Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi

 

25.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi

Veysi Seviğ - 25 Nisan 2006 Salı - Dünya


Kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak üzere Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. (06 Nisan 2006 gün ve 26131 sayılı Resmi Gazete) söz konusu tebliğin amacı kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, altyapının iyileştirilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entregrasyonunun sağlanmasında güvenirliğinin güçlendirilmesi, alternatif gelir kaynaklarının yaratılması şeklinde özetlenebilir.

Bu bağlamda desteklenmesi öngörülen yatırımların "ekonomik faaliyete yönelik yatırımlar" ve "altyapı rehabilitasyonuna yönelik yatırımlar" olarak iki gruba ayırmak mümkündür.

Ekonomik faaliyete yönelik yatırımlar,

. Tarımsal ürünlerin depolanması, işlenmesi, paketlenmesi, ambalajlanmasına yönelik yatırım tesisleri,

. Jeotermal, güneş, rüzgar ve benzeri alternatif enerji kaynakları kullanılan seraların yapımı, olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

Konuya ilişkin destekten bireysel ve grup başvuruları yararlandırılacaktır. Ancak program kapsamında, tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmemekte, program üretilmiş bir ürünün üretim sonrası depolanması, işlenmesi, paketlenmesi ve ambalajlanmasına yönelik yatırım konularını kapsamaktadır. Buna karşılık yatırım tesislerinde depolanacak, işlenecek, paketlenecek tarımsal ürünlerin üretim ve yetiştirilmesinin aşağıda belirtilen proje illerinde gerçekleşmiş olması, özellikle paketleme tesislerinde de o ürünün ilk işlemesi de aynı yatırım kapsamında gerçekleştiriliyorsa hibe desteği verilecektir.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde proje başvurusu kabul edilecek olan iller şunlardır:

Adana, Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Iğdır, Isparta, içel, İstanbul, İzmir, K.Maraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat ve Zonguldak, altyapı rehabilitasyon yatırımları ise;

. 2006 yılında kırsal alandaki mevcut altyapı tesislerine yönelik yatırım teklifleri proje konusu köy bazlı sulama tesisi olarak belirlenmiştir.

. Yatırım proje tekliflerinin, mutlaka hizmet vermekte olan mevcut köy bazlı altyapı tesisine yönelik olması; yatırıma sözkonusu mevcut altyapı tesisinin köy halkının çoğunluğuna hizmet götürmeyi hedeflemesi gerekir.

. Proje konuları bazında yapılması gereken bakım-onarım, yenileme, tamamlama, genişletme, yeni proje gibi yatırıma yönelik çalışmaların program ve rehabilitasyon kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ayrıntılı olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yayınlanacak uygulama rehberinde açıklanacaktır.

Yatırım projeleri, başvuruları kabul edilen proje sahipleri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürlüğü arasında hibe sözleşmesinin imzalanmasından sonra, en fazla onbeş ayda, bu süre içersinde kalmak kaydıyla proje sahiplerini yüklenicilerle yapacağı sözleşmelerden sonra ise en fazla oniki ayda tamamlanması gerekmektedir.

Yatırım konularını gerçekleştirmek üzere hazırlanacak olan projelere başvuru bireysel olarak veya grup halinde veyahut da ortaklık halinde yapılabilecektir.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından bilinen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen ekonomik faaliyetlere yönelik yatırım proje başvurularına verilecek toplam hibe tutarı, bireysel başvurular için 25.000.- YTL'yi grup başvuruları için ise 175.000.-YTL'yi geçemeyecektir.

Hibeye esas proje toplam tutarları bireysel başvurularda 50.000.-YTL, grup başvurularında 350.000.-YTL'yi aşmadığı takdirde hibeye esas proje toplam tutarının yüzde 50'sine hibe yolu ile destek verilecektir.

Hibe desteği adi ortaklık, iş ortaklığı, kolektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde olan kuruluşların yatırımlarında katma değer vergisi hariç, diğer tüm yatırımlarda katma değer vergisi dahil toplam giderler üzerinden hesaplanacaktır.

Hibeye esas proje tutarının, bireysel başvurular için 50.000.-YTL, grup başvuruları için ise 350.000.-YTL'yi aşması durumunda, artan kısmın proje sahiplerince karşılanması ve yatırım süresi içersinde tamamlanması gerekir.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında küçük ve orta ölçekli ekonomik faaliyetlere yönelik yatırım tesislerinin gerçekleştirilmesinin desteklenmesi amaçlandığından, başvuruda belirtilen proje toplam tutarı ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımlarda tam olarak gerçekleşmesini sağlayacak miktarda olmalıdır.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve ilkeler çerçevesinde olan ve kabul edilen altyapı tesislerine yönelik yatırımlarda, toplam hibe miktarı 300.000.-YTL'yi geçemeyecektir.

Bu bağlamda hibeye esas proje toplam tutarı 400.000.-YTL'yi aşmadığı takdirde, katma değer vergisi dahil hibeye esas proje toplam tutarının yüzde 75'ine hibe desteği sağlanacaktır.

Hibe desteği tüm yatırımlarda katma değer vergisi hariç toplam gider üzerinden hesaplanacaktır.

Diğer yandan hibeye esas proje toplam tutarının 400.000.-YTL'yi aşması halinde, artan kısmın proje sahiplerince finansmanının sağlanması ve yatırım süresi içersinde tamamlanması gerekmektedir.

Tebliğ ile yapılan yönlendirmeden de anlaşılacağı üzere Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürlükleri bünyesindeki Kırsal Kalkınma İl Proje Yürütme Birimleri, proje hazırlayarak başvuracak kişi, kuruluş ve kurumlara ihtiyaç duyulan teknik desteği herhangi bir bedel ödenmeden verecektir. Bu bağlamda da İl Proje Yürütme Birimleri tarafından verilecek teknik destek, proje hazırlanmasında karşılaşılacak sorulara yanıt vermekle sınırlı olacak ve projenin kabul edilmesi konusunda bir taahhüt niteliği taşımayacaktır.

Başvurular proje sahiplerince projenin gerçekeştirileceği ilde bulunan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne yapılacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 811

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi