Ücretliye tatlı tatlı değil acı acı

 

01.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Ücretliye tatlı tatlı değil acı acı

Ücretliye tatlı tatlı değil acı acı

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 01 Nisan 2006 - Cumartesi - Hürriyet

BAŞLIĞI yazarken, Başbakan'ın bir sözünden esinlendik. 2002 yılı sonlarında, "vergileri tatlı tatlı indireceğiz" demişlerdi.

Aradan geçen zaman zarfında, bazı vergilerde ve sektörlerde tatlı tatlı indirim yapıldı. Ancak, gelir vergisinin, yaklaşık yarısını ödeyen ücretlilerle ilgili vergilere baktığımızda, "Tatlı tatlı indirim yerine acı acı indirim" yapıldığı göze çarpıyor.

ACI ACI İNDİRİM NE?

Ücretlilerin, öteden beri yararlandıkları "vergi avantajları", birer birer ellerinden alınıyor.

1- Özel İndirim Kalktı

Ücret geliri elde edenlerin vergisi hesaplanırken "özel indirim" adı altında, bir indirim yapılıyordu. Örneğin 2002 yılında, ayda 30 milyon lira, 2003 yılında da ayda 45 milyon lira "özel indirim" düşüldükten sonra, ücretlinin vergisi hesaplanıyordu.

1 Ocak 2004 tarihinden itibaren, bir yasa çıkartılarak, milyonlarca ücretlinin yararlandığı, bu vergi avantajı, bütünüyle kaldırıldı. Başka bir anlatımla, ücretlinin özel indirimi, sıfıra indirildi. Oysa beklenen tatlı tatlı indirim, bu tür bir indirim değildi! Hemen belirtelim, dünyanın her ülkesinde, ücret geliri elde edenler, vergi yönünden korunuyor.

Bizde ise, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını bekleyen ücretliler, "Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olma" benzeri, mevcut özel indirimlerinden de oldular!..

2- Farklı Tarife Kaldırıldı

Yıllardır devam eden bir uygulama var. Buna göre, ücret geliri elde edenlere, 5 puan indirimli gelir vergisi tarifesi uygulanıyor. Önceki gün Meclis'te kabul edilen bir değişiklikle, ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde kullanılan, "5 puan indirimli tarife" yürürlükten kaldırıldı.

3- Ücretliye 1 Puan Dahi İndirim Yok Aksine Artış Var

Gelir vergisi oranları indirilirken, ücretlilere uygulanan vergi oranlarında bir puan dahi indirim yapılmadı. Öte yandan, beyanname veren gelir vergisi mükelleflerinin vergi oranı, alt dilimde yüzde 20'den 15'e indirildi. Başka bir anlatımla, beyannameli mükelleflerin vergisi yüzde 25 oranında indirildi. Üst dilim de yüzde 40'dan 35'e indirildi. Ücretlilerde ise, alt ve üst dilimlerde bir puan dahi indirim yapılmadı. Aksine, ücretlide yeni tarife ile orta ve üst gelir grubunun vergi yükü bir miktar arttı. Bunlardan, 1 Ocak 2006'dan itibaren ilave vergi istenebilecek (Geçici Md. 70).

ÜCRETLİLERİN SUÇU NE?


Yakında, anonim ve limited şirketlerin kurumlar vergisi oranı da yüzde 30'dan 20'ye indirilecek. Böylece, şirketlere yüzde 33'lük bir oran indirimi yapılmış olacak. Kurumlar vergisinin yüzde 52'sini 20 şirket ödüyor. Oran indirimi ile birlikte, bu 20 şirkete 2 milyar YTL (2 katrilyon lira) kaynak aktarılmış olacak.

Peki... Bu kadar mükellef arasında, ücretlinin adeta cımbızla çekilip, bir puan dahi oran indirimi yapılmaması nasıl açıklanır? Ücretlilerin suçu ne?

Vergi kaçırana ceza nihayet geldi

AYLARDIR, ısrarla yazıyoruz. Son olarak Çarşamba günü "Vergi Kaçırana Ceza Olmayan Ülke" başlığı ile bir daha yazdık. Sonunda, iki satırlık bir madde ile, "vergi ziyaı cezası" yeniden düzenlendi. Buna göre, gizlenen verginin bir katı, vergi ziyaı cezası uygulanacak. Tespit edilen durum, aynı zamanda hapis cezasını gerektiren bir fiil ise (naylon fatura düzenleme ya da kullanma, defterleri ve belgeleri yok etme, tahrifat yapma vs. gibi fiil ise) vergi ziyaı cezası, üç kat uygulanacak.

Bu arada, geçici bir madde ile 2006 yılı öncesi işlenen fiiller için de, verginin bir katı "vergi ziyaı cezası" getiriliyor. Ancak, "kanunların geriye yürümezliği ilkesi" gereği, geriye dönük bu düzenlemenin, Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesi bekleniyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 813

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ücretliye tatlı tatlı değil acı acı