Zirvede yatırım indirimi çatlağı

 

22.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Zirvede yatırım indirimi çatlağı

Zirvede yatırım indirimi çatlağı

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 22 Mart 2006 Çarşamba - Hürriyet

YATIRIMIN indiriminin kaldırılması ile ilgili tartışmalar, zirveye de sıçradı.

Vergi Konseyi Başkanı, Maliye Bakanı’na özel bir yazı göndererek "Yatırım indirimi müessesesinin, vergi sisteminden çıkarılması sırasında yapılan düzenlemelerin, müktesep (yani kazanılmış) hakların korunmasında, zafiyetler içerdiğine, bu konuda Anayasa’ya aykırılık iddiasına ve ihtilaflar doğabileceğine" dikkati çekti ve konunun bir kez daha değerlendirilmesi amacıyla, bir bilgi notu takdim etti.

OLAY NEYDİ?

Türk vergi sisteminde, 1963 yılından bu yana başarı ile uygulanan ve yatırım yapmayı teşvik eden "yatırım indirimi" adlı bir vergi avantajı var.

Yatırım indiriminin son uygulamasına göre, 100 birimlik yatırım yapan, 40 birim kazancına kadar, kurumlar vergisi ödemiyor. Örneğin; 2005 yılında 50 milyon YTL’lik yatırım yapan bir şirket, 20 milyon YTL’ye kadar olan kazancı için hiç vergi ödemiyor. Bu da şirketin 5-6 yıl duruma göre 8-10 yıl hiç vergi ödememesi anlamına geliyor.

Yeni kurumlar vergisi tasarısı ile yatırım indirimi bütünüyle kaldırılıyor. İndirilemeyen yatırım indirimi tutarı için de 2006, 2007 ve 2008 yılları için "üç yıl süre" veriliyor. İzleyen yılda, olaya son verilerek, kazanılmış hak yatırımcıların elinden alınıyor.

KONSEYİN UYARISI

Vergi Konseyi Başkanı’nın, Maliye Bakanı’na hitaben yazdığı not, özetle aşağıdaki gibi.

"Yapılacak bu düzenleme çeşitli yönleriyle Anayasa’ya aykırılıklar içermektedir. Mevcut düzenleme aynen kanunlaştığı takdirde, hesaplanacak yatırım indirimi tutarının sadece 2006, 2007 ve 2008 yıllarına ait kazançlardan indirilebileceğine dair hüküm daha önceden yatırım indirimi ile ilgili mevzuat kapsamında daha uzun sürelerle bu hakları kullanma hakkını kazananların mağdur edilmesine sebep olmaktadır. Zira Anayasamızdaki temel hükümlerden olan hukuk devleti olma özelliği, kişilerin daha önceki dönemlerde hukuken kazandıkları hakların daha sonra mevzuatta değişiklik yapılsa bile korunmasını gerektirmektedir. Bu konuda süreler de dahil olmak üzere, bu hakların kullanılmasına engel olucu düzenlemeler yapılamaz.

Bu durum, birçok ulusal ve uluslar arası yargı kararında belirlendiği gibi, doktrinde ve uluslar arası hukuk sistemlerinde de mutlak surette kabul edilmektedir. Özellikle vergiler bakımından geriye yürümezlik ilkesi hukuk güvenliğinin temel şartlarındandır. Bu konudaki Anayasa Mahkemesi ve Danıştay İçtihadları Birleştirme Kararları da geriye yürümeyi kabul etmemektedir. Kazanılmış haklar bakımından yeni bir düzenleme çıkarıldığında kazanılmış hakları olumsuz olarak etkiliyorsa, bu düzenleme geriye yürüyor demektir. Bu durum bir hukuk devletinde kabul edilemez.

Yatırım indirimi ile ilgili yeni getirilecek düzenleme de, yukarıdaki çerçevede açıkça Anayasa’da yer alan temel ilkelere aykırı olduğundan, Anayasa’ya aykırılık oluşturmaktadır. Tasarı bu haliyle kanunlaşırsa, telafisi mümkün olmayan zararlar doğuracak, çok sayıda dava açılmasına ve Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasına ve herşeyden önemlisi, ciddi bir itibar kaybına sebep olacaktır. Bütün bu sebeplerle, mevcut düzenlemenin gözden geçirilerek, yeniden düzenlenmesinde fayda vardır."

Yatırım indirimi ile ilgili olarak, daha önce bu köşede ısrarla dikkati çektiğimiz, "kazanılmış hakların elden alınmasının Anayasa’ya aykırı olduğu" görüşünü, Vergi Konseyi’nin de benimseyip savunması ve bu konuda hukuktan yana bir tavır alması, sevindirici bir gelişme...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 698

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Zirvede yatırım indirimi çatlağı