Yakıt alım defterlerinin zayi olması

 

27.04.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Yakıt alım defterlerinin zayi olması

 Veysi Seviğ - 27 Nisan 2006 Salı - Dünya


Ülkemizde; Türk Uluslararası Gemi Sicili'ne ve Milli Gemi Sicili'ne kayıtlı, kabotaj hattında münhasıran yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine miktarı her geminin teknik özelliklerine göre tespit edilmek suretiyle bu gemilerin jurnaline işlenmek koşuluyla Bakanlar Kurulu'nun 01.07.2003 gün ve 2003/5868 sayılı kararı ile sıfır oranlı özel tüketim vergisine tabi akaryakıt verilmektedir.

Özel tüketim vergisi uygulaması ile ilgili 6 seri numaralı genel tebliği ile yapılan yönlendirme gereği olarak kararname kapsamında deniz yakıtı talep edenler, her deniz aracına ait olmak üzere Deniz Ticaret Odası veya liman başkanlığı tarafından verilen ve Deniz Ticaret Odası veya liman başkanlığı ile vergi dairesince onaylanmış olan yakıt alım defteri kullanmakla yükümlüdürler.

Yapılan düzenleme çerçevesinde Denize Elverişlilik Belgesi (DEB) veya balıkçılara ait avlanma ruhsatının geçerlilik süresinin dolması halinde, söz konusu belgelerin yeniden düzenlenmesi ve bu belgelerin asıllarının görülmesi koşuluyla, belgelerin geçerlilik tarihine bağlı olarak yakıt alım defterlerinin Denizcilik Müsteşarlığı tarafından vize olunması gerekmektedir.

Yakıt alım defterleri, deniz aracına ait genel bilgilerle ana ve yardımcı makinelerin ayrı ayrı makine gücü (Bhp/kw) kullanabilecekleri yakıt cinsi, bir defada ve bir yılda alabilecekleri azami deniz yakıtı miktarları, ana ve yardımcı makinelerine ait yakıt tank kapasiteleri, günlük, üç aylık, yıllık azami sarf kapasiteleri, personel sayısı, DEB veya avlanma ruhsatının geçerlilik süresi ve numarası gibi bilgileri içermektedir.

Akaryakıt alım defteri kapsamında yakıt teslim etmeye yetkili kılınan kuruluşlar bu defterlerin ibrazı halinde defter içersinde yer alan bilgilere uygun olarak; sıfır oranlı ÖTV'ye tabi olan akaryakıt teslim etmekle yükümlü bulunmaktadırlar.

Uygulamada zaman içersinde bu defterlerin sahteleri üretildiği gibi yine zaman içersinde zayi olan defterlerin yerine yenileri çıkartılırken, zayi olan defterlerin değişik şekilde kullanımda kaldığı gözlenmiştir.

Günümüzde akaryakıt kaçakçılığı olarak tanımlanan akaryakıt ticaretinin içerisinde akaryakıt alım defterinin kullanımından kaynaklanan olayların önemli bir yer tuttuğu da bilinmektedir.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 10 seri numaralı Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğ Taslağı'na göre "Özel Tüketim Vergisi İndirilmiş Yakıt Alım Defterlerinin" zayi olması halinde uyulması gereken ilkelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Buna göre;

Özel Tüketim Vergisi İndirilmiş Yakıt Alım Defteri'nin zayi olması durumunda kullanıcı, Türkiye genelinde yayımlanan ulusal bir gazeteye vereceği bir ilanla birlikte defterin zayi olduğu günü izleyen 15 gün içersinde yakıt alım defterini onaylayan liman başkanlığına başvuracaktır. Bu başvuru üzerine liman başkanlığı, deniz aracının kullanıcısına ve zayi olan yakıt alım defterine ait bilgileri doğrudan veya Denizcilik Müsteşarlığı aracılığı ile diğer liman başkanlıklarına, defterin onaylatıldığı vergi dairesine ve dağıtıcı firmalara aynı iş günü içerisinde bildirecektir. Bu bildirim üzerine yakıt alım defteri zayi olan deniz aracı ile ilgili olarak deniz yakıtı kullanıcısı vergi dairesi tarafından vergi incelemesine sevk edilecektir.

Söz konusu deniz aracı için yeni yatır alım defteri talep edilmesi halinde, kullanıcı adına düzenlenecek olan vergi inceleme raporunda tarhiyat öngörülmediği veya tarhiyat öngörülmüş ise bu tarhiyatla ilgili ödemelerin yapıldığına dair vergi dairesinden alınacak bir yazının ilgili liman başkanlığına ibrazı kaydıyla yeni yakıt alım defteri düzenlenebilecektir.

Ancak kullanıcının, zayi olan yakıt alım defterinde belirlenmiş olan bir yılda satın alabileceği azami yakıt miktarına ilişkin olarak, söz konusu defterin zayi olduğunun ilgili vergi dairesine bildirildiği tarihte yürürlükte olan ÖTV ve bunun üzerinden hesaplanan KDV tutarı toplamı kadar, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Yasa'nın 10'uncu maddesinde sayılan teminatlardan herhangi birini vergi dairesine verdiğini yazı ile belgelendirmesi halinde kullanıcı hakkında yapılacak vergi incelemesinin sonuçlanması beklenmeksizin yeni yakıt alım defterinin düzenlenmesi mümkün olabilecektir. Ancak yapılması düşünülen düzenleme gereği menkul ve gayrimenkul teminatı söz konusu işlemin yapılmasında kabul edilmeyecektir.

Kullanıcı adına düzenlenen vergi inceleme raporunun vergi dairesine intikali ve bu rapor uyarınca tarhiyat yapılmış ise, tarhiyatla ilgili ödemelerin yapılmış olması halinde verilen teminat çözülecektir.

Diğer yandan yakıt alım defterinin zayi olması halinde 15 günlük süre içersinde liman başkanlığına durumun bildirilmemiş olması halinde kullanıcılar, teminat vermiş olsalar dahi haklarında yapılacak olan vergi incelemesi sonuçlandırılmadan yakıt alım defteri isteminde bulunamayacaklardır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1071

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yakıt alım defterlerinin zayi olması