Vergisel açıdan elektronik kayıt düzenine geçiş hazırlığı

 

24.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Vergisel açıdan elektronik kayıt düzenine geçiş hazırlığı

Veysi Seviğ - 24 Nisan 2006 Pazartesi - Dünya


Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 242'nci maddesinin 2 numaralı fıkrası uyarınca Maliye Bakanlığı; elektronik defter, kayıt ve belgelerin oluşturulması, kaydedilmesi, iletilmesi, muhafazası ve ibrazı ile defter ve belgelerin elektronik ortamda tutulmasına ve düzenlenmesine yönelik usul ve esasları belirleme yetkisine sahip bulunmaktadır. Bu bağlamda elektronik ortamda tutulmasına ve düzenlenmesine izin verilen defter ve belgelerde yer alması gereken bilgileri internet de dahil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında Maliye Bakanlığı'na veya belirleyeceği gerçek ve tüzel kişilere aktarma zorunluluğu getirmeye, bilgi aktarımında uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleme ve yasal olarak elektronik imza kullanımı ile ilgili usul ve esasların oluşturulması konusunda da aynı bakanlık yetkili kılınmıştır.

Maliye Bakanlığı tarafından konuya yönelik yapılan çalışmalar doğrultusunda elektronik ortamda defter tutmak ve belge düzenlemek isteyen yükümlülerden aşağıdaki koşullara sahip olanlara gerekli izin verilebilecektir.

Buna göre elektronik ortamda defter tutmak ve belge düzenlemek isteyen yükümlülerin;

. Bilanço esasına göre defter tutmaları gerekmektedir.

. Yeminli mali müşavir ile tam tasdik sözleşmesi yapılmış olmalıdır.

. Elektronik ortamda tutulacak defter ve belge sistemi donanım, yazılım, personel ve diğer açıdan uygun bulunmalıdır.

Bu bağlamda elektronik ortamda tutulacak defter ve belge uygulanmasından yararlanmak isteyen yükümlülerin izleyecekleri yöntem aşağıdaki şekilde olacaktır.

. Uygulamadan faydalanmak isteyen yükümlülerin; elektronik ortamda tutmak istedikleri defter ve belgelerini elektronik muhasebe sistemlerini oluşturan donanım ve muhasebe programlarını, kayıtların nasıl oluşturulduğu ve saklandığını, personel ve sistem güvenliklerini içeren bir rapor hazırlamaları ve elektronik defter ve belgelerin veri formatında tutulması ve günderilmesine ilişkin aşamalı bir planla birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı'na bir yazı ile başvurmaları gerekecektir.

. Başvuru üzerine işyerinde Gelir İdaresi Başkanlığı personeli tarafından yapılacak tespitten sonra, gerekli koşulları taşıyan, yükümlülerle Gelir İdaresi Başkanlığı arasında bir protokol yapılacak ve uygulama öncesi hazırlık dönemine başlayabilecekleri bir yazı ile kendilerine bildirilecektir.

. Hazırlık döneminin yükümlü için yeterli olmaması durumunda, döneme ilişkin süre Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uzatılabilecektir. Ancak, bu dönem her hal ve takdirde beş yıldan fazla olmayacaktır. Hazırlık dönemi içinde yükümlüler, sadece elektronik ortamda tutmak istedikleri defter ve belgelerini hem elektronik ortamda hem de kağıt ortamında tutacaklardır.

. Hazırlık dönemini başarı ile geçiren yükümlülere, elektronik defter ve belge kullanımı için bir izin belgesi verilecektir. Yükümlü izin aldıkları tarihi takip eden veri dönemi başından itibaren defter ve belgelerini yalnızca elektronik ortamda tutabileceklerdir.

Kayıtlarını elektronik ortamda tutma izni alan yükümlüler alış ve gider belgelerini, veri formatındaki bilgileri içerecek şekilde elektronik kayıt ve belge haline getirecekler, ayrıca bu belgeleri orijinal haliyle de kağıt ortamında muhafaza edeceklerdir.

Yükümlüler, anlaşmalı matbaalara bastırmak veya notere tasdik ettirmek suretiyle Vergi Usul Yasası uyarınca düzenlemek zorunda oldukları belgelerin aslını, kağıt ortamında düzenleyerek ilgili kişiye verecek, ancak bu belgelerin ikinci örneklerini veri formatına uygun şekilde elektronik ortamda elektronik belge olarak muhafaza edeceklerdir.

Elektronik ortamda kayıt düzenine geçen yükümlüler, vergi inceleme elemanlarınca işyerinde vergi incelemesine başlanılması halinde, inceleme elemanına gerekli uygun donanım ve yazılımlar, terminallere ulaşım imkanları ve uzman personel gibi gerekli her türlü kaynağı sağlamak zorundadırlar.

Yükümlülerin yazılım, donanım, dosya, personel, dokümantasyon ve benzerlerinden oluşan elektronik defter ve belge sistemlerini, hiçbir şekilde kısmen veya tamamen vergi inceleme elemanlarının ulaşımını ve kullanımını engelleyecek bir sözleşme veya lisansa konu edemeyecektir. Ayrıca sistemi oluşturan öğelerin haczedilmesi halinde, en geç üç iş günü içinde Gelir İdaresi Başkanlığı'na haber verilmesi gerekmektedir.

Yükümlüler, elektronik defter ve belge sistemine ilişkin bilgisayar kayıtlarındaki yok olma, zarar görme veya işlem görememe ve değişiklik hallerini Gelir İdaresi Başkanlığı'na 15 gün içinde bildirerek yok olan veya zarar gören kayıtlarını ayrıntılı olarak açıklamak ve bu kayıtları nasıl tamamlayacağına ilişkin ayrıntılı bir plan sunmak zorundadırlar. Ancak bu bağlamda da yükümlülerin, sistemde değişiklik yaratmayan hususları bildirmelerine gerek bulunmamaktadır.

Maliye Bakanlığı yukarıda da belirttiğimiz gibi elektronik ortamda kayıt tutmaya yönelik ön hazırlarını yapmaya başlamış olup bu bağlamda hazırlamış bulunduğu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı'nı sitesinde duyurmuştur.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 831

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vergisel açıdan elektronik kayıt düzenine geçiş hazırlığı