Doğuya yatırıma, vergi avantajı ve teşvik getirilmeli

 

24.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Doğuya yatırıma, vergi avantajı ve teşvik getirilmeli

Doğuya yatırıma, vergi avantajı ve teşvik getirilmeli

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 23 Mart 2006 Perşembe - Hürriyet

TÜRKİYE'nin Doğu Bölgesi'nde toplanan vergiler, geçmiş yıllarda neyse yine öyle... Bazı illerden toplanan vergiler, Türkiye genelinde toplanan vergilerin, onbinde biri (örneğin Ardahan, Kilis ve Bayburt'da) veya onbinde ikisi (örneğin Bingöl, Tunceli, Hakkari, Gümüşhane, Iğdır). Bazılarında da binde biri ya da ikisi... Yani anlayacağınız, Doğu'da vergi diye bir olay yok!..

İsterseniz, 2005 yılının, kesinleşen verilerine göre bunu rakamlarla ortaya koyalım.

Tabloya bakıyoruz, Kilis, Bayburt, Ardahan, Bingöl, Iğdır, Hakkari ve Siirt illerinin tamamından, Türkiye'de toplanan vergilerin ancak binde 1'i toplanabiliyor.

Tabloda yeralan sıralamaya göre; Doğu'daki ilk 20 ilden alınan vergilerin toplamı Türkiye'de toplanan vergilerin yüzde 1'i bile değil. 26 il toplamı ise yüzde 2 civarında...

NE YAPILABİLİR?


Yukarıdaki tablo, dünün ya da bugünün tablosu değil. Yıllardır böyle... Doğu da, ciddi anlamda bir ekonomik faaliyet, yapılan yatırım ve kazanç yok ki, vergi alınsın...

Tabloda da görüldüğü gibi, Doğu'da toplanan vergiler Türkiye genelindeki toplam vergilerin, yüzde 2'si... Bu aşamada, bir model oluşturup, bu bölgedeki ekonomiyi canlandırmak mümkün olabilir.

Doğu'da yatırım yapacak olan şirketlere, bazı özel teşvikler ve avantajlar sağlanabilir. Örneğin; Belçika, İspanya ve İrlanda gibi ülkelerde bile, gelişmişlik derecesine göre, bazı bölgelere farklı teşvikler sağlanıyor. Olayın sosyal boyutu da düşünülerek, Doğu'da yapılacak yatırımlara, bölgenin ihtiyacı da gözönüne alınarak, sektörel bazda teşvikler sağlanabilir.

Örneğin, vergi ve SSK primi muafiyeti, bedava arsa tahsisi ve diğer avantajlar sağlandığında;

- Doğu'da ekonomik canlanma olacak,

- Yaşam koşullarının ucuzlatılması sağlanacak,

- Piyasalar hareketlenecek,

- Esnafın işleri açılacak, vatandaşın yüzü gülecek,

- KDV'de indirim yapılınca, Devletin KDV'den dolayı vergi geliri kaybı da olmayacak. Cirolar artacağı için, KDV'de toplam tahsilat artacak.

- Kayıtdışı işlemler azalacak,

- Yatırımlar artacak,

- Satışların ve hizmet gelirlerinin artması nedeniyle, gelir ve kurumlar vergisine esas matrah yükselecek. Buna bağlı olarak, yapılacak vergi indirimi; gelir vergisi, kurumlar vergisi ve üçer aylık dönemler itibariyle alınan geçici vergi gelirlerini artıracak, yani kayıp fazlasıyla telafi edilecek.

Bütün bunlar için, karar verip düğmeye basmak gerekiyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 827

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Doğuya yatırıma, vergi avantajı ve teşvik getirilmeli