Af kanununa göre nasıl emekli olunur

 

18.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Af kanununa göre nasıl emekli olunur

Af kanununa göre nasıl emekli olunur

Şükrü Kızılot -  skizilot@yaklasim.com 18 Mart 2006 Cumartesi - Hürriyet

SON çıkan SSK ve Bağ-Kur affı ile ilgili olarak, Hürriyet okurlarının en çok sorduğu soru "Yeni çıkan af kanununa göre, geçmiş yıl primlerini ödeyip, nasıl emekli olunacağı" ile ilgili...

Sigortasız olan veya işinden ayrılıp birkaç yıl çalışmayan ya da isteğe bağlı sigorta primini ödemeyen binlerce okur, af kanununa göre, geriye dönük borçlanıp, prim ödemek suretiyle, nasıl emekli olabileceklerini merak ediyorlar.

GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA YOK

Soru sahibi okurlarımıza, üzülecekleri bir haber verelim. Son çıkan af kanunu, SSK ya da Bağ-Kur'dan, geriye dönük borçlanma ve prim ödeme suretiyle, emekli olma hakkını getirmiyor.

Bu yasa, SSK ya da Bağ-Kur'a kayıtlı olan ancak prim borcunu ödemeyen kişileri kapsıyor. SSK borcu, genel olarak işverenin borcu. Bunun istisnası, "isteğe bağlı ya da topluluk sigortasına tabi olan" sigortalıların borcu ile ilgili...

SSK ve Bağ-Kur'a olan borçlar ve birikmiş faizleri, yasa ile yeniden yapılandırılıyor. Buna göre, yasadan SSK ve Bağ-Kur'a birikmiş borcu olanların;

* 31 Mart 2005 tarihine kadar ödenmesi gerektiği halde, ödenmeyen prim borçları yararlanacak.

* Bu borçların birikmiş faizi silinecek. Prim borcuna 31 Aralık 1998'e kadar, o dönemdeki gecikme zammı, 1 Ocak 1999-31 Aralık 2004 dönemi için TEFE oranı, 1 Ocak 2005'ten itibaren de ÜFE oranı uygulanacak.

* Hesaplanan yeni faiz, birikmiş prim borcu ile birlikte 60 aya kadar taksitlendirilebilecek.

EN ÇOK SORULANLAR

1) İsteğe Bağlı SSK Sigortası :

İsteğe bağlı SSK sigortalısı, üç ay üste prim ödenmemişse, isteğe bağlı sigortalılığı sona ermiş olduğu için, af kanunundan yararlanamıyor. Bu durumda olmayanlar, yararlanabiliyorlar.

2) Bağ-Kur'a Kayıt Yaptırmayanlar :

Bağ-Kur sigortalısı olması gerektiği halde, 4 Ekim 2000 tarihine kadar kayıt ve tescilini yaptırmayanlar, bu tarihten itibaren sigortalı olabilecekler. Böylece, 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren, borçlanıp ödemek suretiyle yasadan yararlanabilecekler.

3) Bağ-Kur'a Kayıtlı Olup Prim Ödemeyenler :

Yasadan yararlanıp, borçlarını 60 aya kadar taksitlendirebilecekler.

4) Borcunu Peşin Ödeyenler :

Yeniden yapılandırılan borcunu, 30 Haziran'a kadar ödeyenler, borçlarını peşin ödemiş sayılacaklar ve yıllık yüzde 4-6 arasında değişen, taksitlendirme farkını ödemeyecekler.

5) Borcun Yüzde 25'ini Ödeyene Sağlık Hizmeti :

Bağ-Kur'a prim borcu olanlar, yeniden yapılandırılan borçlarının yüzde 25'ini ödemeleri veya dört taksiti cari ay primleri ile birlikte ödemeleri halinde, sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler.

6) Ölen Bağ-Kur'lunun Mirasçılarına Aylık :

Ölen Bağ-Kur'lunun, mirasçıları da af kanunundan yararlanabilecek.

Mirasçılar, ölen Bağ-Kur'lunun birikmiş borcunu af kanununa göre ödediklerinde, hak sahibi eş ve çocuklarına aylık bağlanabilecek. Bunlar, sağlık yardımlarından da yararlanabilecekler.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 2073

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Af kanununa göre nasıl emekli olunur