Vergi kaçırana ceza olmayan ülke

 

29.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi kaçırana ceza olmayan ülke


Vergi kaçırana ceza olmayan ülke

Şükrü Kızılot -  skizilot@yaklasim.com 29 Mart 2006 Çarşamba - Hürriyet

BİLİN bakalım hangi ülke? Evet bildiniz, vergi kaçırana ceza olmayan ülkenin adı Türkiye!..

Önceden böyle bir ceza vardı. "Vergi ziyaı cezası" ya da bu cezanın üç katı olarak uygulanan "kaçakçılık para cezası" vardı. Bu cezalar, Anayasa Mahkemesi'nin 20 Ekim 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararı ile "Anayasa'ya aykırı olduğu" gerekçesiyle iptal edildi (6 Ocak 2005 tarih ve E.2001/3, K.2005/4 sayılı karar). O gün bu gündür, iptal edilen cezanın yerine, yeni bir ceza getirilmedi!..

İLGİNÇ BİR ÜLKE

Türkiye'nin ilginç bir ülke olduğunu, artık herkes biliyor. Yukarıdaki olay da ilginç yönlerinden, sadece biri... O nedenle, kimsenin bir tepkisi de olmuyor!.. Bu olay; İngiltere'de, Almanya'da, ABD'de ya da başka bir ülkede olsa, millet ayağa kalkar, vergi kaçıranlarla ilgili yasa çıkana kadar da yerine oturmazdı. Türkiye'de ise çok kişi böyle bir olayın varlığından bile haberdar değil. Farkında olanlar da "Boşver, kaçıran kaçırsın, bana ne" havasında!..

Olayın gelişimi de çok ilginç. Ben dahil çok sayıda bilimadamı ve uzman, gecikme faizine göre hesaplanan vergi ziyaı cezasının, Anayasa'ya aykırı olduğunu ve iptal edilebileceğini, ısrarla yazdık. Maliye'nin kılı kıpırdamadı. Sonunda, 2001 yılında Ordu Vergi Mahkemesi, Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla, Anayasa Mahkemesi'ne başvurup iptal isteminde bulundu.

Anayasa Mahkemesi, kararını başvuru tarihinden yaklaşık 4 yıl sonra 6 Ocak 2005'te verdi.

Verilen karar ise, yaklaşık 9,5 ay sonra, gerekçesiyle birlikte 20 Ekim 2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandı. Altı ay sonrası için de yürürlük tarihi belirlendi.

Aradan 5 ayı aşkın süre geçti, "vergi ziyaı cezası" ve "vergi kaçıranlara para cezası" ile ilgili yasa hala ortada yok!..

ANAYASA NE DİYOR?


Anayasa'nın 153/4. maddesinde, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı üzerine, nasıl bir yol izleneceği belirtilmiş. Anayasa; "Türkiye Büyük Millet Meclisi, iptal kararının ortaya çıkardığı hukuki boşluğu dolduracak kanun tasarısı veya teklifini, öncelikle görüşüp karara bağlar" diyor.

Peki... Bu nasıl bir önceliktir ki iptal kararı alınalı 15 ay, Resmi Gazete'de yayınlanalı 5 aydan fazla süre geçtiği halde, vergi kaçıranların cezalandırılması ile ilgili yasa maddesi hala ortada yok!..

Vergisini ödeyen vatandaş, bu tablodan ciddi anlamda rahatsız. Anayasa'nın emrettiği şekilde, vergi cezaları ile ilgili düzenleme, biran önce görüşülüp, yasalaşmalı...

Yıllık yüzde 36 gecikme zammı indirilmeli


ENFLASYON ve buna bağlı olarak faiz oranları düştükçe, gecikme zammı oranı da aşağı çekiliyor. 2001'de aylık yüzde 10 olan gecikme zammı oranı, 31 Ocak 2002'de aylık yüzde 7'ye, 12 Kasım 2003'te de aylık yüzde 4'e indirilmişti.

Enflasyon düşmeye devam edince, 2 Mart 2005 tarihinden itibaren, aylık gecikme zammı oranı, aylık yüzde 3, yıllık yüzde 36'ya indirildi.

Son bir yılda, hem enflasyon hem de faiz oranları düştü. O halde, yıllık yüzde 36 olan gecikme zammının da aşağı çekilmesi örneğin aylık yüzde 2, yıllık yüzde 24'e indirilmesi gerekiyor.

Belki unutulmuştur diye hatırlatmak istedik...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 723

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergi kaçırana ceza olmayan ülke