Eğlenceye de vergi geliyor

 

17.07.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Eğlenceye de vergi geliyor

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 17 Temmuz 2005 Pazar- Hürriyet

Bu yıl tatilin ve eğlenmenin tadını iyi çıkarın. Yakında, eğlenceye de vergi geliyor.

‘Eğlence vergisi’ diye bir vergi var. Diskotek, bar, gece kulübü, taverna, dansing gibi eğlence yerleri, eğlence vergisine tabi tutuyor.

İNTERNET VE KAFELER

İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu İle İlgili Yasa Tasarısı’nın, Üçüncü Kısım, İkinci Bölümü’nün başlığı ‘eğlence vergisi’ ile ilgili. Öteden beri uygulanan Belediye Gelirleri Yasası’na göre alınan ‘eğlence vergisi’ diye bir vergi vardı ama bu kez verginin kapsamı genişliyor ve tutarı da artırılıyor.

Öyle ki internet salonları bile eğlence vergisine tabi tutuluyor. Bitmedi; kahvehane, kıraathane ve kafe gibi yerlerde ‘eğlence yerleri’ kapsamına alınarak, eğlence vergisine tabi tutuluyor. Daha önce, 2 Mart 2005 tarih ve 2005/1 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu Sirküleri ile ruhsatnamelerinde ‘kahvehane’ veya ‘internet kafe’ yazılı yerlerin eğlence vergisi mükellefi olmayacakları açıklanmıştı. Şimdi, yeni düzenlemeyle bu konuda geri adım atılıyor.

VERGİNİN HESAPLANMASI

Eğlence vergisinin üzerinden hesaplanacağı tutar yani verginin matrahı;

- Bilet, jeton, marka ya da manyetik kartla girilen veya eğlenilen yerler için (bağış veya başka adlar altında alınan paralar da dahil) giriş bedeli olacak ve vergi de yüzde 10 oranında alınacak. Hemen belirtelim, şimdiye kadar, bilet, jeton, marka ya da manyetik kartla girilen eğlence yerlerinden ‘eğlence vergisi’ adı altında bir vergi alınmıyordu.

Diğerlerine gelince;

- Bilet, jeton, marka ya da manyetik kartla girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerleri için, günlük olarak belirlenen bedel,

- Bar, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare ve dansing gibi eğlence yerleri için, günlük olarak belirlenen bedel,

üzerinden ‘eğlence vergisi’ hesaplanacak.

Neyse, olaya yine olumlu yönüyle bakalım; evde çoluk-çocuk ya da eş-dost bir araya gelip eğlenenlere, eğlence vergisi yok!..

Köydeki kahvehanelere ayrıcalık

Meclis açıldıktan sonra yasalaşması beklenen ‘eğlence vergisi’nin yeni şekline göre; kahvehane, kıraathane ve kafeler, her gün için eğlence vergisi ödeyecekler. Ancak, köylerdeki kahvehane ve kıraathanelere ‘eğlence vergisi’ getirilmesinin, ciddi bir tepki göreceği düşünülerek, Tasarı’nın ‘İstisna ve Muafiyetler’ başlıklı 27. maddesine; ‘Köylerde bulunan kahvehane, kıraathane ve kafeden eğlence vergisi alınmaz’ şeklinde hüküm eklendi.

Böyle bir hüküm eklenmesiyle, köylülerin seçim dönemi gelen iktidar partisi milletvekillerine ‘Köylünün gittiği kahvehaneye bile eğlence vergisi getirdiniz’ diye gösterecekleri tepki de önlenmiş oldu.

Erkek ve kadın aklı

Günün birinde üç adam ormanda yürürlerken karşılarına büyük ve vahşi bir nehir çıktı. Ama nehrin karşı kıyısına mutlaka geçmeleri gerekiyordu. Peki bunu nasıl başaracaklardı? Birinci adam, dizlerinin üstüne çöktü ve Tanrı’ya dua etti.

‘Tanrım, lütfen nehrin karşı kıyısına geçebilmem için bana güç ver...’

Tanrı ona uzun kollar ve güçlü bacaklar verdi. Böylece nehrin karşı kıyısına geçebildi. Ancak bunun için 2 saat boyunca dalgalarla boğuştu ve neredeyse 3-4 kez boğulma tehlikesi geçirdi. Ama, başarmıştı!..

Bunu gören ikinci adam da Tanrı’ya dua etti:

‘Tanrım, lütfen nehrin karşı kıyısına geçebilmem için bana güç ve gerekli aracı ver...’

Tanrı ona bir tekne verdi ve o da nehrin karşı kıyısına geçmeyi başardı, ancak birkaç kez teknenin alabora olma tehlikesiyle karşılaştı!..

Tüm bu olan bitenleri izleyen üçüncü adam, dizlerinin üstüne çöktü ve Tanrı’ya yalvardı:

‘Tanrım, lütfen nehrin karşı kıyısına geçebilmem için bana güç, araç ve zekayı ver...’

Tanrı adamı bir kadına dönüştürdü...

Kadın haritaya baktı... Nehrin biraz yukarısına doğru yürüdü ve köprüden karşıya geçti...

Kadın-Erkek

Erkek: Sana mı gidiyoruz, bana mı?

Kadın: İkisine de. Sen kendi evine, ben benimkine.

Erkek: Daha önce tanışmamış mıydık?

Kadın: Evet. Hayvan Hastanesi’nin danışmasında çalışıyorum.

Erkek: Senin için dünyanın sonuna giderim.

Kadın: İyi. Benim için orada kalır mısın?

Erkek: Bir kadını ne şekilde mutlu edeceğimi bilirim.

Kadın: İyi. O zaman beni rahat bırak.

Günün sözü

Hayattan keyif alabilmek için oturup beklemeye hiç gerek yok. İçinde bulunduğunuz anın tadını çıkarmanız yeterlidir.

Johann Goethe

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1016

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Eğlenceye de vergi geliyor