedava yaşadığı ülkeden söz edelim.

BEDAVA YAŞANAN ÜLKE

Evet tahmin ettiğiniz gibi, beyannameli vergi mükelleflerinin ve ücretlilerin bedava yaşadıkları daha doğrusu, ‘bedava yaşıyor kabul edildikleri’ ülkenin adı: Türkiye...

Türkiye’de beyannameli vergi mükelleflerine, 1986 yılından bu yana ‘en az geçim indirimi’ ya da başka bir ad altında, bir indirim uygulanmıyor. 2004 yılına kadar, ücretlilere ‘özel indirim’ adı altında bir geçim indirimi uygulanıyordu. 2004 yılından itibaren bu indirim de kaldırıldı!

Türkiye’de vergi mükelleflerine ‘Arkadaş, senin yemen, içmen, ısınman, giyinmen vs. için asgari şu kadar YTL’ye örneğin yılda 3 bin YTL’ye ihtiyacın var. Bu tutara kadar, gelirinden vergi almayacağız’ denilmiyor. Mükelleflerin, Orhan Veli’nin ‘Bedava yaşıyoruz bedava’ şiirinde olduğu gibi, bedava yaşadıkları kabul ediliyor.

Böyle olunca da mükellef; kendisi, eşi ve çocuğunun, yaşantısını asgari düzeyde sağlayabilmesi için gerekli olan tutarı kaçırıyor. Sonra bakıyor ki kaçırma olayı cazip.

Devam ediyor... Sonunda sayısı 2 milyona yaklaşan beyannameli gelir vergisi mükelleflerinden, toplam vergilerin, yüzde 1.5’ini ancak toplanabiliyor.

Yakında, Gelir Vergisi Kanunu’nun yeniden yazılması söz konusu... Bu kanun yazılırken, çağdaş ülkelerin tamamında uygulanan, ‘En az geçim indirimi’ müessesesine, mutlaka yer verilmeli.

Aksi halde, insanların bedava yaşadıklarını kabul edenler, kendilerini kandırmaya devam ederler...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1022

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Hangi ülkede insanlar bedava yaşıyor