Otopark mafyası, ‘sokak vergisi’yle darbe yiyecek

 

09.08.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Otopark mafyası, ‘sokak vergisi’yle darbe yiyecek

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 09 Ağustos 2005 Salı - Hürriyet


BELEDİYELERİN mali yapısını güçlendirmek gerekçesiyle, bir dizi vergi geliyor.

Bir kısmı vergi, bir kısmı da harç adı altında olan bu vergiler, milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor.

SOKAKLARA OTOPARK VERGİSİ

Başta İngiltere, Almanya, Fransa ve Avusturya olmak üzere, Avrupa ülkelerinin çoğunda uygulanan ‘sokağa park parası’ Türkiye’ye de geliyor. Yaklaşık 10 milyon araç sahibini yakından ilgilendiren bu uygulamaya göre; taşıtların, geçici olarak sokağa ya da caddeye park edilmesi halinde;

- Her taşıt için saatte 2 YTL

- Her taşıt için günlük 7 YTL

vergi benzeri, ‘geçici kullanım harcı’ ödenecek.

İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı Taslağı’nın 50/c maddesine göre; yetkili idare meclisleri yani belediye meclisleri tarafından belirlenecek olan yerlere, taşıtların park edilmesi durumunda, ‘geçici kullanım harcı’ adı altında bir harç ödenmesi öngörülüyor.

Avrupa’daki uygulamada, vergi gelirinden öte, sokak ve caddeleri araç selinden kurtarmak amaçlanıyor. Taşıtlar için park bölgelerine göre yıllık bir ödeme yapılıp karşılığında taşıt pulu alınıyor. Bu pul belirli bir bölge içerisinde, bir yıl için geçerli oluyor. Pulu olmayanlar, fiş alıyorlar ya da o sokakta bulunan ‘parking meter’ adı verilen cihaza, para atıyorlar.

Yabancı ülkelerde, kişileri kendi araçlarını kullanma yerine toplu taşıma araçlarına yönlendiren bu uygulamanın, Türkiye’de özellikle büyük kentlerde, bu yönde bir etkisinin olacağı tahmin ediliyor.

Bu arada halk arasında ‘otopark mafyası’ diye adlandırılan, çok kişinin şikayet ettiği olumsuzluklar da ortadan kalkabilecek.

TAKSİLERE DE DURAK VERGİSİ

Bu arada taksi duraklarındaki taksiler de unutulmadı. Tasarıda, onlarla ilgili de özel bir düzenleme var. Buna göre; taksi duraklarındaki taksicilerden de ‘taksi başına’ yılda birkez ve toplam 30 YTL ‘geçici kullanım harcı’ alınacak.

EĞLENCEYE VERGİ

Yeni vergiler arasında, ‘Eğlence vergisi’ diye bir vergi var. Diskotek, bar, gece kulübü, taverna, dansing gibi eğlence yerleri, eğlence vergisine tabi tutuyor.

- Bilet, jeton, marka ya da manyetik kartla girilen veya eğlenilen yerler için (bağış veya başka adlar altında alınan paralar da dahil) giriş bedeli olacak ve vergi de yüzde 10 oranında alınacak.

Diğerlerine gelince;

- Bilet, jeton, marka ya da manyetik kartla girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerleri için, günlük olarak belirlenen bedel,

- Bar, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare ve dansing gibi eğlence yerleri için, günlük olarak belirlenen bedel, üzerinden ‘eğlence vergisi’ hesaplanacak.

İnternet kafeye vergi var, köy kahvesine yok

İNTERNET salonları da, eğlence vergisine tabi tutuluyor. Ayrıca; ‘kahvehane, kıraathane ve kafe’ gibi yerlerde ‘eğlence yerleri’ kapsamına alınarak, eğlence vergisine tabi tutuluyor. Ancak, köylerdeki kahvehaneler, eğlence vergisine tabi olmayacak.

Kaynak ve işlenmiş su vergisi de geliyor

BİR başka vergi de ‘kaynak suyu ve işlenmiş su vergisi’ ile ilgili...

Tasarıya göre; işlenmiş sular ve kaynak sularının özel kaplara doldurularak satışa sunulması, ‘Kaynak Suyu ve İşlenmiş Su Vergisi’ adı altında bir vergiye tabi olacak. Bir litreye kadar olan şişelerde, örneğin bir şişe suda en düşük tarifenin uygulanacağı bu vergi, kapların litresi arttıkça ‘kap başına’ YTL olarak artıyor.

Belediyeler her kesilen tavuk için harç alacak

İL Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı’nın ‘Harçlar’ başlıklı ikinci kısmının, ikinci bölümü ‘Hayvan kesimi ve muayene ve denetleme harcı’ ile ilgili...

Tasarının ‘Tarife’ başlıklı 53. maddesine göre, kesilecek olan kümes hayvanlarını yani tavuk, horoz, hindi, kaz ve ördekleri kestirecek olanların; yasadaki tarifeye göre harç ödemeleri gerekiyor.

Harcın tutarı, kümes hayvanları için 0.01 YTL olarak belirlenmiş. Bu tutar küçükbaş hayvanlarda 1 YTL, büyükbaş hayvanlarda ise 5 YTL olacak. Başka bir anlatımla, ‘İnek kesimi muayene ve denetleme harcı’ tavuk kesimi harcının, 500 katı olacak!..

‘Hayvan Kesimi Muayene ve Denetleme Harcı’ daha önce tavuk, horoz, hindi, kaz ve ördeklerin kesiminden alınmıyordu. Sadece küçük ve büyükbaş hayvanların kesiminde, kesilen hayvanın kesim öncesi muayene ve denetlenmesi, bu harca tabi tutuluyordu.

Doğalgaz ve tüpgaz yandıkça belediyeler de kazanacak

İL Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı’na göre; doğalgaz ve likit petrol gazının vergisi, bunların satış bedeli üzerinden de yüzde 1 ‘Elektrik ve Gaz Tüketim Vergisi’ oranında alınacak. Toplanan verginin, yüzde 35’i (Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun uygulandığı yerlerde) Büyükşehir Belediyesi’ne, kalan yüzde 65’i ise, verginin toplandığı ilçe ve il kademe belediyelerine ödenecek.

Vergi oranı, yüzde 1 diye başlıyor ama bu filmi ezberledik, sonraki yıllarda vergi oranı, ufak ufak artırılır...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 801

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Otopark mafyası, ‘sokak vergisi’yle darbe yiyecek