Günlük gecikme zammı hesaplaması - (04.05.2006)

 

04.05.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BİZE GÖRE

Günlük gecikme zammı hesaplaması

Veysi Seviğ - 04 Mayıs 2006 Perşembe - Dünya

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun'un 51'inci maddesi uyarınca "amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına her ay için ayrı ayrı gecikme zammı" uygulanmaktadır. Bu bağlamda ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap edilir.

Diğer yandan Bakanlar Kurulu, gecikme zammı oranlarını aylar itibariyle topluca veya her ay için ayrı ayrı yüzde onuna kadar indirmeye, gecikme zammı oranı ile gecikme zammı asgari tutarını iki katına kadar artırmaya, ayrıca gecikme zammı oranını aylar itibariyle farklı olarak belirleme ve gecikme zammını bileşik faiz usulüyle aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık olarak hesaplatmaya yetkilidir.

Bakanlar Kurulu son olarak 21 Nisan 2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere gecikme zammı oranını aylık yüzde 2.5 olarak belirlemiştir.

Gecikme zammı nispeti her aya ayrı ayrı uygulanacağından, gecikme zamlarının hesabında sürelerin belirlenmesi önem arz etmektedir. Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun'un 8'inci maddesi gereği olarak, aksine bir hüküm bulunmadıkça sürelerin hesaplanmasında Vergi Usul Kanunu'ndaki hükümler uygulanacaktır.

Vergi Usul Kanunu'nun 18/2 maddesi gereği olarak "süre hafta veya ay olarak belli edilmişse, başladığı güne son hafta veya ayda tekabül eden günün tatil saatinde biter. Sürenin başladığı güne tekabül eden bir gün yoksa, süre o ayın son gününün tatil saatinde biter."

Buna göre, kamu alacaklarının vade tarihleri ayın son günleri dışında olan bir tarihe rastladığı takdirde, izleyen aylarda sürenin başladığı güne tekabül eden bir gün bulunduğundan, gecikme zammı hesabında herhangi bir sorunla karşılaşılmamaktadır. Örneğin vade tarihi 26 Nisan olan bir amme alacağı bu tarihte ödenmediği takdirde, izleyen ayın 26'ncı günü esas alınarak, aylık dönemler halinde ödeme tarihine kadar geçen süre için gecikme zammı hesaplanabilmektedir.

Diğer yandan Vergi Usul Kanunu'nun 18/1 maddesi uyarınca resmi tatil günleri süreye dahildir. Ancak sürenin son günü resmi tatil gününe rastlarsa, süre tatili izleyen ilk iş gününün tatil saatinde sona erer.

Bu durumda herhangi bir sürenin son gününün resmi tatile rastladığından söz edilebilmesi için o sürenin, vergi kanunlarında ya da amme alacağının doğmasına neden olan özel kanunlarında yer alması gerekmektedir.

Dolayısıyla ödeme süresinin son günü olan vade tarihinin tatile rastlaması halinde süre, tatili izleyen ilk iş gününün tatil saati sonuna kadar uzamaktadır. Bunun dışında, gecikme zammı hesaplaması sırasında vade tarihini izleyen aylardan herhangi birinde vade tarihine tekabül eden günün tatile rastlaması hesabı etkilememektedir.

Diğer yandan gecikme zammı 02.01.2004 tarihinden itibaren günlük olarak hesaplanmaktadır.

Günlük gecikme zammı oranının hesaplanmasında;

. Bir ay 30 gün olarak dikkate alınmaktadır.

. Bir günlük gecikme zammı oranı (Geçerli oran/30) formülü ile hesaplanmaktadır.

. Bulunan bu katsayının virgülden sonraki ilk altı hanesi hesaplamalarda kullanılmaktadır.

. Katsayının virgülden sonraki yedinci veya devam eden hanelerinde bir sayı bulunmaması halinde altıncı hane bir üst sayıya tamamlanacaktır.

. Katsayının virgülden sonraki yedinci veya devam eden hanelerinde bir sayı yok ise altıncı hane değiştirilmiyecektir.

Buna göre günlük gecikme zammı tutarının hesaplanmasında;

(günlük gecikme zammı oranı x gün sayısı x gecikme zammı uygulanacak tutar)= ay kesri için günlük gecikme zammı tutarı, formülü kullanılacaktır.

Buna göre 21 Nisan 2006 tarihinden itibaren gecikme zammı oranı aylık yüzde 2.5 olarak berilendiğinden, bu orana göre günlük gecikme zammı oranı (2.5 / 30)= 0.0833333 olarak hesaplanacaktır. Virgülden sonra yedinci ve daha sonraki hanelerde sayı bulunduğundan virgülden sonraki altıncı hane bir üste tamamlanacak ve dolayısıyla bundan böyle günlük gecikme zammının hesaplanmasında 0.083334 rakamı esas alınacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Veysi Seviğ

 

Okunma: 1331

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Günlük gecikme zammı hesaplaması - (04.05.2006)