Bize Göre ; Vergi danışmanınız

 

22.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vergi danışmanınız

BİZE GÖRE

Vergi danışmanınız

Veysi Seviğ - 22 Nisan 2006 Cumartesi - Dünya


SORU: Ben bir kurumda teknik eleman olarak çalışırken emeklilik dolayısıyla nisan ayı başında ayrıldım. Çok cüzi de olsa ben emekli olurken uygulanan vergi tarifesi nedeniyle benden fazla vergi alınmış olduğunu düşünüyorum.

Benim bu alacağımı, tekrar ediyorum cüzi de olsa, alabilmem söz konusu olabilecek midir? Bunun için ne yapmam lazım?

YANIT: Maliye Bakanlığı, Gelir Vergisi Sirküleri/50 ile gelir vergisi tarifesinin değişikliğe uğramadan önceki haline göre yapılan fazla gelir vergisi tevkifatlarının nasıl mahsup edileceğini veyahut da nasıl değerlendirileceğini belirlemiş bulunmaktadır.

Söz konusu sirkülerle yapılan açıklamaya göre kendisinden eski tarife uyarınca fazla kesilmiş vergilerle ilgili işlemler vergi dairelerince yapılacaktır. Kendisinden fazla vergi kesildiğini düşünen yükümlüler (mükellefler) çalıştıkları işyerlerine başvurarak işverenlerinden alacakları ve kendilerinden yapılan tevkifat (kesinti) tutarlarını ayrıntılı bir biçimde gösteren bir yazı ile en son çalıştıkları işverenin muhtasar beyanname yönünden bağlı oldukları vergi dairesine başvuracaklardır. Bu başvuru üzerine vergi dairesi gerekli düzeltme işlemini yaparak hak sahibine ödeyecektir.

Bu bilgiler ışığında sizin öncelikle son çalıştığınız işyerine başvurarak size 01.01.2006 tarihinden itibaren yapılan ücret ödemeleri üzerinden kesinti suretiyle alakonan gelir vergisini gösteren ayrıntılı bir yazı almak zorundasınız. Bu yazı ile birlikte işverenin muhtasar beyanname açısından bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurarak sizden fazla kesilen gelir vergisini geri almanız mümkün olabilecektir.

SORU: İki yıldır sahibi bulunduğum işyeri ve daire için gayrimenkul sermaye iradı beyanı veriyorum. Benim beyan ettiğimiz bu gelirlerim üzerinden banka kredisi kullanarak satın almış olduğum konut olarak kullanılan yer dolayısıyla elde etmiş bulunduğum gayrimenkul sermaye iradı üzerinden ben de ödemekte olduğum kirayı indirim konusu yapabilir miyim?

YANIT: Gelir Vergisi Yasası'nın 74'üncü maddesinde gayrimenkul sermaye iradı elde edenlerin bu iratları üzerinden indirim konusu yapabilecekleri giderler sayılmak suretiyle belirtilmiş bulunmaktadır.

Buna göre, "sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedelini" indirim konusu yapmaları mümkün bulunmaktadır.

Dolayısıyla sizin sahibi bulunduğunuz konutu kiraya vermeniz nedeniyle elde ettiğiniz kira geliri ile sınırlı olmak üzere kira ile oturduğunuz yerin kira bedelini indirim konusu yapabilirsiniz.

Gelir Vergisi Yasası'nın 74/10'uncu maddesinde ifade edildiği üzere indirim konusu "sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedelidir."

SORU: Vergi idaresi halen gecikme zammını aylık yüzde 3 olarak hesaplıyor. Öyle mükellefler var ki mali imkanları olmadığı için vergi borçlarını ödeyemiyorlar. Bu kişilere aylık yüzde 3 gecikme zammı uygulanmasında adalet var mı? Ayrıca ödenen gecikme zamları giderleştirilemiyor.

YANIT: Günümüzde aylık yüzde 3 oranında uygulanan gecikme zammı yüksektir. Bu oranın düşürülmesi gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 684

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bize Göre ; Vergi danışmanınız