Vergi rekortmenine haciz işkencesi

 

16.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi rekortmenine haciz işkencesi

Vergi rekortmenine haciz işkencesi

Şükrü Kızılot -  skizilot@yaklasim.com - 16 Mart 2006 Perşembe - Hürriyet

BUGÜNLERDE, haksız yere uygulanan haciz ve benzeri işlemlerden dolayı, morali bozulan hatta çıldıracak gibi olan, çok sayıda vergi mükellefi var.

Cumartesi günü yazdık, ihracat yaptığı Alman şirketi yetkilisinin yanında, "vergi borcu olduğu" gerekçesiyle, bir sanayicinin pasaportuna el konuluyor. İşadamı, Alman işadamına rezil oluyor. Sonunda, bir kuruş vergi borçlarının olmadığı ve olayın "vergi dairesi hatasından kaynaklandığı" ortaya çıkıyor. Adamcağız, çıldıracak gibi oluyor!..

Bir başka olayda, vergi rekortmeni bir mükellefe telefon ediliyor. Sekreter "Yarın, 9.30’da müdür bey sizi bekliyor" diye not iletiyor. Mükellef, telaşa kapılıyor ve o saatteki önemli bir toplantısını iptal ediyor. Geceyi huzursuz bir şekilde "Acaba ne oldu?" endişesiyle geçiriyor. Sabah, vergi dairesi müdürüne gidiyor. Müdür "Beyefendi, vergi rekortmenleri listesine girdiniz. Teşekkür belgenizi vermek için çağırdık" diyor. Mükellef, ne diyeceğini şaşırıyor. "Teşekkür böyle mi olur?" demek istiyor ama onu da diyemiyor!

BANKALARA HACİZ

Ortakları, belli yıllarda vergi rekortmeni olan, yurt içinde ve dışında, yüz milyonlarca dolarlık işi bulunan, binlerce işçi çalıştırıp, Türkiye’ye on milyonlarca dolar döviz kazandıran, bir şirket var.

Günlerden bir gün, vergi dairesince bankalara yazı gönderiliyor ve şirketin tüm banka hesaplarına haciz konuluyor. Şirket yetkilileri, "Bizim vergi borcumuz yok, nasıl olur" diye olayı araştırıyorlar. Sonunda gerçek durum ortaya çıkıyor. İstanbul ve Bursa’daki iki vergi dairesi arasında, vergi dairesi hatasından kaynaklanan, bir mahsup işlemi yapılmamış!.. Vergi dairesi, şirket yetkilisinden özür diliyor ve bir yazı ile bankalardan "Hacze konu vergi borçlarının tamamı ödendiğinden, hacizlerin kaldırılmasını" istiyor Mükellef, çıldıracak gibi oluyor "Benim vergi borcum yoktu. Vergi borcu ödendi ve haciz kaldırıldı, diye yazamazsınız. Bir yanlışlık sonucu, haciz uygulanmıştır" diye yazın diyor ama boşuna... Vergi dairesince, böyle bir yazı verilmiyor.

Şimdi bu mükellef soruyor; "Bir kamu görevlisinin, görevini ihmali sonucu, kırk yıllık ticari itibarımıza vurulan darbenin ve bu lekenin, bedelini kimin ne boyutta ödemesi ve bu konuda ne yapılması gerektiğini bilmek istiyoruz..." Ne dersiniz haksız mı?

BU DA BİR BAŞKA HACİZ

Oto yan sanayi konusunda üretim ve ihracat yapan ve 70 işçi çalıştıran, İstanbul’da bir şirket var. Bu şirkete, vergi dairesinden cuma günü, "İcra noktasına gelen vergi borçları olduğu, en kısa zamanda borçlarını kapatmadıkları takdirde, haciz uygulamasına gidileceğini" belirten bir yazı gelir. Şirket, kendi kayıtlarına bakar, bir borçları gözükmüyor. Endişe içinde, Pazartesi gününü bekleyip, vergi dairesine gidiyorlar.

Devamını, şirket yetkilisinden dinleyelim "Vergi dairesine gidip, borcumuz olmadığını söylediğimizde, borcu olsun olmasın, ayırım gözetmeden tüm mükelleflere, böyle bir yazı gönderdik" diyerek, gönderdikleri yazıyı geri almışlar.

Yaşadıkları karşısında, allak bullak olan mükellef, bakın ne diyor; "Buna söylenecek bir sözümüz yok. Gerisini siz düşünün. Çürükler ve sağlamların aynı sepete konduğu bir ülkede, iş yapmak sanıldığından daha zor!"

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 939

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi rekortmenine haciz işkencesi