Kurumlar vergisi beyanname verme süresi uzatıldı

 

17.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kurumlar vergisi beyanname verme süresi uzatıldı

BİZE GÖRE

Kurumlar vergisi beyanname verme süresi uzatıldı

Veysi Seviğ - 17 Nisan 2006 Pazartesi - Dünya


Kurumlar Vergisi Yasası'nın 21'inci maddesi hükmü gereği olarak "Kurumlar vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı takip eden dördüncü ayın onbeşinci günü akşamına kadar mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilir."

Yasal düzenleme gereği olarak "sermaye şirketleri dışında kalan kurumların beyanname verme süresini uzatmaya Maliye Bakanlığı yetkilidir."

Ancak; Maliye Bakanlığı tarafından kurumlar vergisi 21 sayılı sirküleri ile yapılan duyuru gereği olarak "Vergi Usul Kanunu'nun 17'nci maddesindeki yetkiye dayanılarak kurumlar vergisi mükelleflerinin 2005 takvim yılına ait yıllık kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme süresi 25 Nisan 2006 Salı günü akşamına kadar uzatılmıştır."

Dolayısıyla kurumlar vergisi mükellefleri sermaye şirketleri ayırımı yapılmaksızın 2005 yılına ait kazançlarını 25 Nisan 2006 Salı günü mesai saati bitimine kadar ilgili vergi dairesine beyan edecekler, daha açıkçası elektronik ortamda gönderebilecekleri beyannameleri ile bildireceklerdir.

Beyanname verme süresinin uzatılması ödeme süresini etkilememektedir. Bu nedenle, mükelleflerin beyan ettikleri matrahlar üzerinden hesaplanan vergileri kanuni süresi içersinde ödemeleri gerekmektedir.

Kurumlar Vergisi Yasası'nın 40'ıncı maddesi hükmü gereği olarak da, bu vergi "beyannamenin verileceği ayın sonuna kadar ödenir."

Ancak halen uygulanmakta olan Kurumlar Vergisi Yasası'nın 25'inci maddesi uyarınca kurumlar vergisi mükellefleri, cari vergilendirme döneminin kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 120'nci maddesinde belirtilen esaslara göre kurumlar vergisi oranında geçici vergi öderler. "Bu oran yüzde 30"dur. Dolayısıyla kurumlar vergisi mükellefleri cari yıl içinde üçer aylık dönemler halinde yapmış oldukları geçici vergi beyanları üzerinden yüzde 30 oranında hesapladıkları ve ödedikleri vergiyi yıllık beyan üzerinden hesapladıkları kurumlar vergisinden mahsup edebildikleri için istisnai durumlar hariç, 24 Nisan tarihine kadar verilecek kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden herhangi bir ödenecek verginin hesaplanması da söz konusu olmayacaktır.

Eğer yeniden yazılan Kurumlar Vergisi Yasası 2006 yılının birinci dönem geçici vergi beyanlarının yapılacağı ve bu bağlamda söz konusu verginin ödeneceği tarih olan 17 Mayıs 2006 tarihine kadar yasallaşmaz ise bu yılın birinci dönem geçici vergisi de bu oranda ödenecektir.

Ancak TBMM'nin gündemine alınması beklenen söz konusu tasarının yasallaşması halinde kurumlar vergisi uygulaması açısından geçici vergi oranının yüzde 15'e indirilmesi mümkün olabilecektir.

Diğer yandan; 2006 yılının 25 Nisan Salı günü akşamına kadar verilme süresi uzatılan kurumlar vergisi beyannamesinin, verilme süresinin uzatılmasındaki amaç söz konusu beyannamelerin hazırlanmasında ortaya çıkan duraksama ve ön çalışmaların neden olduğu zaman yetersizliğidir.

Beyan süresinin uzatılması söz konusu verginin ödeme süresini etkilememekte ve daha açıkçası değiştirmemektedir.

Ancak sürdürülen uygulamalarla artık beyanname verme süresinin yasal düzenleme ile belirlenmiş olmasının bir anlamı kalmamıştır. Çünkü yasa ile belirlenen sürelerin uzatılması bir alışkanlık haline gelmiştir.

Bu alışkanlık dolaysız vergiler ile ilgili beyanlar açısından devamlılık arz etmeye başlamıştır.

Bu alışkanlığın temel nedeninin Gelir ve Kurumlar Vergisi yasalarında yer alan beyanname verme sürelerinin gerçekte söz konusu beyanların hazırlanması açısından yeterli olmamasından kaynaklandığı söylenebilir. Buna karşılık beyanname sürelerinin devamlı uzatılması ve her yıl bu uzatmaların aynı nedene dayandırılması mükellefler nezdinde alışkanlık yarattığı için artık süre uzatımının uygulamada beklenir hale geldiği gözlenmektedir.

Kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanacak olan vergiden gerekli mahsup işlemleri yapıldıktan sonra istisnai de olsa ödenecek bir verginin çıkması halinde bu vergi nisan ayı sonuna kadar tek seferde ödenecektir. Ancak; bu yıl 30 Nisan tarihi resmi tatil günü olduğundan ödeme süresi 1 Mayıs 2006 Pazartesi günü mesai saati sonuna kadar uzamış bulunmaktadır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 4544

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kurumlar vergisi beyanname verme süresi uzatıldı