Vergiler yine dolaylı gelecek

 

26.10.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergiler yine dolaylı gelecek

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 26 Ekim 2005 Çarşamba - Hürriyet

2006 yılı bütçe tasarısının, ayrıntıları belli oldu. Devletin, izlemeyi planladığı sosyo ekonomik politikaların aynası olan bütçe yasası ile; devletin gelir toplamasına ‘izin’, harcama yapmasına da ‘yetki’ verilmektedir.

2005 ve 2006 yıllarına ilişkin, brüt ve net vergi gelirleri Tablo-I’de gösterilmiştir.

2006 yılı vergi gelirlerinin dağılımına baktığımızda;

- Vergilerin yine dolaylı geleceği ve 100 birim verginin 70’inin dolaylı, 30’unun dolaysız vergi olacağını farkediyoruz. Bu da vergi adaletini olumsuz yönde etkiliyor.

- Gelir ve Kurumlar Vergisinde, oran indirimi yapılmayacağı net olarak anlaşılıyor.

- Bütçeye yansıyacak, büyük bir vergi artışı olmayacağı ancak, yaklaşık yüzde 10 olan yeniden değerleme oranına göre; 2006 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi, harçlar ve bazı vergilerde artış olacağı farkediliyor.

- Belediyelere ve il özel idarelerine kaynak sağlamayı amaçlayan, Maliye’nin dışında hazırlanan tasarı taslağı, aynen yasalaşırsa; emlak vergisinde, yüzde 50 oran artışı ile birlikte, 2006 yılı emlak vergilerinin yüzde 100 civarında artması söz konusu.

- Turizm işletmelerine getirileceği açıklanan konaklama vergisi ile eğitimde vergi indiriminin, hükümetin, tavrına bağlı olduğu görülüyor.

- Halkın büyük tepkisine neden olan, otopark vergisi, taksilere durak vergisi, internet salonları ve kahvehaneler ile kafelere eğlence vergisi, tavuk, koyun ve inek kesme vergisi, doğalgaz ve tüpgaz vergisi, işlenmiş su vergisi ve diğer vergilerin durumu ise, belediyelere kaynak yaratma ile ilgili yasa taslağının, yasalaşmasına bağlı...

Özetle, bütçede yer almayan ve Maliye’nin dışında hazırlanan, belediyeler ve il özel idareleri ile ilgili yasa taslağında, çok sayıda yeni vergi ayrıca vergi ve harç artışı var. Vatandaş, sonuç olarak cebinden çıkacak paraya baktığı için, vergileri ve harçları nereye ödeyeceğine değil, ne kadar ödeyeceğine bakıyor.

2006 bütçesini, değişik yönleriyle değerlendirmeye devam edeceğiz...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 799

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergiler yine dolaylı gelecek