İştirak hisseleri ve gayrimenkullerin satış kârları

 

12.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖR

İştirak hisseleri ve gayrimenkullerin satış kârları

Veysi Seviğ - 07 Nisan 2006 Cuma - Dünya

Kurumlar Vergisi Yasası'nın 8. maddesinin 12 numaralı bendi uyarınca "kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile gayrimenkullerinin satışından doğan ve sermayeye eklenmesine karar verilen kazançları" kurumlar vergisinden bağışık tutulmaktadır.

Yasal düzenleme gereği olarak "sermayeye ilave edilme işleminin satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar gerçekleştirilmesi şarttır. Vadeli satış halinde, ilk yapılan tahsilatın iştirak hissesi veya gayrimenkulün maliyet bedeline ilişkin olduğu kabul edilir. Bu süre içinde sermayeye eklenmeyen kazanç kısmı için uygulanan istisna dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılır."

Uygulamada; zaman zaman söz konusu istisna açısından bazı konular duraksama yaratmaktadır.

Maliye Bakanlığı tarafından muhtelif tarihlerde verilen özelgelerde istisna ile ilgili olarak aşağıdaki görüşler yer almaktadır. (Beyanname düzenleme kılavuzu, 2006 Maliye Hesap Uzmanları Derneği Sf: 484)

. Köy sınırları içinde bulunan ve kadastro işlemlerinin yapılması nedeniyle tapu kaydı bulunmayan gayrimenkulün satışından doğan kazanç diğer koşulların varlığı halinde istisnadan yararlanabilir.

. Gelir Vergisi Yasası'nın 75'inci maddesinin ikinci fıkrasının (2) numaralı bendine göre, iştirak hisselerinden doğan kazançlar menkul sermaye iradı olarak tanımlanmış, aynı bendin parantez içinde ise kooperatiflerin dağıttıkları kazançların da iştirak hisselerinden doğan kazançlara dahil olduğu belirtildiğinden, kooperatif hisselerinin satışından doğan kazançlar da istisnadan yararlanmaktadır.

. Medeni Kanun'a göre, 20 yıldan uzun bir süre için tesis edilen irtifak hakkı sürekli nitelikte kabul edilmektedir. Müstakil ve daimi hakların hukuki oluşumu tapu siciline tescil edilmelerine bağlıdır. Tapu sicil tüzüğü ile bu hakların gayrimenkul olarak işlem görebilmeleri için tapu sicilinde kendilerine ayrı bir sahife açılması zorunlu kılınmıştır. Bu nedenle tapu siciline kayıt edilen irtifak haklarının gayrimenkul olarak nitelendirilmesi ve satışından elde edilen kazancın istisnadan yararlandırılması gerekmektedir.

. Tam yükümlü bir kurumun başka bir ülkede kurulmuş olan bir başka şirkete ait hisselerinin satışından doğan kazanç, istisnadan yararlandırılmaktadır. Örneğin, tam yükümlü bir şirket aktifinde bulunan dar yükümlü bir şirketin hisse senetlerini elden çıkarırsa istisnadan yararlanabilecektir.

. Birleşmenin Kurumlar Vergisi Yasası'nın 37'nci maddesinde yazılı koşullar dahilinde gerçekleşmesi halinde, gayrimenkul ve iştirak hisselerini devralınan kurumun bilançosunun aktifine kaydedildiği tarih ile devralan kurumca satışın yapıldığı tarih arasında en az iki tam yıllık süre geçmesi halinde istisnadan yararlandırılması mümkündür.

. Sahip olunan arsaya bina yapılmasına rağmen buna ilişkin cins tashihi yapılmaması durumunda, inşaatı tamamlanan ve fiilen kullanılmaya başlanan binanın, inşaatının tamamlanmasından itibaren iki tam yıl sonra satılması koşuluyla bu gayrimenkulün iki tam yıl süre ile aktifte bulundurulduğu kabul edilerek diğer koşulların da yerine getirilmesi ile gayrimenkul satışından doğan kazanç için istisna uygulanabilecektir. Tapuda yapılması gereken cins tashihinin veya yapılması gereken muhasebe kayıtlarının zamanında yapılmaması istisna koşullarını etkilemez. Ancak, gayrimenkul bina vasfını kazanmış olduğundan buna ilişkin cins tasihihi harcının ilgili vergi dairesine ödenmiş olması gerekmektedir.

. Devir halinde sermaye artırım süresi; devir beyannamesinin verileceği tarihe kadar şirket yetkili organlarınca karar verilmesi, devralan kurum tarafından devrin yapıldığı döneme ilişkin olarak verilecek kurumlar vergisi beyannamesi verilmeden önce ilgili bakanlığa başvurulması ve sermaye artırım işlemlerinin kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği hesap dönemi sonuna kadar tamamlanması gerekmektedir.

. Yap-işlet-devret modeline göre uzun süreli olarak kiralanan gayrimenkuller üzerinde kurulan ve işletilen turizm tesisleri de istisnadan yararlandırılmaktadır.

Daha önce geçici maddelerle düzenlenen söz konusu istisna 5281 sayılı yasanın 31'inci maddesiyle Kurumlar Vergisi Yasası'nın 8'inci maddesine 12 numaralı bent olarak eklenmiş bulunmaktadır. Bu düzenleme ile söz konusu düzenleme devamlılık kazanmış olmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti. -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1333

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İştirak hisseleri ve gayrimenkullerin satış kârları