Prof. Dr. Işıl Demirkent'i de kaybettik

 

06.02.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Prof. Dr. Işıl Demirkent'i de kaybettik

Veysi Seviğ - 06 Şubat 2006 Pazartesi - Dünya


Nezih Ağabey'in yokluğunda bir yıl daha geride kalmak üzereyken DÜNYA ailesi ve Türk bilim camiası yeri doldurulamaz büyüğünü, Prof. Dr. Işın Demirkent'i 3 Şubat 2006 Cuma günü kaybetti.

Işın Demirkent, Bizans tarihi ve Haçlı Seferleri üzerine yoğunlaştırdığı çalışmaları, tarihin karanlık sayfalarında kalan gerçekleri gün ışığına çıkartma konusunda yapmış olduğu katkılar ve kazandırmış olduğu eserleri ile dikkatleri üzerinde toplayan bir bilim insanı idi.

Özellikle Haçlı Seferleri dönemini mercek altına alırken, yüzyıllarca devam eden bir düşünce ve özlemi incelemiş, değerlendirmiş ve nedenlerini sorgulamış, sonuçlarını tarafsız bir gözle, tam anlamı ile bilimsel nitelikte açıklamıştır.

İnsanlık tarihinin değişmeyen ve belirsiz aralıklarla tekrarlanan önemli bir olayı olarak kabul edilen Doğu-Batı çekişmesini yansıtan gelişmeleri uzun soluklu bir çalışma ile inceleyen Işın Demirkent, kırk yılı aşkın bir süreç içerisinde:

. Urfa Haçlı Kontluğu Tarihi (1098 1146), iki cilt (TTK Yayını, 1994)

. Mikhail Psellos'un Khronographia'sı, (TTK Yayını, 1992)

. Türkiye Selçuklu Hükümdarı Sultan I. Kılıç Arslan, (TTK Yayını, 1996)

. Haçlı Seferleri (1095-1291), DÜNYA Yayınları, 2004-2. baskı

. Ioannes Kinnamos'un Historia'sı (1118-1176), (TTK Yayını, 2001)

. Son Dönem Bizans İmparatorluğu Tarihi Bibliyografyası (1261-1453), (İstanbul Üniversitesi Yayınları, 2003)

. Niketas Khoniates'in Historia'sı (1195-1206), İstanbul'un Haçlılar Tarafından Zaptı ve Yağmalanması, (DÜNYA Yayınları, 2004)

. Bizans Tarihi Yazıları, (Makaleler-Bildiriler-İncelemeler) (DÜNYA Yayınları, 2005)

yer almaktadır. Bunlar dışında yurtiçinde ve yurtdışında yapmış bulunduğu çalışmalar ve sunduğu tebliğler ile 14. yüzyılda ortaya çıkan ve Geç Dönem Haçlı Seferleri olarak tanımlanan eylemlerin nedenlerinin ve amaçlarının belirlenmesine katkı sağlamış, bu hareketin birçok bilinmeyenini bilinir hale getirmiştir.

1938 yılında İzmir'de dünyaya gelen Işın Demirkent, ilk, orta ve lise eğitimini İzmir'de tamamladıktan sonra eğitimine İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Orta Çağ Tarihi Kürsüsü'nde devam etmiş ve 1965 yılında üniversite lisans eğitimini tamamlamıştır. 1967 yılında aynı kürsüye asistan olan bayan Demirkent, 1972 yılında doktor, 1981 yılında doçent, 1988 yılında ise profesör olmuştur.

1983-2001 yılları arasında Atatürk Kültür-Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu asil üyeliği görevlerini üstlenmiş, 2001 yılından itibaren Bizans/Doğu Roma İncelemeleri Türkiye Milli Komite Başkanlığı yapmıştır. Bunun yanında ayrıca "Haçlı Seferleri ve Latin Doğu Çalışmaları Cemiyeti" (Society for the Study of the Crusades and the Latin East-SSCLE) adlı uluslararası kuruluşun üyeliği, görevini de üstlenmiştir.

Işın Demirkent, meslek yaşantısında özellikle öğretim üyeliğinde ciddiyeti ve titizliği ile tanınmış bir bilim insanıdır. Sayın Demirkent, "Haçlı Seferleri" ile ilgili çalışmalarını sürdürürken, daha çok Batı dünyası kaynaklarına başvurmuş, zaman zaman kaynak araştırmasında sorunlar ve tıkanıklıklar yaşamasına karşılık, günümüzde ülkemizde tek başvuru kaynağı olarak kabul edilen "Haçlı Seferleri" adlı çalışmasını tamamlamış bulunmaktadır.

Eşi, Nezih Demirkent'in vefatından sonra DÜNYA ailesinin büyüğü olarak bu ailenin devamı ve başarılarını sürdürmesine katkı ve himayesini esirgemeyen Işın Demirkent'in vefatı bu bağlamda ulusal nitelikte bir kayıptır. Prof. Dr. Işın Demirkent'in naaşı bugün (6 Şubat Pazartesi) saat 9.30'da "Globus" DÜNYA Basımevi'nde, saat 11.00'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde yapılacak törenlerden sonra Sultanahmet Camii'ndeki kılınacak öğle namazının ardından Rumelihisarı Aşiyan Mezarlığı'ndaki edebi istirahatgahına defnedilecektir.

DÜNYA ailesinin ve Türk bilim camiasının üzüntüleri sonsuzdur.

Işın Demirkent'e rahmet ve başta sevgili kızı ve torunu ile diğer yakınlarına ve DÜNYA çalışanlarına sonsuz sabırlar dilerim.

Hepimizin başı sağolsun, nur içinde yatsın.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1074

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Prof. Dr. Işıl Demirkent'i de kaybettik