Serbest bölgelerde elde edilen kazançlar

 

19.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Serbest bölgelerde elde edilen kazançlar

BİZE GÖRE

Serbest bölgelerde elde edilen kazançlar

Veysi Seviğ - 19 Nisan 2006 Çarşamba - Dünya


Serbest Bölgeler Yasası'nın geçici üçüncü maddesi uyarınca "Serbest bölgelerde faaliyette bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin bu bölgelerde imal ettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri kazançları, Avrupa Birliği'ne tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yıllık vergileme döneminin sonuna kadar gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır."

Bu istisnadan, serbest bölgelerde yeni faaliyete geçen yükümlüler ile faaliyet ruhsatlarında yer alan sürenin dolmasıyla normal vergileme şekline tabi olacak yükümlüler yararlanacaktır.

Ancak;

. Üretim dışı faaliyetlerden,

. Serbest bölge dışında üretilen malların satışından,

. Faaliyet ruhsatında belirtilen alan dışında üretilen malların satışından,

. Serbest bölgede veya serbest bölge dışında fason olarak imal ettirilen ürünlerin satışından, elde edilen kazançlar istisnadan yararlandırılmamaktadır.

Bu bağlamda istisna uygulamasında, imal edilen ürünün yabancı bir ülkeye veya Türkiye'ye satılmasının vergilendirme açısından her hangi bir önemi bulunmamaktadır.

Diğer yandan Serbest Bölgeler Yasası'nın geçici 3'üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca serbest bölgelerde faaliyet gösteren yükümlülerin imal ettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri kazançların gelir veya kurumlar vergisinden bağışık tutulabilmesi için;

. Faaliyette bulundukları serbest bölgede "imalat" faaliyetinde bulunmak üzere almış oldukları ruhsatın bir örneğini,

. Sanayi sicil belgesi ve kapasite raporunun bir örneğini,

. İmalat faaliyetinde kullanılacak araç parkını gösteren bir listeyi, yeni yükümlülük tesis ettirenler yükümlülük tesisinde, durum değişikliğinde ise (yeni bir alanda imalata başlayacak yükümlülerin bu durumu ruhsatlarına işlettirdikten sonra) değişiklikten sonra verecekleri ile geçici vergi beyannamesi ekinde, ilgili vergi dairesine vermeleri öngörülmüştür.

Buna bağlı olarak, yurtdışında yerleşik ve Türkiye'de Ticaret Sicili kaydı bulunmayan kuruluşların faaliyette bulundukları serbest bölge müdürlüklerinden alacakları ve "serbest bölgedeki işyerinde imalat faaliyetinde bulunduklarına ilişkin" bir yazıyı sanayi sicil belgesi ve kapasite raporu yerine geçerli olmak üzere geçici vergi beyannamesi ekinde vermekle yükümlü tutulmuştur.

Diğer yandan, istisna uygulaması açısından, imalat faaliyetinin serbest bölgede yapılması gerekmekte olup imalatın belli safhalarında dışardan fason hizmet satın alınması halinde de söz konusu istisna uygulanacaktır.

Bu bağlamda da;

. Fason imalatın sadece, sanayi sicil belgesi veya faaliyet ruhsatında yazılı üretim kapsamında yaptırılmış olması,

. İstisna serbest bölgelerde yapılan imalata tanınmış olduğundan imalatın fason imalattan çok işletmenin kendi imalatından oluşması,

. İmalat faaliyetiyle ilgili olarak istisnadan yararlanacak kazanç tutarının fiili kapasite kullanımı ile sınırlı olması,

. İş riskinin ve organizasyonunun üstlenilmesi,

. Hammadde ve yardımcı maddelerin sağlanması zorunludur.

Mevcut düzenlemeler çerçevesinde serbest bölgede imalat faaliyetinde bulunan bir yükümlünün ticaretle de uğraşması halinde, imalat faaliyetinden elde edilen kazançlar istisna kapsamında değerlendirilecek; faaliyet ruhsatının 06.02.2004 tarihinden önce alınmış olması saklı kalmak koşuluyla, ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar istisna kapsamında değerlendirilmiyecektir. (Beyanname düzenleme kılavuzu, 2006 HUD, Sf: 503)

06.02.2004 tarihinden önce faaliyet ruhsatı almış gelir veya kurumlar vergisi yükümlüleri tarafından, bu tarihten sonra serbest bölgelerdeki faaliyetlerden elde edilen kazançların genel hükümler çerçevesinde beyan edilmesi gerekmektedir. Ancak buna karşılık istisnadan yararlanan kazançlar; kurumlar vergisi yükümlüleri tarafından "Kurumlar Vergisi Beyannamesi"nin "zarar olsa dahi indirilecek istisnalar bölümü"nde yer alan "serbest bölgelerde elde edilecek" kazançlar satırında gösterilecektir.

Serbest bölgelerde faaliyette bulunan kurumlar vergisi yükümlülerinin, bu bölgelerde elde ettikleri kazançları dağıtmaları halinde, dağıtılan kâr payları üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılması gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1107

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Serbest bölgelerde elde edilen kazançlar