Muhtasar beyanname verme süresi ve yeni tarifeye göre düzeltme

 

21.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Muhtasar beyanname verme süresi ve yeni tarifeye göre düzeltme

BİZE GÖRE

Muhtasar beyanname verme süresi ve yeni tarifeye göre düzeltme

Veysi Seviğ - 21 Mart 2006 Cuma -Dünya


Gelir Vergisi Yasası'nın 103'üncü maddesinde yer alan tarifenin 01.01.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere değiştirilmiş olması özellikle ücret gelirleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinde bazı gelir gruplarına ilişkin olarak hesaplanan gelir vergisi miktarlarını da değiştirmiştir. Bu bağlamda mevcut yasal düzenleme gereği bu konuda ortaya çıkan farklılıkların düzeltilmesine yönelik ilkeleri belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı'na ait bulunmaktadır.

Mevcut yeni durumu dikkate alan Maliye Bakanlığı, Gelir Vergisi Kanunu'nun vergi tarifesini düzenleyen 103'üncü maddesinde yapılan değişiklik nedeniyle mükelleflerce tereddüde düşüldüğü anlaşıldığından Vergi Usul Kanunu'nun 17'nci maddesi uyarınca 2006 yılı birinci üç aylık ve aylık dönemlerine ait muhtasar beyannamenin verilme süresini 24.04.2006 tarihine kadar uzatmış bulunmaktadır (Gelir Vergisi Sirküleri / 51).

Bu bağlamda Maliye Bakanlığı'nca yapılan duyurudan da anlaşılacağı üzere Ocak - Şubat - Mart / 2006 üçer aylık vergilendirme dönemi ile Mart / 2006 aylık vergilendirme dönemine ait muhtasar beyannamenin 24 Nisan 2006 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar ilgili vergi dairesine verilmesi mümkün bulunmaktadır. Ancak beyanname süresi uzatılmasına karşılık olarak söz konusu beyan üzerineden hesaplanan gelir vergisinin süresi içersinde ödenmesi gerekmektedir. Diğer yandan Maliye Bakanlığı tarafından 50 sayılı Gelir Vergisi Sirküleri ile yapılan açıklamalar doğrultusunda beyanname verme mükellefiyetine göre aşağıdaki işlemlerin yapılması mümkün bulunmaktadır.

Yapılmış olan gelir vergisi tevkifat tutarının yeni hükme göre hesaplanan vergiden fazla olması durumunda;

- 2006 yılında üç aylık (ocak, şubat, mart) ya da aylık (mart) muhtasar beyannameyi henüz vermemiş olan yükümlüler yeni tarifeye göre 01.01.2006 tarihinden itibaren kendi hesapları üzerinde gerekli düzeltmeyi yaparak beyanname ekinde toplam çalışan bazındaki tevkifat ve fazla yapılan tevkifat tutarları ile aradaki farkı gösteren bir listeyi ekleyecek ve sadece ödenmiş vergileri, beyannamenin Tablo-1 "Matrah ve Vergi Bildirimi" bölümünün "Mahsup Edilen Vergiler" kısmının (20) no.lu satırın (KVK 8/4 Mad. uyarınca GVK 94/6-a'ya Göre Hesaplanacak Gelir Vergisine Mahsup Edilecek Tevkifat Tutarları) altındaki boşlukta "GVK geçici 70'inci maddesine göre yapılan mahsuplar" ifadesi ile göstererek mahsup etmek suretiyle beyannameleri düzeltilmiş tutarlara göre vereceklerdir. Fazla yapılan tevkifat tutarlarının ödenmemiş olması halinde ise mahsup söz konusu olmayacak; muhtasar beyanname ekinde verilecek olan, her bir aya ilişkin toplam çalışan bazında yapılan tevkifat ile fazla yapılan tevkifat tutarı ve aradaki farkı gösteren listeye dayanılarak vergi dairelerince ilgili dönem tahakkuklarında gerekli düzeltme yapılacaktır.

- 2006 yılında üç aylık (ocak, şubat, mart) ya da aylık (mart) muhtasar beyannameyi vermiş ancak, tahakkuk eden vergiyi henüz ödememiş olan mükellefler tarafından beyanname verme süresinin sonuna kadar düzeltme beyannamesi verilmesi halinde; bu beyannameye ocak, şubat ve mart aylarına ilişkin beyannamelerdeki tutarı, üç aylık beyanlarda ise bu dönemde yapılacak üç aylık tevkifat tutarlarını ayrıntılı olarak gösteren bir liste eklenecek ve yukarıdaki bölümde açıklandığı üzere işlem yapılacaktır. Bu bağlamda 2006 yılının ilk üç aylık dönemine ilişkin muhtasar beyanname ile ilgili olarak verilen düzeltme beyannamesi ve ekinde yer alacak olan her bir aya ilişkin toplam çalışan bazında yapılan tevkifat ile fazla yapılan tevkifat tutarı ve aradaki farkı gösteren liste üzerine daha önce verilen beyannameye göre tahakkuk ettirilen vergi tutarları ise vergi dairesince terkin edilecektir.

- 2006 yılında üç aylık (ocak, şubat, mart) ya da aylık (mart) muhtasar beyannameyi vermiş ve tahakkuk eden vergiyi ödemiş olan mükelleflere fazladan ödenmiş oldukları vergi tutarları, sonraki dönemlerde ödeyecekleri gelir vergisinden mahsup edilecektir.

İlgili döneme ilişkin verilecek muhtasar beyannamelerde, çalışanlara ait ücret matrahları beyan edilerek bunlara ilişkin yeni tarife üzerinden hesaplanan vergilerin tahakkuk ettirilmesi sağlanacaktır. Fazla hesaplanması nedeniyle mahsup edilecek tutar, muhtasar beyannamenin Tablo 1 "Matrah ve Vergi Bildirimi" bölümünün "Mahsup Edilen Vergiler" kısmının (20) no.lu satırının (KVK 8/4 Mad. uyarınca GVK 94/6-a'ya Göre Hesaplanacak Gelir Vergisine Mahsup Edilecek Tevkifat Tutarları) altındaki boşlukta "GVK Geçici 70'inci Maddesine Göre Yapılan Mahsuplar" ifadesi ile gösterilecektir.

Her bir aya ilişkin toplam çalışan bazında yapılan tevkifat ile fazla yapılan tevkifat tutarı ve aradaki farkı gösteren bir liste ayrıca muhtasar beyanname ekinde ilgili vergi dairesine verilecektir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 4406

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Muhtasar beyanname verme süresi ve yeni tarifeye göre düzeltme