Kadın memur ‘askerlik yapmadı’ diye işten atıldı

 

20.07.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kadın memur ‘askerlik yapmadı’ diye işten atıldı

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 20 Temmuz 2005 Çarşamba - Hürriyet

FIKRA gibi olan bu olay, Bursa’da çalışan devlet memuru bir kadının başına geldi.

Devlet memurluğu sınavına girerek 80 puan alan Nebahat Deniz, TEAŞ Genel Müdürlüğü’nde, ‘koruma ve güvenlik görevlisi’ olarak 5 Ocak 2001 tarihinde işe başladı.

Aradan tam 4 yıl 4 ay 26 gün geçtikten sonra, 31 Mayıs 2005 tarihli ‘gizli’ damgalı yazıyla, Nebahat Deniz’in görevine, ‘askerlik hizmetini yapmadığı’ gerekçesiyle son verildi.

KIZLARA ASKERLİK

Bir zamanlar, radyoda çok sık çalınan ‘Kızları da alın, ne olur askere’ diye bir şarkı vardı. Dinlediğimizde, gülüp geçerdik. Meğer, şarkıyı söyleyenlerin bir bildiği varmış. Bakın, ‘askerliğini yapmadı’ diye, evli, üstelik 6 aylık da hamile olan kadın memurun işine son verilmiş!

Şimdi, isterseniz gelin, olayın nasıl geliştiğine bir bakalım.

Nebahat Deniz, 1999 yılında, devlet memurluğu sınavına girip, 80 puan alarak, tercihte bulunuyor. Beşinci tercihi olan TEAŞ’ı kazanıyor.

O tarihte henüz bekar olan Deniz, istenen evrakları tamamlayıp, Kurum’a gönderiyor. Bir ay sonra, ‘askerliğini yapmadığı’ gerekçesiyle, evrakları iade ediliyor. Nedenine gelince, koruma ve güvenlik görevlisi olacak kişide, ‘askerlik hizmetini yapmış olma’ koşulu aranıyormuş!..

Deniz, yakını olan bir avukatın da yardımı ile, ‘sınav koşulları arasında erkek-bayan ayırımı yok’ diyerek dava açıyor. Ardından davayı kazanıyor (Ankara 3. İdare Mahkemesi’nin 2001/535 sayılı kararı). 21 Ocak 2001 tarihinde, Bursa TEAŞ’da göreve başlıyor. Altı ay sonra da asaleti tasdik oluyor.

Bu arada TEAŞ boş durmuyor ve mahkeme kararını Danıştay’da temyiz ediyor. Danıştay da; ‘askerliğini yapmış olma’ şartından, ancak erkek adayların başvurabileceği sonucunun çıktığı gerekçesiyle, bir kadının, koruma ve güvenlik görevlisi kadrosuna atamasının yapılmasını, uygun bulmuyor (Danıştay 12. Dairesi’nin 12 Kasım 2003 tarih ve E.2001/4389, K.2003/3495 sayılı, oyçokluğuyla verdiği karar).

Nebahat Deniz’in davası tekrar görüşülmek üzere, Ankara 3. İdare Mahkemesi’ne gidiyor. İdare Mahkemesi ilk kararında direnmiyor ve Danıştay’ın bozma kararına uygun karar veriyor (Ankara 3. İdare Mahkemesi’nin 20 Mayıs 2004 tarih ve E. 2004/310, K.2004/810 sayılı kararı).

Bunun üzerine, çalıştığı kurum da Nebahat Koçyiğit (Deniz)’e 31 Mayıs 2005 tarih ve 03833 sayılı ‘gizli’ damgalı yazı ile; ‘koruma ve güvenlik personeli için aranan şartlardan birini (askerlik hizmetini yapmış olmak) taşımaması nedeniyle’ işine son veriyor.

Evet... Olayın seyri ve sonucu yukarıdaki gibi.

BAŞKA DA VAR

Askerliğini yapmadığı için, memuriyetine son verilen, Nebahat Koçyiğit’e (Deniz) bu gelişmeyle ilgili düşüncelerini soruyoruz, bakın ne diyor:

‘Şu anda, aynı Kurum’un İzmir, İstanbul, Adapazarı, Konya ve Samsun teşkilatında çalışan, çok sayıda kadın koruma ve güvenlik görevlisi var. Ayrıca, Emniyet teşkilatında çalışanların yüzde 30’u kadındır. Asker ve pilot bayanlar da var. Bana yapılan Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı değil mi? Kimse, çalıştığım 4 yıl zarfında ‘görevini yapamadın’ ya da ‘eksik yaptın’ diyemiyor. Askerliğini yapmadın, diyerek, beni işten atıyorlar. Bu uygulama CEDAW (Kadınlara karşı her türlü ayırımcılığın ortadan kaldırılmasına ilişkin sözleşme) ve ECHR (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) ile TC Anayasası’na aykırı.’

Dünyada çalışan kadınların, toplam çalışanlara oranı artıyor. Bu oranın azaldığı, birkaç ülkeden biri de maalesef Türkiye...

Avrupa Birliği’ne geçiş sürecinde, bu ayıbı temizlemeli ve Nebahat Koçyiğit memuriyet görevine, bir an önce başlatılmalı...

Danıştay’a göre işten çıkarma hukuka uygun

TEAŞ, Nebahat Deniz’in göreve iadesi konusunda Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi’nin aldığı kararı Danıştay’da temyize götürdü. Danıştay 12’nci Dairesi’nin temyiz başvurusunda verdiği karar, Nebahat Deniz’in işten çıkartılmasında hukuğa aykırı bir durum olmadığı şeklinde. Danıştay, kararında, şu ifadeye yer verdi:

‘Bayan olan davacının Bursa Elektrik Dağıtım Müessesi için alınacak koruma ve günevlik görevlisi kadrosu için aranılan şartları (erkek olmak ve askerliğini yapmak) taşımaması nedeniyle atamasının yapılmamasına ilişkin işlemde hukuğa aykırılık görülmemiştir.’

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 717

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kadın memur ‘askerlik yapmadı’ diye işten atıldı